VSEBINA S PORTALA WWW.KLOPOTEC.NET
 
Slovenija 14.10.2013
Predavanje "Rajsko otroštvo - peklensko mladostništvo
17.10.2013, , MISC INFOPEKA

Spoštovani,
v okviru "Cikla izobraževanj za uspešno delo in življenje z mladimi" vas vljudno vabimo na:

Predavanje ”Rajsko otroštvo - peklensko mladostništvo« / četrtek, 17. 10. 2013 / 10:00 - 12:00 / MISC INFOPEKA
Živimo v burnih časih hitrega razvoja tehnologije, ki naj bi omogočila ljudem manj naporno življenje, a smo zaradi čedalje večje odvisnosti od tehnologije zanemarili osnovno človeško poslanstvo, ki pomeni odvisnost od lastne pameti in modrosti. Tehnologija nam omogoča boljše bivanjske pogoje, manj fizičnih naporov, daljše življenje, ne more pa zagotoviti njegove kakovosti. Ljudje naj ne bi bili več nagonska bitja, ampak naj nas bi k dejavnostim in hotenjem usmerjala čustva. Spodbudo za neko dejavnost sprožijo čustva nelagodja, saj se želi človek že od nekdaj znebiti dolgotrajnejšega nelagodja. Če ustreznega nelagodja ni, ni težnje po dejavnosti oz. potrebe po vedno novem prilagajanju na pogoje lastnega organizma in na pogoje okolja.

Če je vzgoja permisivna in dopušča otroku že v zgodnjem otroštvu takojšnjo zadovoljitev določenih potreb ali želja, se bo otrok naučil izsiljevati, saj ne bo vajen potrpežljivosti v stiski. S popuščanjem ne izražamo otrokom ljubezni, ampak jim z razvajanjem vsiljujemo odvisnost od drugih, ko se naučijo priti do zadovoljitve z izsiljevanjem odraslih in z ustrahovanjem okolice. Širše okolje se takemu vedenju razvajenih otrok upre, mladostniki pa se na zahteve okolja odzovejo z odpori in agresivnostjo, nemalokrat z zlorabo tobaka, drog in alkohola. Takšno vedenje pomeni moteno ravnovesje v biokemičnem dogajanju v možganih in zmanjšano možnost za ozaveščenost možganskih biokemičnih dogajanj. Naravne poti vzgoje so tiste, ki upoštevajo nemoten potek dogajanj v možganih in urijo pri otrocih zmožnosti (kompetence), ki jih spodbujajo k razvoju zdrave osebnosti.

Predavanje dr. Viljema Ščuke je namenjena mladinskim delavcem, vzgojno-izobraževalnim in socialno-varstvenim delavcem, prostovoljcem, staršem oziroma vsem, ki se profesionalno srečujete z mladimi.

Rok prijave je 14. 10. 2013 na infopeka@infopeka.org .

Udeležba na vseh predavanjih in delavnicah v okviru cikla je brezplačna. Podrobnejše informacije o predavanju in o drugih vsebinah v okviru cikla se nahajajo v priponki.

Vljudno vabljeni. Ekipa MISC INFOPEKA


--
Pekarna Magdalenske mreže Maribor
Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA
Youth informative Counseling Center INFOPEKA
Ob železnici 8, 2000 MARIBOR - SLOVENIJA
tel.: + 386 2 300 68 50
gsm: + 386 41 481 246
e-mail: infopeka@infopeka.org
http://www.infopeka.org , www.pekarna.org


***********
Dejavnost zavoda podpirajo Mestna občina Maribor, EPM Maribor 2013, Urad RS za mladino pri Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za kulturo, Zavod RS za zapolovanje, MOVIT NA MLADINA, Evropska unija, Generalni direktorat za izobraževanje in kulturo, Društvo za preventivno delo, Mladinski kulturni center Maribor, Snaga d.o.o., Hostel Pekarna.


_______________________________________________
Infopeka-SlovenskaMreza mailing list
Infopeka-SlovenskaMreza@lists.aufbix.org
http://lists.aufbix.org/cgi-bin/mailman/listinfo/infopeka-slovenskamreza