VSEBINA S PORTALA WWW.KLOPOTEC.NET
 
Slovenija 08.10.2013
Vabljeni na dogodke SCCA
07.10.2013, , Ljubljana


VABILO, 7. oktober 2013

SCCA, Zavod za sodobno umetnost - Ljubljana


Obveščamo vas o SCCA aktivnostih in vas vabimo na dogodke v naslednjih dneh.

V sredo, 9. oktobra, pripravljamo javno vodstvo po likovni sceni AKC Metelkova mesto.

Ogledate si lahko dve naši razstavi: S črto čez črko v Galeriji Vžigalica do 27. oktobra predstavljamo stičišča med literarnim ustvarjanjem in likovno umetnostjo, z razstavo video del Mešana tehnika v Projektni sobi SCCA pa do 11. oktobra predstavljamo umetnico Natašo Prosenc Stearns.

Pripravili smo novi video program Povratna zanka, ki se ukvarja z eksperimentalno rabo video jezika.

Kulturna stična točka v Sloveniji (SCCA-Ljubljana), MEDIA Desk Slovenija (Slovenski filmski center) in Culture.si (Ljudmila) bodo 23. oktobra v CUK Kino Šiška v Ljubljani predstavili uspešno črpanje slovenskih kulturnih organizacij iz programov EU za kulturo, film in AV področje v obdobju 2002-2013. Na dogodku Kultura! bo najavljen tudi novi program EU Ustvarjalna Evropa.

Obveščamo vas tudi o aktivnostih naših sodelavcev. Saša Nabergoj je bila gostujoča urednica poletne številke 2013 revije Open Systems, Marija Mojca Pungerčar pa prav danes, 7. oktobra, odpira razstavo Moč ljudem v Galeriji Alkatraz.

Vabljeni, da se nam pridružite.


Končna postaja

Vodeni ogled likovne scene AKC Metelkova mesto

Sreda, 9. oktober 2013, ob 17. uri

Zbirno mesto: pred Hostlom Celica

koncna-postaja.jpg

Javno vodstvo je še zadnja postaja razstavno-raziskovalnega projekta Končna postaja, ki poteka od leta 2011 v sodelovanju ekipe šole za kustose in kritike Svet umetnosti, Galerije Alkatraz in ustvarjalk/ustvarjalcev AKC Metelkova mesto. Njegov namen je raziskati zgodovino metelkovske vizualne scene in trenutno vizualno produkcijo AKC Metelkova mesto.

V sredo, 9. oktobra, ob 17. uri vam bosta likovno sceno AKC Metelkova mesto predstavili Jadranka Plut, vodja Galerije Alkatraz, in Simona Žvanut, asistentka šole za kustose in kritike Svet umetnosti.

VEČ: http://www.scca-ljubljana.si/news_13_53.htm


S črto čez črko

Razstava

5. 9.-27. 10. 2013

Galerija Vžigalica, Trg francoske revolucije 7, Ljubljana

s-crto-cez-crko-napis.jpg

Napetosti med jezikovnim in slikovnim omogočajo eksperimentiranje z literarnim in likovnim umetniškim izrazom. Dela na razstavi različnih žanrov (ilustracija, risba, stenska slika, tipografija, video, animacija, instalacija, elektronska knjiga, spletna umetnost) vzpostavljajo drugačne pristope k podobi in črki - tudi zato, da se v današnjem času tehnokratske rabe jezika spodbuja kritično »branje« likovnega ter »gledanje« literarnega in pripovednega. Razstava je podaljšana do nedelje, 27. oktobra 2013.

VEČ: http://www.scca-ljubljana.si/s-crto-cez-crko.htm


Brez žebljev in podstavkov

Nataša Prosenc Stearns: Mešana tehnika / Mixed Media

Razstava

3.-11. oktober 2013, od 10. do 16. ure ali po dogovoru

Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana

Innocence-Disolved.jpg

Innocence Dissolved / Stopljena nedolžnost, video instalacija, 3 video loop, 2008-2012

Nataša Prosenc Stearns trenutno sodeluje na razstavi S črto čez črko, projektom SCCA v Galeriji Vžigalica. Njen film Čakalnica je na tej razstavi doživel slovensko premiero, še več njenih del pa je na ogled na razstavi v Projektni sobi SCCA do petka, 11. oktobra, od 10. do 16. ure ali po dogovoru.

VEČ: http://www.scca-ljubljana.si/news_13_52.htm


Videospotting

Novi video program Povratna zanka

videospotting-povratna-zanka.jpg

Video program Povratna zanka, ki ga je zasnovala Ida Hiršenfelder, je namenjen predstavitvi tistega segmenta video arhiva Postaja DIVA, ki je izjemnega pomena za razumevanje video umetnosti in njenega družbenega učinka, čeprav ostaja skoraj povsem neopažen. To je tisti del video arhiva Postaja DIVA, ki ima majhen predstavitveni potencial, a velik produkcijski raziskovalno-medijski učinek. To so dela, v katerih se umetnice in umetniki ukvarjajo z eksperimentalno rabo video jezika, ki pa se stežka vklapljajo v ustaljene načine predstavljanja video del v galerijah in na festivalih.

VEČ: http://www.videospotting.org/povratna-zanka-2013


Kulturna stična točka v Sloveniji

Kultura! Uspešno črpa iz programov EU za kulturo, film in AV področje!

Sreda, 23. oktober 2013, ob 10. uri

CUK Kino Šiška, Ljubljana

V obdobju, ko se delajo načrti za prihodnost, je smiselno pogledati tudi nazaj in ugotoviti, v kolikšni meri smo bili uspešni in kaj lahko še izboljšamo. Ob prehodu na novi program EU Ustvarjalna Evropa (2014-2020) bomo predstavili kratko analizo intenzivnosti in uspešnosti črpanja slovenskih kulturnih izvajalcev na področju kulture, filma in AV sektorja s pomočjo vizualnega prikaza za obdobje od 2002 do 2013. Izvedeli boste, denimo, katere organizacije so dostopale do sofinanciranja EU na teh področjih in katere med njimi večkrat; ali je med njimi več javnih zavodov ali zasebnih organizacij ipd.

Dogodek organizirajo Kulturna stična točka v Sloveniji (SCCA-Ljubljana), MEDIA Desk Slovenija (Slovenski filmski center) in Culture.si (Ljudmila) v sodelovanju s CUK Kino Šiška.

VEČ IN PROGRAM: http://www.ccp.si/Kultura!/


Aktivnosti sodelavcev

Ever tried. Ever failed. No matter. Try Again. Fail again. Fail better. Or a Few Notes on Shifts in Curatorial Practice

Tretja številka, poletje 2013, revija Open Systems, gostujoča urednica Saša Nabergoj

Open Systems predstavlja svojo tretjo številko, v kateri sodeluje kot gostujoča urednica Saša Nabergoj, vodja šole za kustose in kritike Svet umetnosti in programa Studio 6. Pričujoča številka Open Systems prinaša razprave o različnih oblikah kuratorskega dela; od analize, refleksije, konceptualiziranja morebitne prihodnje preureditve segmentov kuratorskih praks, ter njihov vpogled v produkcijo umetnosti in teorije, umetnostne kritike ter izobraževanja.

VEČ: http://www.scca-ljubljana.si/news_13_54.htm


Aktivnosti sodelavcev

SOCIALDRESS - Moč ljudem

Razstava

7.-14. oktober 2013

Odprtje: ponedeljek, 7. oktober, ob 19. uri

Galerija Alkatraz, AKC Metelkova mesto, Ljubljana

Projekt Socialdess je zasnovala in ga vodi vizualna umetnica Marija Mojca Pungerčar, mdr. tudi urednica Artservisa. Socialdress - Moč ljudem (2013) je umetniški projekt v obliki kolekcije oblačil in tekstilnih izdelkov za dom in gospodinjstvo. Značilnost kolekcije so protestni slogani z vseslovenskih ljudskih vstaj - aktualni izrazi upora in nezadovoljstva z obstoječim sistemom. Na razstavi v Galeriji Alkatraz si boste do 14. oktobra lahko ogledali novonastalo kolekcijo.

VEČ: http://www.socialdress.net/index.php?htm=socialdress/moc-ljudem


Zavod SCCA-Ljubljana, Metelkova 6, 1000 Ljubljana,http://www.scca-ljubljana.si

Tel.: (01) 431 83 85, kontaktna oseba: Dušan Dovč, 051 361 681, info@scca-ljubljana.si

Program Zavoda SCCA-Ljubljana podpirata MOL, Oddelek za kulturo in Ministrstvo za kulturo RS.
Zavod SCCA-Ljubljana je član Asociacije, društva nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in umetnosti.
(Opravičujemo se za morebitno podvajanje sporočila.)