VSEBINA S PORTALA WWW.KLOPOTEC.NET
 
Slovenija 13.11.2013
LITERARNI VEČER: Tadej Golob - Ali boma ye!
15.11.2013, , Slovenija

Literarni večer: Tadej Golob
V petek 15.11.2013 ob 19:00 [uredi ] [zbriši ] Literarni večer: Tadej Golob



Če ste slučajno kdaj brali (in ne gledali) slovensko izdajo Playboya, niste mogli mimo poglobljenih osrednjih intervjujev. Tadej Golob je njihov avtor; je pa tudi alpinist; kolumnist, novinar, biograf - in seveda pisatelj. Že njegov prvenec Svinjske nogice je pobral Kresnika, najbolj prestižno slovensko nagrado za roman. Po mladinski pustolovščini Zlati zob se vrača k leposlovju za odrasle. V soorganizaciji s Knjižnico Šmarje pri Jelšah v bomo v Klubu Metulj skupaj z avtorjem predstavili letos izdan roman Ali boma ye!, ki govori o nadarjenem slovenskem amaterskem boksarju.


Tadej Golob ne živi ravno v skladu s stereotipom o publicistu in pisatelju: njegov svet ni temna sobica, pisalna miza, tipkovnica in skodelica že hladne kave. Je človek akcije. Že dolga leta se ukvarja z alpinizmom. Kot del spremljevalne ekipe Dava Karničarja je celo priplezal na Mount Everest (gre za tistega Dava Karničarja, ki se je nato kot prvi zemljan s smučmi spustil s strehe sveta - o čemer je v soavtorstvu z našim gostom nastala tudi knjiga). Ko se je pripravljal na roman o nadarjenem amaterskem boksarju Ali boma ye!, se je včlanil v boksarski klub in leto in pol v njem vihtel pesti. Kot pove v intervjuju za Buklo, je moral zaradi bolečin v čeljusti nekaj časa jesti mehko hrano - ampak udarcev sploh ni dobil v čeljust, ampak v čelo.


Golob slavno geslo Write what you know (piši o tistem, kar poznaš) jemlje precej dobesedno. Biografije, ki jih je (so)ustvarjal (o Petru Vilfanu in Zoranu Predinu) so temeljile na serijah poglobljenih intervjujev s protagonisti. Njegova leposlovna dela imajo pogosto opraviti z alpinizmom, njegovi liki pa se ukvarjajo z novinarstvom, pisateljevanjem ali katero drugo vrsto umetnosti in pri tem stežka napraskajo dovolj drobtinic, da preživijo sebe in svoje družine. V njegovem letos izdanem mladinskem romanu Kam je izginila Brina nastopata njegova otroka, prvoosebna pripovedovalka Brina pa govori tudi o tem, da njen oči pleza po Črnem Kalu in trenira boks za potrebe svoje nove knjige...


Čeprav se bomo na literarnem večeru (v petek, 15. 11. 2013) posvetili tudi drugim izdajam plodnega in raznovrstnega ustvarjalca, bo največ pozornosti namenjene knjigi Ali bona ye! Tudi pri tej ne manjka avtobiografskih elementov; glavni junak je nadarjeni boksar ob koncu svoje kariere, ki sicer dela pri neki reviji kot avtor intervjuje in pisec nasvetov za ljudi s spolnimi težavami. Že iz tega kratkega opisa se da slutiti, da je v knjigi prisoten še en stalni element v Golobovem opusu: humor. V dva odstavka nazaj omenjenem intervjuju avtor pove: "Zdi se mi, da imamo na Slovenskem do humornega pisanja tak odnos, kot ga ima do smeha častiti Jorge v Imenu rože, nori bibliotekar, ki raje požre zastrupljeno drugo knjigo Aristotelove Poetike, hvalnice smehu, kot da bi jo pustil komu prebrati.”