VSEBINA S PORTALA WWW.KLOPOTEC.NET
 
Slovenija 16.09.2013
EURODESK novice za mlade
16.09.2013, , Slovenija



Evropa je polna priložnosti - da jih lahko izkoristimo, potrebujemo
le prave informacije. Eurodesk, brezplačni infoservis Evropske komisije,
je namenjen tako mladim samim kot tudi tistim, ki se pri svojem vsakdanjem delu
srečujejo z mladimi in njihovimi vprašanji.

  1. NOVICE
  2. AKTUALNI RAZPISI
  3. VIRI
  4. POVPRAŠEVANJA ZA ISKANJE PROJEKTNIH PARTNERJEV

Novice

Video o Evropskem tednu mladih
Evropski teden mladih 2013 je potekal od 26. maja do 2. junija, vanj pa so bile vključene številne aktivnosti po vsej Evropi. V tem videu so predstavljeni glavni poudarki dogodkov, ki so potekali v okviru Evropskega tedna mladih v Bruslju, vključno z različnimi priložnostmi, ki jih imajo mladi za sodelovanje z odločevalci in aktivno participacijo v evropski družbi.

Video si lahko ogledate na:
http://ec.europa.eu/youth/news/2013eywvideo_en.htm


Spletno glasovanje za najboljšo fotografijo “Europe, I have something to tell you ...”
Na natečaj skupine PES “Europe, I have something to tell you ...” je prispelo več kot 1200 fotografij. V skladu s pravili natečaja je bil narejen predizbor 150 fotografij.

Od 17. do 30. septembra dalje bo potekal javno spletno glasovanje, vabljeni k oddaji svojega glasu!

Glasujete lahko na naši Facebook strani:
https://www.facebook.com/pesgroupcor

Zmagovalec javnega glasovanja bo kot nagrado prejel trodnevni izlet v Bruselj in fotografsko/elektronsko opremo v višini 500 evrov. Poleg javne nagrade bo strokovna žirija, ki jo bodo sestavljali profesionalni fotografi in člani Odbora regij izbrala še tri najboljše fotografije.


Aktualni razpisi

Iskanje dobrih praks na temo zaposlovanja mladih Mednarodna organizacija dela (ILO) v sodelovanju z MTV-jem organizira kampanjo, katere namen je predstaviti dobre prakse, ki so se izkazale za učinkovite pri spodbujanju dostojnega dela za mlade. Organizacije, ki izvajajo programe na temo zaposlovanja mladih, ki so namenjene mladim, starim med 15 in 30 let, so vabljene da oddajo opise svojih praks.

Prijavitelji se morajo pri svojih organizacijah prijaviti preko spletnega obrazca. Ko so organizacije registrirane, bodo prejele spletni račun, preko katerega bodo lahko oddale opis svojega projekta/prakse. Najboljših pet dobrih praks bo nagrajenih z nagrado v višini 2000 USD, svetovalni sestanek s strokovnjakom na področju zaposlovanja, vključeni pa bodo v spletno publikacijo.

Rok za prijavo je 16. september 2013!

Več informacij je na voljo na: www.youthpractices.org


Usposabljanje “Rehearsal for Life”, 1.-10. december 2013, Bettle, Velika Britanija
Usposabljanje bo potekalo na dinamičen način, namenjeno pa bo predvsem različnim oblikam gledališče. Preko interaktivnih in neformalnih metod bodo udeležencem predstavljeni novi načine za soočanje s socialnimi problemi, konflikti in zatiranji.

Rok za prijavo je 25. september 2013!

Več informacij je na voljo na: https://www.salto-youth.net/tools/european-training-calendar/training/rehearsal-for-life.3846/


Razpis za seminar “EU-China Expert Seminar on Youth Entrepreneurship”, 25.-27. november, Bruselj
Evropska komisija in All China Youth Federation prirejata skupni seminar na temo zaposlovanja mladih, ki bo vključeval ključne deležnike, kot so Evropski mladinski forum, nevladne organizacije, aktivne na področju zaposlovanja, nacionalne oblasti, vodje projektov in podjetja.

Seminar bo ponudil platformo približno petdesetih strokovnjakov iz EU in Kitajske, ki bodo imeli konstruktivno izmenjavo izkušenj in primerov dobrih praks o podjetništvu mladih in se bodo osredotočali na naslednje teme:
- povečanje informacij o potencialih za podjetništvo (motivacija)
- stimulacija znanja, kompetenc in spretnosti za mlade podjetnike (spretnosti in kompetence)
- ponuditi mladim primerno pomoč pri administrativnih ovirah (orodja za pomoč)
- gradnja na obstoječih mrežah ali ustvarjanje novih mrež med dvema stranema in med različnimi akterji (mladi, podjetniki, mladinske organizacije, nacionalne oblasti)

Za več informacij o seminarju obiščite spletno stran Evropskega mladinskega foruma: http://database.youthforum.org/publicuser/apply/event/438

Rok za prijavo je 17. september 2013!

Več informacij je na voljo na:
http://ec.europa.eu/education/external-relation-programmes/china_en.htm
http://www.acyf.org.cn/
www.youthforum.org/


Razpis Evropskega parlamenta za sofinanciranje komunikacijskih projektov 2014
Evropski parlament je objavil razpis za sofinanciranje projektov na področju radia, televizije, spletnega okolja in organizacije dogodkov za leto 2014, pri čemer je tokratni razpis osredotočen na volitve.

Upravičeni prijavitelji so organizacije na nacionalni, regionalni in lokalni ravni, ki izvajajo dejavnosti na področja radia, televizije, interneta ter organizacije dogodkov in izpolnjujejo razpisne pogoje.

Rok za prijavo je 30. september 2013!

Več informacij je na voljo na:
www.europarl.europa.eu/aboutparliament/en/00beb2559e/Grants.html


Usposabljanje “Campaining for youth activisation”, 31. oktober-7. november 2013, Topola, Srbija
Glavni cilj usposabljanja je usposobiti mlade iz desetih različnih držav EU in Balkana o različnih metodah za povečanje aktivizma mladih in participacije v različnih demokratičnih procesih.

Izbrani bodo po trije udeleženci iz vsake sodelujoče države.

Opens external link in new windowRazpis in prijavnica

Rok za prijavo je 1. oktober 2013!


Juvenes Translatores - prevajalski natečaj za šole
Natečaj je namenjen dijakom, starim 17 let (rojenim v letu 1995) iz šol iz cele Evrope, da pridobijo izkušnjo, kako je opravljati delo prevajalca. Mladi študenti bodo dobili priložnosti sodelovati v prevajalskem testu, ki bo potekal na isti dan v vseh evropskih državah, in sicer 28. novembra 2013.

Dijaki se bodo lahko odločili, iz in v katerega izmed uradnih jezikov EU želijo prevajati. Šole se lahko k sodelovanju pri projektu registrirajo med 1. septembrom in 20. oktobrom 2013.

Več informacij je na voljo na: http://ec.europa.eu/translatores/index_en.htm


Natečaj za najboljši blog CIPE
Organizacija CIPE (Center for International Private Enterprise) vabi blogerje iz vsega sveta k oddaji blogov na temo, kakšno vlogo igrajo demokratične in gospodarske reforme pri mednarodnem razvoju.
Prispevki morajo biti krajši od 750 besed in oddani v eni izmed naslednjih kategorij:
- Kako lahko socialni mediji opolnomočijo državljane za participacijo v demokratičnem dialogu o konstruktivnih reformah?
- Kako lahko izkušnje iz drugih držav pripomorejo k vlogi mladih v demokratičnem in gospodarskem razvoju v vaši državi?
- Katero zgodbo ali osebno izkušnjo lahko delite, da z njo opišete potrebe in možne rešitve za demokratične in gospodarske rešitve v vaši državi? Prispevki so lahko še ne objavljeni ali objavljeni na avtorjevem blogu.

Avtorji najboljši blogov v vsaki kategoriji bodo prejeli honorar v višini 250 $, drugouvrščeni bodo prejeli honorar v višini 100 $, tretjeuvrščeni pa 75 $. Organizacija CIPE bo vseh najboljših devet prispevkov objavila na svojem blogu.

Rok za prijavo je 14. oktober 2013!

Več informacij je na voljo na: http://www.cipe.org/essay


Viri

Učna mobilnost in neformalno učenje v evropskem kontekstu: politike, pristopi in primeri
Publikacija o učni mobilnosti je skupen projekt Sveta Evrope in Evropske komisije in ponuja akademske, znanstvene, politične in praktične tekste za vse deležnike na področju mladine, mladinske voditelje, mladinske delavce, odločevalce, raziskovalce, … Namen publikacije je prispevati k dialogu in sodelovanju med relevantnimi akterji na področju mladinskega dela in k razpravi o bodočem razvoju in namenu shem mobilnosti za mlade ter njihovih rezultatov.
http://youth-partnership-eu.coe.int/export/sites/default/youth-partnership/publications/YNB/YKB17_Text.pdf

http://book.coe.int/EN/ficheouvrage.php?PAGEID=36&lang=EN&produit_aliasid=2781


Iskanje zaposlitve v Evropi - vodič za iskalce zaposlitve 2013
Čeprav samo 3 % Evropejcev živi in dela v drugi državi članici EU, čedalje več ljudi prepoznava koristi pridobivanja profesionalnih izkušenj v drugi evropski državi. Namen tega vodnika je ponuditi nasvete, kako poiskati zaposlitev v tujini in iskalce zaposlitve popeljati preko potrebnih korakov. Vodnik bo na voljo v tiskani obliki v vseh uradnih jezikih EU, kot tudi v islandskem in norveškem jeziku.
http://ec.europa.eu/social/BlobServlet?docId=10413&langId=en


Evropska večjezična platform o zdravju
Health4Youth je pobuda, namenjena izobraževanje in podpori mladim Evropejcem pri sprejemanju zdravih odločitev in povečevanju zavedanja o zdravju. Spletne stran Health4Youth bo omogočila mladim, da se med seboj povezujejo in ocenijo informacije ter prispevke o zdravju, prehrani, športu in drugih temah.
http://beta.iValueHealth.NET


Portal Graduateland
Karierni portal za študente in diplomante. Ponuja zaposlitve, pripravništva in programme za diplomante.
Opens external link in new windowhttp://graduateland.com


Spletni portal Young Digital o uporabi digitalnih raziskav med otroci in mladimi
Young Digital je vir za kogarkoli, ki ga zanima uporaba digitalnih medijev za raziskave, posvetovanja ali aktivnosti, ki spodbujajo participacijo za mlade in otroke. Vsebuje informacije, nasvete, primere, študije, video in predstavitve o tem, kako so lahko digitalni mediji uporabljeni v raziskavah.
http://www.youngdigital.net



Povpraševanja za iskanje projektnih partnerjev

Organizacija iz Italije išče partnerje za prijavo projekta v program Mladi v akciji, akcija 1.3 - projekti mladih za demokracijo na temo okolja in upravljanja z zemljišči
Italijanska organizacije Agenzia Innova21, ki že ima izkušnje v program Mladi v akciji, išče partnerje iz Slovenije za projekt, ki bi ga prijavili v akcijo 1.3 - projekti mladih za demokracijo na temo okolja in upravljanja z zemljišči. Mlade želijo vključiti v procese odločanja o teh temah, kot bodoče uporabnike omenjenih virov. Več o organizaciji