VSEBINA S PORTALA WWW.KLOPOTEC.NET
 
Slovenija 17.10.2013
EURODESK novice za mlade
21.10.2013, , Slovenija


Evropa je polna priložnosti - da jih lahko izkoristimo, potrebujemo
le prave informacije. Eurodesk, brezplačni infoservis Evropske komisije,
je namenjen tako mladim samim kot tudi tistim, ki se pri svojem vsakdanjem delu
srečujejo z mladimi in njihovimi vprašanji.


Vabilo na predstavitev evropske državljanske pobude, ponedeljek, 21. oktober 2013, ob 16. uri, City hotel, Ljubljana

Zavod Movit v okviru dejavnosti Informacijske pisarne programa Evropa za državljane organizira javno predstavitev evropske državljanske pobude, ki predstavlja razmeroma novo možnost za neposreden vpliv državljanov na zakonodajo EU. Z evropsko državljansko pobudo lahko namreč državljani EU Evropsko komisijo pozovejo, naj pripravi zakonodajni predlog, s čimer lahko neposredno vplivajo na pripravo politik EU.

Udeležencem bo predstavljena evropska državljanska pobuda kot politična pravica, ki jim pripada kotdržavljanom EU, in kot možnost in oblika udejanjanja aktivnega državljanstva v EU, ter postopek podpisovanja ter vlaganja evropske državljanske pobude.

Osrednja gosta dogodka bosta doc. dr. Saša Zagorc, docent na Pravni fakulteti v Ljubljani, in mag. Simon Delakorda, direktor Inštituta za elektronsko participacijo. Okvirni program dogodka in več informacij najdete v Initiates file downloadvabilu (klik) .

Udeležba na seminarju je brezplačna, potrebna pa je prijava na e-naslov info@ezd.si do petka, 18. oktobra 2013! Na voljo je 50 mest, prijave bomo sprejemali do njihove zapolnitve.


  1. NOVICE
  2. AKTUALNI RAZPISI IN NATEČAJI
  3. VIRI
  4. DRUGE OBJAVE

Novice

Mladi in odločevalci skupaj pripravili zaključke Evropske mladinske konference
Več kot 250 mladih in odločevalcev iz vse Evrope se je zbralo v Vilni na Evropski mladinski konferenci, da bi razpravljali o ukrepih za povečanje socialnega vključevanja mladih v Evropi. To je bila druga EU mladinska konferenca v osemnajstmesečnem ciklu strukturiranega dialoga. Konferenco je organiziralo Litovsko predsedstvo Svetu EU v partnerstvu z Evropskim mladinskim forumom in Litovskim mladinskim svetom.

Mladi in odločevalci so skupaj pripravili predloge za politike na področju socialnega vključevanja, z glavnim poudarkom na socialni vključenosti mladih, ki niso vključeni v zaposlovanje, izobraževanje ali usposabljanje (NEETs).

Mladi in odločevalci so tudi pozvali k preprečevanju diskriminacije med mladimi na podlagi starosti ter zagovarjali stališče, da so mladi upravičeni do enakih pogojev zaposlovanja in pravic kot drugi delavci. Predstavljeno je bilo tudi stališče, da morajo odločevalci na vseh ravneh prepoznazi vlogo mladinskih svetov kot predstavnikov mladih in zagotoviti njihovo samostojnost pri odločanju.

Zaključke Evropske mladinske konference najdete na:
http://ec.europa.eu/youth/documents/joint_conclusions_of_the_eu_youth_conference_in_lithuania_final.pdf

Vir: Evropski mladinski forum


Aplikacija MyVote2014 - v pomoč pri izbiri na volitvah
To ni prvi vodnik po vse bolj zapleteni evropski politični sceni - pred prejšnjimi volitvami leta 2009 so si tisti, ki niso vedeli, komu naj namenijo svoj glas, lahko pomagali s spletnim pripomočkom EU Profiler.

Vendar pa je to prvi volilni pripomoček, ki temelji na dejanskem glasovanju evropskih poslancev o ključnih temah, na primer o jedrski energiji, davkih, porodniškem dopustu in priseljevanju, ne le na njihovih volilnih obljubah.

Aplikacija, ki je na voljo v angleščini, francoščini, nemščini, italijanščini, španščini in poljščini, je namenjena predvsem Evropejcem, starim od 18 do 35 let. V 60 sekundah lahko vsakdo glasuje o 15 temah, ki so zaznamovale minula štiri leta, pojasnjujejo njeni snovalci.

Uporabniki lahko z volilnim vodnikom poiščejo evropske politike in stranke, ki razmišljajo podobno. Poleg tega aplikacija ponuja preproste razlage ključnih evropskih tem z argumenti za in proti ter zabavna preverjanja poznavanja Evropskega parlamenta Snovalci programa pojasnjujejo, da želijo z volilnim pripomočkom mladim pokazati, da evropski poslanci ne volijo vsi enako, da obstajajo med političnimi skupinami v parlamentu velike razlike v mnenjih o ključnih temah in da torej ni vseeno, koga volijo.

Volilni pripomoček je na voljo na spletni strani www.myvote2014.eu.


Direktiva Evropskega parlamenta o tobačnih izdelkih: prepričati mlade, da ne stopijo v smrtonosno odvisnost Evropski parlament je podprl zakonodajo o trženju tobačnih izdelkov, katere cilj je kajenje narediti manj privlačno za mlade. V skladu z novimi pravili bi morala zdravstvena opozorila zavzemati 65 odstotkov površine embalaže, cigaret z okusom mentola in različnega sadja ter malih zavojčkov cigaret pa ne bi bilo več mogoče tržiti. Elektronske cigarete bi lahko bile regulirane kot medicinski izdelki, a le v primeru, da bi imele zdravilne ali preventivne lastnosti, so še menili poslanci.

Čeprav število kadilcev v EU pada, pa vseeno kadi vsak četrti Evropejec. 94 odstotkov kadilcev razvije odvisnost pred 25. letom starosti.

Cilj nove zakonodaje ni prepoved kajenja: gre za nabor ukrepov, ki bi kajenje za mlade naredili manj privlačno. Poslanci tako predlagajo prepoved cigaret z okusom in uporabo trženjskih oznak kot so npr. »lahke« cigarete. Tudi opozorila o nevarnostih kajenja bi morala biti na embalaži tobačnih izdelkov večja in bolje vidna.

Nova direktiva ureja tudi prodajo e-cigaret. Te naj bi ljudem pomagale pri prenehanju kajenja, zato poslanci menijo, da bi morale spadati med medicinske izdelke, a le v primeru, da bi imele zdravilne ali preventivne lastnosti. Poslanci so novo direktivo o tobačnih izdelkih na plenarnem zasedanju podprli 8. oktobra.

Vir in več informacij:
www.europarl.europa.eu/news/sl/news-room/content/20130719STO17437/html/Toba %C4%8Dni-izdelki-kako-prepri%C4%8Dati-mlade-da-ne-stopijo-v-smrtonosno-odvisnost


Raziskava "Mladi in Združeni narodi"
Društvo za Združene narode za Slovenijo pripravlja raziskavo "Mladi in Združeni narodi", v kateri preverjajo mnenje mladih o delovanju Združenih narodov (ZN) in njihovo poznavanje ZN, ideje za večjo povezanost med mladimi in ZN ter poznavanje delovanja našega društva in predloge za delovanje v prihodnje.

K reševanju ankete vabijo mlade med 15. in 30. letom starosti.

Anketo najdete na:
www.mojaanketa.si/anketa/381081569


Evropski mladinski medijski dnevi 2013
Evropski parlament je v sodelovanju z European Youth Press tudi letos pripravil Evropske medijske dneve mladih. Delavnice z naslovom »Nacionalni problemi, evropske rešitve: je trava v EU še vedno bolj zelena?«, se bodo med 15. in 18. oktobrom udeležili tudi trije mladi slovenski novinarji, ki bodo imeli možnost boljšega vpogleda v svet medijev in politike na nivoju EU.

Več informacij je na voljo na: www.youthpress.org

Vir: Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji


Aktualni razpisi in natečaji

Fotografski natečaj organizacije EUCIS LLL “Picture the future of learning”
Organizacija EUCIS LLL organizira fotografski natečaj z naslovom “Picture the future of learning”.

Zmagovalci natečaja bodo nagrajeni z Interrail vozovnico, 10 najboljših fotografij pa bo razstavljenih v Evropskem parlamentu med Tednom vseživljenjskega učenja, ki bo potekalo od 2. do 6. decembra 2013.

Fotografije lahko oddate v naslednjih kategorijah:
- okolja učenja
- raznolikost učenja
- učeča se Evropa.

Rok za oddajo fotografij je 10. november 2013!

Več informacij je na voljo na: www.eucis-lll.eu/news/eucis-lll-news/picture-the-future-of-learning-eucis-lll-photo-contest-lifelong-learning-week-2013/


Nagradni natečaj ob dnevu človekovih pravic za osnovno- in srednješolce
Društvo za ZN za Slovenijo že osmo leto zapored razpisuje nagradni natečaj ob dnevu človekovih pravic, v okviru katerega želimo osnovnošolcem in dijakom ponuditi možnost, da izrazijo svoje vtise in razmišljanja o človekovih pravicah skozi risbo, besedo, predmet ali fotografijo.

Natečaj za osnovnošolce je razdeljen na tri dele:
1. Likovni natečaj: likovni prispevki so lahko v poljubni risarski, slikarski, grafični ali drugi tehniki.
2. Literarni natečaj: omejitev dolžine prostega spisa je 1-2 tipkani strani.
3. Natečaj za ekološko risbo ali predmet: risba ali predmet naj bosta iz odpadnih oz. recikliranih ali naravnih materialov.

Natečaj za srednješolce pa obsega naslednje kategorije:
1. Likovni natečaj: likovni prispevki so lahko v poljubni risarski, slikarski, grafični ali drugi tehniki.
2. Literarni natečaj: omejitev dolžine prostega spisa je 1-2 tipkani strani.
3. Fotografski natečaj: fotografije naj bodo reproducirane na fotografski papir ali natisnjene; reprodukcije naj ne bodo večje od formata A4 (210 X 297 mm).

Društvo je za naslov letošnjega natečaja izbralo temo »Pravica do vode«, saj želijo med mladimi dvigniti raven ozaveščenosti o pomenu upravljanja z vodnimi viri in o pomenu pravice do pitne vode ob mednarodnem letu sodelovanja na področju voda 2013.

Več o izzivih glede upravljanja z vodnimi viri in mednarodnem letu sodelovanja na področju voda si lahko preberete na:
http://www.unaslovenia.org/node/2236

Osnovno- in srednješolci, ujemite ideje na list papirja ali v izdelek ter risbo, esej ali izdelek pošljite na info@unaslovenia.org.

Rok za oddajo del je 11. november 2013!


Mednarodno usposabljanje CUT THE ICE, 16.-20. december 2013, Belgija
Mednarodno usposabljanje je namenjeno mladinskim delavcem za izboljšanje njihovih kompetenc, ki se nanašajo na medkulturno učenje in njihov prenos v projekte mladinskih izmenjav.

Stroške nastanitve, prehrane in programa krije organizator aktivnosti. Potne stroške izbranim udeležencem krije MOVIT, nacionalna agencija programa Mladi v akciji, in sicer v višini 90 % dejanskih stroškov, v skladu s Splošnimi pogoji sodelovanja na usposabljanjih.

Rok za prijavo je 16. november 2013!

Več informacij je na voljo na:
http://www.mva.si/mladi-v-akciji/aktualni-razpisi/


Viri

Raziskava Eurobarometra: eno leto do Evropskih volitev 2014
V novi Eurobarometrovi raziskavi, izvedeni leto dni pred volitvami, so zbrana mnenja Evropejcev o Evropski uniji, evropskem projektu in Evropskih volitvah, ki bodo potekale od 22. do 25. maja 2014. Raziskava nadaljuje podobno raziskavo, izvedeno junija 2012.
Glavne izsledke si lahko ogledate na:
www.europarl.europa.eu/aboutparliament/en/00191b53ff/Eurobarometer.html?tab=2013_3


Brošura “Ready to make the move?”
Brošura, ki jo je izdal EURES, je namenjena vsem, ki si želijo preseliti in delati v drugi državi članici EU, Liechtensteinu, Islandiji, na Norveškem in Švici. V njej najdete namige EURES svetovalcev iz vsake države.
http://ec.europa.eu/social/BlobServlet?docId=10439&langId=en


Portal Open Education Europa
Evropska komisija je v okviru pobude Opening Up Education, odprla portal Open Europa, ki je stično mesto za vse, ki delujejo na področju izobraževanje (učitelje, učence, strokovnake) in za izobraževalne institucije - tu lahko najdejo relevantne, kredibilne in odprte vire ter pomembne povezave.
www.openeducationeuropa.eu


Video Evropske mladinske konference v okviru Litovskega predsedovanja Svetu EU
Litovsko predsedovanje Svetu EU je potekalo v Vilni od 9. do 12. septembra. Konferenca je potekala kot del strukturiranega dialoga z mladimi. Video predstavlja ključne trenutke sedmih delavnic, ki so potekale v okviru konference in zaključke, ki jih je oblikovalo 250 mladih in odločevalcev iz 28 držav članic EU.
www.youtube.com/watch?v=0UUaV3baSrE


Druge objave

Iščejo se prostovoljci za pomoč na Onkološkem inštitutu
Slovenska filantropija, združenje za promocijo prostovoljstva sodeluje pri vzpostavljanju prostovoljskega dela na Onkološkem inštitutu že dobrih sedem let, ko je inštitut pričel sodelovanje s prostovoljci. Trenutno bolnikom z različnimi deli pomaga 12 prostovoljcev, ki informirajo bolnike in druge obiskovalce inštituta, jim pomagajo pri orientaciji v stavbi ... Izkazala se je potreba po novih prostovoljcih, ki so tako med zaposlenimi, kot tudi med bolniki več kot dobrodošli, zato Slovenska filantropija trenutno išče nove prostovoljce za občasno delo na Onkološkem inštitutu. Delo bo potekalo večinoma dopoldan