VSEBINA S PORTALA WWW.KLOPOTEC.NET
 
Slovenija 21.06.2013
EURODESK novice za mlade 21/06/13
21.06.2013, , Slovenija


Evropa je polna priložnosti - da jih lahko izkoristimo, potrebujemo
le prave informacije. Eurodesk, brezplačni infoservis Evropske komisije,
je namenjen tako mladim samim kot tudi tistim, ki se pri svojem vsakdanjem delu
srečujejo z mladimi in njihovimi vprašanji.


  1. NOVICE
  2. RAZPISI ZA MLADINSKE DELAVCE
  3. RAZPISI ZA MLADE

Novice

Evropski teden mladih 2013
V letu 2013 obeležujemo 25. obletnico evropskih mladinskih programov. Da bi proslavili to obletnico, je v okviru Evropskega tedna mladih (od 26. maja do 2. junija) po vsej Evropi potekalo na stotine dogodkov. Evropski teden mladih je poudarjal participacijo mladih v družbi, tudi v kontekstu Evropskega leta državljanov 2013, ter volitve v Evropski parlament 2014.

Evropska komisija je v sodelovanju z Evropskim mladinskim forumom gostila konferenco s predstavniki iz sedemindvajsetih držav članic, ki se je navezovala na strukturirani dialog z mladimi in mladinskimi organizacijami. S konferenco se je začel pregled strukturiranega dialoga na področju mladih, sodelovanja nacionalnih delovnih skupin ter krepitev spremljanja in vidnosti strukturiranega dialoga, pa tudi nadaljnji razvoj.

Zaključki bodo konec leta predstavljeni glavnim akterjem strukturiranega dialoga in odločevalcem (predstavnikom ministrstev).

YO!Fest, ki ga organizira Evropski mladinski forum v partnerstvu z drugimi organizacijami, je predstavljal cel spekter dogodkov, ki poudarjali pomen mladih kot akterjev v evropski demokraciji.

Dogodke, ki so potekali po evropskih državah, si lahko ogledate na spletni strani Evropskega tedna mladih: http://www.youthweek.eu/

Kaj vse se je dogajalo na Mladinstivalu, osrednjemu dogodku Evropskega tedna mladih v Sloveniji, si lahko ogledate na: www.mva.si&nbsp ; /mladinstival/


Kompendij projektov Mladi v akciji v letu 2011
V mesecu maju je izšla peta številka publikacije Odtisi mladih, v kateri so zbrani ključni poudarki izvajanja programa v letu 2011. Opisi dobrih praks predstavljajo projekte, ki so bili v tem letu najbolj kakovostni, preberete pa si lahko tudi kratke povzetke vseh ostalih sprejetih projektov v tem letu.

Kompendij si lahko ogledate Opens external link in new windowtukaj.


Film ob 25. obletnici evropskih mladinskih programov

Na spodnji povezavi si lahko ogledate film, ki ga je Evropska komisija posnela ob 25. obletnici mladinskih programov.

Kot primer dobre prakse je predstavljen tudi projekt Dialog mladih!, ki sta ga MSS in Mreža MaMa lansko leto izpeljali v okviru projekta Strukturirani dialog.

https://www.facebook.com/photo.php?v=10200640256103491&set=vb.242203112584886&type=2&theater


FEEL Slovenia - študijski obisk za mlade blogerje

Mobin, zavod za mobilnost in informiranje mladih, v sodelovanju s SPIRIT Slovenija organizira projekt z mednarodno udeležbo - FEEL SLOVENIA - Youth Media Literacy Programme, ki se bo odvijal med 18. in 23. junijem 2013 v Sloveniji.

Pri projektu bo sodelovalo 6 mladih iz različnih držav, ki bodo odkrivali Slovenijo. Projekt je tudi del programa Evropske prestolnice mladih Maribor 2013. S širjenjem mednarodnih obzorij bodo tako udeleženci na slovenskih tleh poglobili praktično medijsko znanje in ga za večjo turistično prepoznavnost Slovenije aplicirali preko socialnih omrežij.

Namen projekta je izbranim mladim udeležencem iz Avstrije, Nizozemske, Španije, Švedske in Slovenije omogočiti nadgradnjo znanja fotografiranja na terenu in pisanja prispevkov na spletu ter povečati njihovo medijsko pismenost skozi aktivno udeležbo pri spoznavanju in odkrivanju Slovenije.

Prispevke udeležencev boste lahko v času projekta spremljali na portalu EjKA KULT (http://ejkartica.wordpress.com/category/feel-slovenia/ ), Twitterju (https://twitter.com/FeelsLOVEnia ) in Facebooku (https://www.facebook.com/EJKArtica , https://www.facebook.com/slovenia.info ).




Razpisi za mladinske delavce

Seminar "Tool Fair VIII: Creativity + Memory = Socialn Cohesion"
Grška nacionalna agencija programa Mladi v akciji v sodelovanju s podpornim centrom Salto Euromed organizira vsakoletni seminar, ki je kombinacija »laboratorija« in »tržnice« učnih orodij s področja mladinskega dela. V okvirju seminarja bodo udeleženci imeli možnost ustvariti lastne izobraževalne in izkustvene poti, na različnih delavnicah pa bodo lahko ostalim udeležencem predstavili svoja učna orodja.

Rok za prijavo je 30. junij 2013!

Opens external link in new windowRazpis


Delavnica za pomoč pri pripravi Izraza interesa (EI) za organizacije, ki želijo pridobiti ali podaljšati akreditacijo za izvajanje projektov Evropske prostovoljne službe v okviru programa Mladi v akciji

Nacionalna agencija programa Mladi v akciji pripravlja delavnico za pomoč pri pripravi Izraza interesa (EI = Expression of Interest), s katerim organizacija pridobi akreditacijo za sodelovanje v projektih Evropske prostovoljne službe v okviru programa Mladi v akciji. Namen delavnice je organizacijam omogočiti, da podrobneje spoznajo akcijo EVS, se kvalitetno pripravijo na izpolnjevanje Izraza interesa ter posledično spodbuditi višjo kakovost EVS projektov, tako pošiljajočih kot gostiteljskih.

Delavnica bo potekala v Ljubljani, v sredo, 3. julija 2013, od 12. do predvidoma 16. ure v prostorih Nacionalne agencije programa MvA (Dunajska 22, stavba Slovenijales, desno dvigalo, 10. nadstropje).

Več informacij o delavnici je na voljo na: www.mva.si/novice/ [tt_news]="250&cHash=1ba2e607fdad090065ba09919d14c0c0


Delavnica za pomoč prijaviteljem pred zadnjim prijavnim rokom programa Mladi v akciji, 27. junij 2013, Ljubljana

Približuje se zadnji prijavni rok programa Mladi v akciji. Nacionalna agencija za potencialne prijavitelje v četrtek, 27. junija 2013, pripravlja dve delavnici, ki bosta prijaviteljem v pomoč pri prijavi projektov:

- delavnica o načrtovanju projektov Mladi v akciji (ob 15:00)
Delavnica je namenjena vsem, ki razmišljate o prijavi projekta. Spoznali boste ključne poudarke programa, kakšna je časovnica in kaj je pomembno v posamezni fazi projekta, kakšni so idealni projekti za posamezno akcijo, ter na kaj je potrebno paziti pri prijavi projekta. Preverili boste lahko, ali je vaša projektna ideja primerna za program Mladi v akciji ter dobili odgovore na druga morebitna vprašanja.

- delavnica o akciji 2.1 Evropska prostovoljna služba (ob 17:00)
Delavnica bo poudarila posebnosti evropske prostovoljne službe ter prijaviteljem pojasnila koncepte, vloge in naloge različnih akterjev, ki so pri tej akciji ključnega pomena. Govorili bomo o merilih za upravičenost, o posebnostih pri sestavi partnerstev ter si ogledali prijavno dokumentacijo. Delavnica je primerna tako za nove kot za že aktivne prijavitelje, saj bo predstavljeno učinkovito in optimalno načrtovanje in prijava projektov EVS.

Delavnici bosta potekali v pritličju stavbe Slovenijales na Dunajski 22 v Ljubljani, v učilnici za desnimi dvigali. Na želeno delavnico se prijavite preko emaila na naslov info@mva.si najkasneje do srede, 26. junija 2013.

(Delavnice za pomoč prijaviteljem pri izpolnjevanju prijavnih obrazcev (tudi za akcijo 2.1) bodo predvidoma potekale v prvem tednu septembra.)


Razpisi za mlade

Evropska nagrada za mlade

Evropska nagrada za mlade (European Youth Award) je namenjena izboru in promociji najboljših evropskih praks na področju e-vsebin. Namenjena je mladim, študentom, razvijalcem, digitalnim podjetnikom, starim manj kot 30 let, ki uporabljajo internet in mobilne tehnologije, da bi se soočili z največjimi današnjimi socialnimi izzivi.

Zmagovalci bodo povabljeni na festival Evropske mladinske nagrade, ki bo potekal v Gradcu od 28. do 30. novembra, kjer bodo lahko predstavili svoje projekte ter navezali stike za prihodnja sodelovanja.

Rok za prijavo je 1. julij 2013!

Več informacij o Evropski nagradi za mlade je na voljo na: www.eu-youthaward.org


Nagrada “Young Audiences Music Award 2013”

Nagrada je namenjena prepoznavanju kreativne in inovativne glasbene produkcija za mlado občinstvo, iz vseh koncev sveta, ki jo ustvarjajo skupine v lokalnih skupnostih, šole, nevladne organizacije, podjetja in glasbene skupine v vseh oblikah - od solo glasbenikov do orkestrov.

Prijavitelji se lahko za nagrado potegujejo z edinstvenimi glasbenimi nastopi in glasbenimi raziskovanji mladih in otrok, starih od 0 do 18 let. Deset finalnih video posnetkov bo objavljenih na spletu 1. septembra 2013, javnost pa bo za njih lahko glasovala do 1. novembra.

Rok za oddajo prispevkov je 15. julij 2013!

Več informacij je na voljo na: www.yama-award.com


Natečaj “Jamstvo za mlade”

Mladinski svet Slovenije (MSS) v sodelovanju s Sindikatom Mladi plus in Študentsko organizacijo Slovenije objavlja natečaj “Jamstvo za mlade“. V okviru natečaja zbirajo prispevke, ki pojasnjujejo, da je oz. zakaj je pomembno, da se mladi (po zaključenem šolanju) zaposlijo in osamosvojijo ter kakšne težave imajo na tej poti.

V okviru natečaja zbirajo prispevke v obliki: fotografije, risbe, slike, stripa ali drugega likovnega oz. grafičnega izdelka, kratkega video posnetka, kratkega besedila v kakršnikoli obliki; lahko je samo kratka misel, moto, kratek sestavek, dialog, verzi ipd. Vsi izdelki so lahko oddani ali v digitalni ali v fizični (papirnati) obliki. Omejitev za video posnetke je največ 5 minut, za besedila pa največ 1000 znakov skupaj s presledki.

Več o kampanji Jamstvo za mlade pa na: www.jamstvozamlade.si.

Vir: CNVOS