VSEBINA S PORTALA WWW.KLOPOTEC.NET
 
Slovenija 23.05.2013
Informacije o Evropskem letu državljanov 2013
30.05.2013, , V TrbovljahSpoštovani!

Pošiljamo vam novice oziroma napoved dogodkov povezanih z Evropskim letom državljanov 2013.


Boljša vseevropska zaščita za žrtve zalezovanja in spolnega nasilja

25.05.2013

Uredba EU, ki bo v vseh državah članicah unije veljala avtomatično, bo zagotovila, da se zaščita, ki jo je žrtev spolnega nasilja deležna v eni državi, ohrani tudi po prihodu te osebe v drugo državo v EU. Obenem bo uredba poenostavila postopek priznavanja zaščitnih ukrepov in odpravila velik del sedanjih formalnosti.

Uredba med drugim uvaja standardna večjezična potrdila, na katerih bodo zapisane vse bistvene informacije o zaščitnih ukrepih. S pomočjo teh potrdil naj bi se stroški prevajanja znižali na minimum, tako da oseba, ki je deležna zaščite, pri potovanju ali selitvi znotraj EU večinoma ne bo imela dodatnih stroškov.

Nova pravila se sicer nanašajo na zaščito v civilnopravnih zadevah. Dopolnila bodo obstoječo evropsko odredbo o zaščiti (EPO), ki že sedaj zagotavlja podobno zaščito v okviru kazenskega prava. Nanaša se tudi na grožnje človekove fizične in moralne integritete, vključno z grožnjami dostojanstvu, varnosti, osebni svobodi in spolni nedotakljivosti.

Uredbo so na plenarnem zasedanju v Strasbourgu minuli teden, v sredo, potrdili evropski poslanci. Zanjo sta glasovala 602 poslanca, proti jih je bilo le 23, 63 je bilo vzdržanih, so sporočili iz Evropskega parlamenta. Sedaj jo mora potrditi še Svet oziroma države članice EU, nato pa bo predvidoma začela veljati januarja 2015. Na Danskem ne bo veljala. (STA)
EU Si ti. Tudi v Trbovljah.

30.05.2013

Vabimo vas na tematski dan EU Si ti v Trbovljah, ki bo 30. maja 2013.

Četrti tematski dan v okviru projekta EU dogodki po Sloveniji z različnimi evropskimi vsebinami, ki so del aktivnosti Evropskega leta državljanov 2013 v Sloveniji, bomo namenili informiranju različnih generacij državljanov in državljank ter evropskim programom in zaposlovanju. Več»

Dodatne informacije o dogodkih in dogajanju v Trbovljah: eudogodki[@]mreza-mama.si ; 040 145 141.
Mladinstival - festival mladinskega dela

31.05.2013

Vabimo vas na Mladinstival - festival mladinskega dela, ki bo v okviru 6. evropskega tedna mladih potekal v petek, 31. maja 2013, od 11. ure dalje, na Ljubljanskem gradu in bo na dinamičen, interaktiven, raznovrsten, predvsem pa zanimiv način predstavil in proslavil mladinsko delo z vidika aktivnega (evropskega) državljanstva in polnejše participacije mladih v demokratični družbi.

Več o dogodku. (443 KB)