VSEBINA S PORTALA WWW.KLOPOTEC.NET
 
Slovenija 19.08.2013
EURODESK novice za mlade 19/08/13
19.08.2013, , Slovenija


Evropa je polna priložnosti - da jih lahko izkoristimo, potrebujemo
le prave informacije. Eurodesk, brezplačni infoservis Evropske komisije,
je namenjen tako mladim samim kot tudi tistim, ki se pri svojem vsakdanjem delu
srečujejo z mladimi in njihovimi vprašanji.


  1. NOVICE
  2. RAZPISI ZA MLADINSKE DELAVCE
  3. RAZPISI ZA MLADE
  4. VIRI
  5. POVPRAŠEVANJA ZA ISKANJE PROJEKTNIH PARTNERJEV

Novice

Nagrade programa Mladi v akciji
V okviru Evropskega tedna mladih v Bruslju so bili predstavljeni tudi trije izstopajoči projekti Mladi v akciji.

Ti projekti so prejeli posebno nagrado ob petindvajsetletnici Evropskih programov za mlade, podelitev pa je potekala v okviru Evropskega tedna mladih. Od šestintridesetih projektov, predstavljenih v okviru tedna, so bili zmagovalci izbrani v treh kategorijah: mladinske izmenjave, evropska prostovoljna služba in usposabljanje in mreženje za mladinske delavce.

Video predstavitve projektov si lahko ogledate na:
http://ec.europa.eu/youth/news/20131907youthinactionawards_en.htm


Mednarodni dan mladih in Mednarodno poročilo o mladih
Pred dobrim desetletjem je bil 12. avgust razglašen za mednarodni dan mladih. Ta dan tako vsako leto znova usmerjajo vprašanja in aktivnosti, ki se dotikajo življenja mladih povsod po svetu. Tema mednarodnega dneva mladih 2013 so bile migracije (Youth Migration: Moving Development Forward), saj se vedno več mladih odloča (ali pa je prisiljenih) zapustiti dom v iskanju boljših življenjskih pogojev in svetlejše prihodnosti.

Mladi so najbolj mobilna družbena skupina, saj predstavljajo kar 30% vseh migrantov. Vendar nam ni prav veliko znano o njihovih pogojih, izkušnjah in priložnostih. Migracije mladim omogočajo širjenje obzorij, nove priložnosti in začetke, vendar po drugi strani povečujejo tveganja, diskriminacijo in izkoriščanje.

Zato je letošnji mednarodni dan mladih ozaveščal mlade o priložnostih in tveganjih v povezavi z migracijami ter spodbuja raziskave in diskusije na to temo. Prav na ta dan je bilo objavljeno tudi mednarodno poročilo Združrnih narodov o mladih, v katerem je na voljo več informacij o življenjskih izkušnjah mladih migrantov in participaciji mladih pri oblikovanju migrantske politike.

Mednarodno poročilo Združenih narodov o mladih je na voljo na: http://www.unworldyouthreport.org/

Spletna stran Mednarodnega dneva mladih: http://www.un.org/en/events/youthday/


Prva zaposlitev EURES
Tvoja prva zaposlitev EURES je program poklicne mobilnosti, ki mladim Evropejcem pomaga pri iskanju dela v drugih državah EU.

Namen pobude Prva zaposlitev EURES je pomagati mladim Evropejcem med 18 in 30 letom starosti, ne glede na znanje, izobrazbo in izkušnje, najti delo v tujini. Pomaga tudi delodajalcem, da predstavijo svoje podjetje ustrezni delovni sili, ki je ne uspejo najti v svoji državi. Ključne ugodnosti programa so, da omogoča kritje potnih stroškov, povezanih z razgovorom v tujini in/ali stroškov selitve v tujino ob pričetku dela, ter tudi usposabljanje, kot na primer učenje jezikov, mehke veščine. Delodajalcem malih in srednjih podjetij pa nudi možnost sofinanciranja usposabljanja za nove delavce.

Za boljšo predstavo o tem, kako deluje program prva zaposlitev EURES, je bil narejen spot v slovenščini.

Čeprav slovenske organizacije v pobudi ta hip še ne sodelujejo kot nosilke programa, lahko zainteresirani poiščejo pomoč pri sodelujočih partnerskih organizacijah.

Osnovne informacije o programu in spot najdete na: http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=993&langId=sl

Dodatne informacije o programu: http://www.ess.gov.si/eures/slovenski_eures/prva_zaposlitev_eures



Razpisi za mladinske delavce

Trenutno je razpisanih 14 mednarodnih usposabljanj za podporo prijaviteljem v program Mladi v akciji - vabljeni k ogledu in prijavi
Na spletni strani programa Mladi v akciji je trenutno objavljenih 14 mednarodnih usposabljanj:

  • Mednarodna konferenca International youth work and mobility as learning context: research evidence for policy and pracitce, 18.-19. september 2013, Avstrija
  • Usposabljanje Risk'n'roll TC, 7.-12. 10. 2013, Tbilisi, Gruzija
  • Usposabljanje »Coach 2 Coach«, 14.-20. oktober 2013, De Glind, Nizozemska
  • Seminar za vzpostavljanje partnerstev i-YES (innovation - Youth Employment Seminar), 16.-20. oktober 2013, Španija
  • Konferenca The Eastern Partnership Youth Forum, 22.-25. oktober 2013, Litva
  • Usposabljanje »Contrib-Uth-tion reloaded - The value of active participation«, 10.-17. november 2013, Španija
  • Usposabljanje BiTriMulti, 4.-8. december 2013, Velika Britanija
  • Usposabljanje European Citizenship in Youth work, 9.-15. december 2013, Bolgarija
  • Mednarodni simpozij "Future of EU cooperation in the field of youth in the context of the new programme", 6.-8. november 2013, Ljubljana
  • Mednarodno usposabljanje The melting iceberg - Learn to swim in the sea of diversity and ambiguity, 20.-25. oktober 2013, Avstrija
  • Usposabljanje The Power of Non Formal Education, 9.-14. november 2013, Bolgarija
  • Usposabljanje RLB Removing linguistic barriers, 3.-9. november 2013, Španija
  • Usposabljanje Coaching Gets You 2, 17.-23. november 2013, Slovaška
  • Seminar za vzpostavljanje partnerstev WORK IN PROGRESS, 20.-24. november 2013, Danska

Mednarodno usposabljanje The melting iceberg - Learn to swim in the sea of diversity and ambiguity, 20.-25. oktober 2013, Avstrija

Mednarodno usposabljanje za trenerje, fasilitatorje in mladinske delavce, ki bodo skozi raziskovalno učno potovanje kritično ocenili svoje razumevanje in uporabo medkulturnega učenja ter spoznali nove pristope in koncepte na področju neformalnega učenja.

Razpis in prijavni postopek: http://www.salto-youth.net/tools/european-training-calendar/training/the-melting-iceberg-learn-to-swim-in-the-sea-of-diversity-and-ambiguity.3693/

Rok za prijavo je 13. september 2013!


Razpisi za mlade

Poletna šola o Združenih narodih
Društvo za Združene narode (ZN) za Slovenijo organizira »Poletno šolo o Združenih narodih«, ki je namenjena mladim med 18. in 29. letom. Organizacija združenih narodov (OZN) pokriva širok spekter delovanja, ki vpliva na življenje vsakega posameznika.

Poletna šola je namenjena mladim, ki jih zanimajo globalni izzivi, delovanje OZN in vloga Slovenije v tej mednarodni organizaciji. V petih dneh bodo udeleženci spoznali strukturo OZN, namen, cilje in področja delovanja ter aktualne izzive mednarodne skupnosti, in sicer skozi seminarje, ki jih bodo izvedli strokovnjaki za posamezna področja, ter interaktivne delavnice in debate, katerih cilj je spodbujanje razmišljanja o globalizaciji družbe in kritične evalvacije aktualnih problematik današnjega sveta.

Poletna šola bo potekala med 9. in 13. septembrom 2013 od 10. do 16. ure v Ljubljani.

Vsi mladi, stari med 18. in 29. let, ki jih zanimajo globalni izzivi, so vabljeni k prijavi na info@unaslovenia.org .

Rok za prijavo je 23. avgust 2013!


Natečaj No Hate Speech Movement
Sodeluj v nagradnem natečaju in naloži avtorsko sliko/podobo, ki izraža solidarnost do družbenih skupin, ki so tipične žrtve sovražnega govora, s tem pa se tudi zoperstavi tistim, ki sovražni govor generirajo in ga spodbujajo. Sodelujejo lahko mladi med 13. in 30. letom, rok za oddajo je 12. september, delo pa pošlji na action@nohatespeechmovement.org.

Več informacij o natečaju najdeš na: https://docs.google.com/document/d/1dzSEzRZmfXvVP3-dMKz5y09PZX999WMZayA3iO9adwU/edit?pli=1 Vir: EJ!KArtica


Mednarodni natečaj International Student Design - A Society for All Ages
Projekt organizira International Council for Caring Communities (ICCC) in njegovi partnerji. K prijavi na natečaj so vabljeni študenti arhitekture, ki lahko pokažejo svoj kreativni talent in razvojne rešitve, ki integrirajo starejše ljudi v skupnost in jih v celoti vključijo v vse družbene, kulturne in produkcijske aktivnosti.

Namen natečaja je odgovoriti na prihodnje urbane izzive: “Ali je možno oblikovati uspešne, raznolike in medgeneracijske skupnosti za starejše odrasle in v to vključiti aspekte informacijske in komunikacijske tehnologije (ICT)? Kako so lahko starejši odrasli v celoti integrirani, povezani in vključeni v svoje skupnosti?”

Na natečaj se morajo študenti prijaviti do 15. septembra, projekti pa morajo biti oddani do 31. decembra 2013!

Več informacij je na voljo na: international-iccc.org&nbsp ;


Video natečaj Električni December 2013
Mladi Evropejci, stari enaindvajset let in manj, ki so letos posneli kratek film ali o tem razmišljajo, so vabljeni, da predstavijo svoj talent vsej Evropi. Svoj izdelek lahko prijavijo na natečaj Električni december 2013.

Kratki filmi naj bodo dolgi manj kot pet minut in zaključeni po septembru 2012, v katerikoli produkcijski tehniki, v angleščini ali z angleškimi podnapisi.

Rok za prijavo video posnetkov je 26. september 2013!


Več informacij je na voljo na: www.electricdecember.org


Natečaj za najboljši plakat za Mednarodni dan hrane 2013
Otroci in mladi, stari od 5 do 17 let iz vsega sveta so vabljeni k sodelovanju na prvem natečaju za najboljši plakat za Mednarodni dan hrane, ki ga organizira FAO, organizacija Združenih narodov za hrano in kmetijstvo.

Naložiti bodo morali plakat na temo “Healthy Food Systems”. Zmagovalci bodo izbrani v treh kategorijah: od 5 do 8 let, od 9 do 12 let in od 13 do 17 let. Vsak posameznik lahko odda po en prispevek. Plakati so lahko narejeni v katerikoli tehniki, vendar uporaba fotografij ni dovoljena.

Rok za oddajo prispevkov je 30. september 2013!

Več informacij je na voljo na: www.fao.org/getinvolved/worldfoodday/wfd-poster-contest/en


Natečaj AnimaWeb
Animateka letos praznuje deseto obletnico in ob tej okrogli številki si zasluži posebno darilo.

Zanj boste lahko, v sklopu posebej za to priložnost prenovljenega nagradnega natečaja AnimaWeb poskrbeli vi, dragi ustvarjalci animiranih filmov! Pozivajo vas namreč, da Animateki zaželite vse najboljše z animirano čestitko!

Izbor najboljših animiranih čestitk bo med festivalom predvajan v kinodvoranah pred projekcijami, najboljše tri pa čakajo tudi posebne Animatekine nagrade, ki poleg akreditacije za festival vključujejo tudi darilni paket Društva 2 koluta.

Rok za oddajo animiranih čestitk je 25. november.

Vse informacije o natečaju (kakšna so pravila, kje in kako prijavite svojo čestitko, …) vas čakajo na spletni strani AnimaWeb: http://animaweb.animateka.si/


Fotografski kviz Youth on the Move “Where was it taken”?
Evropska komisija, generalni direktorat za izobraževanje in kulturo, organizira drugi kviz, namenjen preizkušanju znanja mladih o evropski urbani topografiji. Mladi, stari od 16 do 30 let, prebivalci ene izmed 28 držav članic EU, Norveške, Islandije, Lihtenštajna, Makedonije ali Švice, so vabljeni k sodelovanju.

Obiskati je potrebno Facebook stran kviza in odgovoriti na vprašanj “Kje je bila fotografija posneta?”. Tekmovalci bodo morali prepoznati evropsko prestolnico na fotografiji in s seznama izbrati pravi odgovor.

Prihajajoči termini kviza so naslednji:

  • 19.-25. avgust
  • 26. avgust-1. september


Vsak ponedeljek bodo izmed izžrebani zmagovalci kviza, ki bodo prejeli slušalke z logotipom Youth on the Move.

Več informacij je na voljo na: www.facebook.com/YouthontheMoveEurope/app_139825572834713


Viri

Poletne novice Evropske pisarne Eurodesk
V poletnih novicah Evropska pisarna Eurodesk opisuje aktivnosti, ki jih je izvajala v zadnje pol leta, vključno s kampanjo right2move in predstavitvijo novega Evropskega mladinskega portala v okviru Evropskega tedna mladih in prihajajočih aktivnosti mreže.
Opens external link in new windowhttp://eepurl.com/BRwhb


Publikacija Young Citizens of Europe
Leto 2013 kot Evropsko leto državljanov povečuje ozaveščenost o pravicah in obveznostih državljanov, z namenom spodbuditi razprave na vseh ravneh družbe o prihodnosti Evrope. V tej publikaciji so predstavljene aktivnosti, ki jih izvajajo mladi v EU in širše in odražajo njihovo aktivno, odgovorno in kitični državljanstvo. Projekti so bili podprti s strani programa Mladi v akciji, znotraj akcij mladinskih izmenjav, evropske prostovoljne službe in projektov usposabljanj in mreženja mladinskih delavcev.
http://ec.europa.eu/youth/documents/publications/young-citizens.pdf


Publikacija Youth employment - Making it happen
Publikacijo je izdala evropska poslanska skupina PES, v njej pa so združena dejstva, številke, najboljše prakse iz EU in konkretni predlogi ukrepov politik skupine PES za povečevanje zaposlenosti mladih.
http://pes.cor.europa.eu/Meetings/Events/Pages/youth-employment.aspx


Evropska mreža za promocijo zdravja v mladinskih organizacijah
Nova platforma, katere namen je ustvariti mednarodno mrežo za promocijo zdravja v mladinskih organizacijah. Namenjena je osebam, ki želijo izmenjati ideje, izkušnje, znanja in projekte. Fokus mreže je na virih, potrebnih za zdrav razvoj mladih, posebna pozornost pa je namenjena participaciji, in kompetencam za zdravo življenje.
www.enphyo.eu


Spletna stran Evropske kartice zdravstvenega zavarovanja
Spletna stran ponuja informacije o Evropski kartici zdravstvenega zavarovanja in omogoča državljanom dostop do nujne zdravstvene pomoči in tako uživajo brezskrbne počitnice, ko se na potovanju v Evropski uniji, Švici, Liechtensteinu, na Norveškem in Islandiji. Iz spletne strani lahko prenesete tudi aplikacije za pametne telefone, ki ponujajo dostop do informacij, kot so nujne telefonske številke, zdravljenja, ki so vključena v zavarovanje, kako prejeti povračilo in še mnogo več.
http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=509&langId=en



Povpraševanja za iskanje projektnih partnerjev

Skupina iz Avstrije išče partnersko skupino mladih za mladinsko izmenjavo
Skupina iz Avstrije išče partnersko skupino mladih za mladinsko izmenjavo, ki bo potekala poleti 2014 na Hrvaškem z naslovom Youth Taking Action for Earth. Če bi radi sodelovali in vas zanima več informacij, pišite na moritz.schachner@wwf.at