VSEBINA S PORTALA WWW.KLOPOTEC.NET
 
Slovenija 11.05.2007
13. MEDNARODNI FESTIVAL RAČUNALNIŠKE UMETNOSTI
12.05.2007, , Maribor, Ljubljana, Gradec

O napakah, naključjih in možnostih v umetnosti


V Mariboru je v četrtek, 10. maja 2007 sekretarka Ministrstva za kulturo Vilma Štritov Čretnik, najzaslužnejša za delovanje slovenskih multimedijskih centrov in njene mreže, svečano otvorila 13. mednarodni festival računalniških umetnosti. Po njenem uspešnem in prizadevnem delu na kulturnem ministrstvu odhaja na novo zaupano delovno dolžnost, saj je postala odgovorna urednica III. programa Radia Slovenije.

Z otvoritvijo ob 19. uri na Židovskem trgu v Mariboru se v organizaciji Mladinskega kulturnega centra Maribor, katerega večletno uspešno vodi Dragica Marinič, pričenja 13. mednarodni festival računalniških umetnosti, ki bo trajal do nedelje, 13. maja. Festival, kot že vsa leta doslej, prinaša najbolj aktualne informacije in predstavitve dosežkov ustvarjalcev in umetnikov s področja intermedijske umetnosti slovenskega in mednarodnega prostora. Letos bo festival potekal v Mariboru, Ljubljani in v Gradcu, novost festivala pa je sodelovanje z Mrežo multimedijskih centrov Slovenije.

Festival bo predstavil umetniške prakse, v katerih umetniki v svojih ustvarjalnih procesih in končnih delih uporabljajo fenomene informacijske tehnologije in digitalne kulture, kot so medmrežje, interaktivnost, kibernetika, robotika, razširjena prisotnost, virtualna resničnost, digitalizirani zvok in video. Letošnji festival so selektorji strnili pod nazivom Kjer so računalniki, je življenje: o napaki, možnosti in slučaju. "Festival tako obravnava napake, naključja in možnosti v okviru umetnosti, odpira vprašanja in išče odgovore, ki jih o temi ponujata umetnost in tehnologija," je na včerajšnji tiskovni konferenci povedala Dunja Kukovec, ena od selektoric festivala.

Letos se bo predstavilo 32 umetnikov in umetniških skupin. Selektorici festivala za mednarodni del Dunja Kukovec in Alexandra Weltz iz Nemčije sta povabili umetnice in umetnike iz Avstrije, Indije, Irana, Libanona, Turčije, Italije, Nemčije, Portugalske, Peruja, Francije, ZDA in Nizozemske, selektorji za slovenski del Jože Slaček, Jasmina Založnik in Marina Gržinić pa so se osredotočili predvsem na lokalne umetnike, ki, kot pravijo selektorji, ustvarjajo kvalitetna dela. Med njimi so Tomaž Šolc, Igor Štromajer, Brane Zorman, Miha Ciglar, Daša Lakner in Urška Golob. "Posebnost festivala je, da slovenskim ustvarjalcem in umetnikom omogoča predstavitev njihovih del v ESC v Gradcu, kulturno-umetniškem prostoru za sodobno umetnost," je poudarila Dragica Marinič, direktorica MKC Maribor. Festival sodeluje letos tudi z nekaterimi drugimi organizacijami. MMC Kibla iz Maribora sodeluje z razstavo brazilskega umetnika, galerija Kapelica iz Ljubljane pa z razstavo nemške umetniške skupine. Dogodke si bo v Mariboru možno ogledati še v razstavnem salonu Rotovž, Kulturnem inkubatorju, galeriji Media Nox in v dvorani Gustaf (Pekarna). Razstavišča bodo v času festivala odprta med 10. in 19. uro in v času dogodkov, MMC Kibla je zaprt v nedeljo.