VSEBINA S PORTALA WWW.KLOPOTEC.NET
 
Slovenija 09.10.2013
Več Evrope - več Slovenije: prihodnjo sredo v Mariboru o socialni razsežnosti E(M)U
09.10.2013, , V Mariboru


Vabilo na posvet 'Socialna razsežnost E(M)U - korak do socialne in gospodarsko stabilne Evrope po meri državljanov'
Finančna, gospodarska in socialna kriza, s katero se zadnjih pet let spopada Evropska unija, ne kaže znakov popuščanja. EU je pripravila številne instrumente in ukrepe, s katerimi pomaga odpravljati posledice finančne in gospodarske krize, žal pa ugotavlja, da številne države prepočasi dosegajo zastavljene cilje. Razprava se osredotoča na prva izhodišča socialne dimenzije, novega elementa v razvoju evropske ekonomske in monetarne unije (EMU), ki naj bi Uniji omogočil več manevrskega prostora pri zagotavljanju nizke stopnje brezposelnosti, učinkovitega sistema socialne zaščite, izobraževanja, javnega zdravja ter boja proti socialni izključenosti in revščini, državam v krizi pa več neposredne pomoči.

Razpravo bosta odprli Anja Kopač Mrak, ministrica za delo družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Nataša Goršek Mencin, vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji, sodelovali pa bodo Davor Dominkuš z Ministrstrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Lieve Fransen z Evropske komisije, poslanec v DZ Matevž Frangež, Lidija Apohal Vučkovič z Urada RS za makroekonomske analize in razvoj, dr. Vesna Leskošek s Fakultete za socialno delo Univerze v Ljubljani, dr. Rudi Klanjšek s Filozofske fakultete Univerze v Mariboru, Goran Lukič z Zveze svobodnih sindikatov Slovenije in Nace Kovač s Šenta.

Razprava s pričetkom ob deveti uri bo potekala na rektoratu Univerze v Mariboru, in sicer v sredo, 16. oktobra 2013.

Udeležba na dogodku je brezplačna, vendar je potrebna prijava na telefonski številki 040-234-197 ali na naslov matjaz.stefancic@cnvos.si . Več o dogodku lahko preberete na tej povezavi .