VSEBINA S PORTALA WWW.KLOPOTEC.NET
 
Slovenija 04.07.2013
Odprtje razstave Petra Brötzmanna solo, Dela 1959-2013
16.07.2013, , Mednarodni grafični likovni center

cid:image001.jpg@01CCB4CB.E6ACD930


Mednarodni grafični likovni center
Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana
www.mglc-lj.si

Peter Brötzmann solo

Dela 1959-2013


V torek, 2. julija, ob 20. uri vas vabimo na odprtje razstave Peter Brötzmann solo, Dela 1959-2013.Razstava je likovni uvod v 54. Jazz festival Ljubljana.

Odprtje razstave bo spremljala glasbena točka Jasona Adasiewicza na vibrafonu.

Peter Brötzmann: Mavrična škatla, karton, akvarel, les, 2001.


Umetnik in glasbenik Peter Brötzmann je znan kot eden najpomembnejših predstavnikov sodobne improvizirane glasbe. Konec petdesetih let je študiral slikarstvo v rodnem Wuppertalu, sodeloval v gibanju Fluxus in z Nam June Paikom, je sodobnik Josepha Beuysa in Georgea Baselitza. Njegova glasbena kariera saksofonista in klarinetista sovpada z njegovimi prvimi umetniškimi razstavami v Nemčiji in na Nizozemskem. Na likovnem področju dosledno ustvarja od konca petdesetih let prejšnjega stoletja in občasno razstavlja v Evropi in ZDA. Njegovo likovno ustvarjanje sega od velikih olj na platnu, nežnih liričnih akvarelov in grafik, do opusa majhnih konstrukcij.

Pregledna razstava v Mednarodnem grafičnem likovnem centru je avtorjev poklon Sloveniji in prva njegova razstava v Sloveniji. Na ogled je večji cikel risb z naslovom Slovenske krajine ter olja, grafike, objekti in plakati. Nekaj del na razstavi je nastalo ob Brötzmannovih obiskih Slovenije v zadnjih letih.

Koordinatorka razstave je mag. Breda Škrjanec.

Razstava je nastala v koprodukciji s 54. Jazz festivalom Ljubljana in Cankarjevim domom.

* * *

Ob razstavi je v samozaložbi Petra Brötzmanna izšel katalog Slovenian Landscapes. Katalog prinaša kratko predstavitev avtorja, besedilo fotografa in ljubitelja Brötzmannovega ustvarjanja Žige Koritnika ter črno-bele in barvne reprodukcije grafik in risb.

Katalog ima 46 strani.

* * *

Spremljevalni program ob razstavi.

Otroške delavnice: GG/Grafika in glasba

16., 23. in 30. julija, od 18.00 do 19.30

Delavnice na igriv način povezujejo likovno-grafični pogled in preprosta glasbila. Umeščajo se v razstavo glasbenika in vizualnega ustvarjalca Petra Brötzmanna. Primerno za otroke 4+.
Vodijo: Anja Zver, Meta Škoflek, Lili Šturm

_____________________________________________________________

Razstava Peter Brötzmann solo, Dela 1959-2013 je na ogled do 25. avgusta 2013,
odprto torek-nedelja, 10.00-18.00, zaprto ob ponedeljkih. V juliju je galerija ob torkih odprta do 21. ure.Spremljajte nas na http://www.facebook.com/mglc.ljubljana .

Realizirano s podporo Ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Republike Slovenije in Mestne občina Ljubljana.