VSEBINA S PORTALA WWW.KLOPOTEC.NET
 
Slovenija 18.11.2013
Prostovoljske novice: Kakšna je moč prostovoljstva danes?
18.11.2013, , Slovenija


Ne vidite celotnega sporočila?Kliknite tukaj.
prostovoljskeenovice.jpg
Obiščite 9. Kongres prostovoljstva: GRADIMO SKUPNOST ZA JUTRI

Kakšna je moč prostovoljstva danes in kako lahko s pomočjo prostovoljstva gradimo skupnost?

Poudarek letošnjega 9. Slovenskega kongresa prostovoljstva, ki bo potekal 5. in 6. decembra v hotelu Diana v Murski Soboti, bo povezovanje med prostovoljskimi organizacijami, javnimi institucijami in gospodarstvom za napredek naše družbe in priprave konkretnih skupnostnih akcij. Ker se zavedamo, da lahko združeni naredimo veliko. baner_kongres_prostovoljstva_2013.png
Pozdravila nas bosta gospod Anton Štihec, župan Mestne občine Murska Sobota, ki je pred štirimi leti podprl pobudo Slovenske filantropije pri ustanovitvi prvega medgeneracijskega skupnostnega centra Hiša Sadeži družbe, in Tereza Novak, izvršna direktorica Slovenske filantropije.

Prostovoljstvo v skupnosti v teoriji in praksi nam bosta na Kongresu prostovoljstva predstavila tuja gosta: nj. eks. Joseph Adamo Mussomeli, veleposlanik Združenih držav Amerike, in Marten Kaevats iz organizacije Community Tools OÜ, Estonija, ki bo predstavil praktična orodja priprave skupnostne akcije.

Več informacij in podrobnejši program si lahko ogledate tukaj .


Natečaja
Slovenske filantropije - do 22. novembra

Slovenska filantropija je v imenu Slovenske mreže prostovoljskih organizacij razpisala natečaja za priznanji:
- Naj prostovoljka / prostovoljec zaposlen v javni upravi
- Naj prostovoljstvu prijazno podjetje za leto 2012.

baner_naj_prostovoljec_javne_uprave_in_naj_prost_podjetje.png
S priznanji želimo prispevati k večji promociji prostovoljstva med zaposlenimi v javni upravi ter slovenskih podjetjih. Izbirali bomo med kandidati, zaposlenimi v javni upravi, ki sodelujejo pri prostovoljskih projektih in se aktivno odzivajo na potrebe skupnosti. Zavedamo se tudi, da je korporativno prostovoljstvo pomemben del družbene odgovornosti podjetij. S podelitvijo priznanja želimo prispevati k promociji korporativnega prostovoljstva in povezovanju podjetij s civilno družbo.

Naj prostovoljca in Naj podjetje bomo slavnostno razglasili na 9. Slovenskem kongresu prostovoljstva, ki bo 5. in 6. decembra v Murski Soboti.
Prijavnici najdete tukaj .


V Mariboru danes poteka Forum o prostovoljstvu v bolnišnicah

Slovenska filantropija skupaj z Mestno občino Maribor za strokovno in zainteresirano javnost organizira Forum o prostovoljstvu v bolnišnicah. Forum je namenjen spodbujanju in razvoju prostovoljstva v slovenskih bolnišnicah, predstavitvam uspešnih primerov prostovoljskih aktivnosti v zdravstvu, informiranju in ozaveščanju vodstvenih struktur v bolnišnicah o priložnostih, ki jih prinaša organizirano prostovoljstvo, podpori mentorjem in koordinatorjem pross foruma.jpegtovoljcev v bolnišnicah ter ozaveščanju širše javnosti o vlogi in pomenu prostovoljstva na tem področju. V bolnišnicah, ki imajo razvito prostovoljstvo, prostovoljci prinašajo dodano vrednost v življenje bolnikov. Več


Tematsko usposabljanje: Prostovoljsko delo s posameznikom


Usposabljanje je namenjeno prostovoljcem, starim med 15 in 30 let, ki delajo s posamezniki in se srečujejo s vprašanji kako jim čim bolje pomagati. Potekalo bo v petek in soboto, 29. in 30. novembra 2013, med 9. in 16. uro v Mariboru.

Rok prijave: 20. november 2013, oziroma do zapolnitve prostih mest.
Usposabljanje je brezplačno.
Prijavnico najdete tukaj .


Usposabljanje prostovoljcev za delo v bolnišnici v Murski Soboti

Splošna bolnišnica v Murski Soboti se je kot ena od prvih v Sloveniji odločila za uvedbo organiziranega prostovoljstva. Naredili so pregled potreb na oddelkih, načrt uvajanja te novosti v delo bolnišnice, sprejeli vse ustrezne pravne akte in se povezali s Srednjo zdravstveno šolo v Murski Soboti ter Slovensko filantropijo. Na usposabljanja za mentorje prostovoljcev so najprej napotili več strokovnih delavcev, nato pa k uvodnemu usposabljanju povabili tudi prostovoljce. murska_usposabljanje bolnisnica.jpg
V soboto, 9. novembra 2013, se je 46 novih prostovoljcev udeležilo uvodnega usposabljanja za delo v bolnišnici. Udeleženci so bili večinoma dijaki Srednje zdravstvene šole v Murski Soboti, nekaj pa je bilo tudi upokojencev in drugih zainteresiranih za prostovoljstvo. Usposabljanje so v prostorih bolnišnice izvedli trije sodelavci Slovenske filantropije, udeleženci pa so pridobili informacije, znanja in napotke, da se bodo v prostovoljstvo v bolnišnici lahko vključevali čim bolj gladko, seveda pod mentorstvom zdravstvenega osebja.


Najboljši prostovoljci 2012: Mestna Zveza tabornikov Ljubljana

26. junija je Mladinski svet Slovenije pod pokroviteljstvom predsednika RS Boruta Pahorja in v sodelovanju z MInistrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport na Brdu pri Kranju pripravil zaključno prireditev natečaja Prostovoljec leta. taborniki_nagrada.jpg

Mestna zveza tabornikov je dobila priznanje Naj prostovoljec za Naj mladinski projekt 2012. Pogovarjali smo se z Lucijo Rojko.

Kaj je največji izziv pri mladih prostovoljcih tabornikih?
Težko je izpostaviti največji izziv, saj je izzivov veliko. Hkrati pa se tudi spreminjajo glede na obdobje, v katerem smo. Nekateri izzivi, s katerimi se soočamo, so na primer kadrovanje, motivacija mladih prostovoljcev, rast članstva in ohranjanje kvalitete dela ...
Več


Novost Slovenske filantropije: Hiša Sadeži družbe v Žalcu

V začetku prihodnjega leta bomo odprli že 3.Medgeneracijski skupnostni center Hiša Sadeži družbe v Žalcu. Pobudo je podprla Občina Žalec in nam dala na voljo prostore na Hmeljarski ulici 3. Do konca leta jih bomo prenovili in osvežili s prostovoljskimi in korporativnimi akcijami.
zalec1.jpgzalec3.jpg


Javni poziv za kandidate za člane Etične komisije organiziranega prostovoljstva
Slovenska filantropija, koordinatorica tehnične podpore Etični komisiji organiziranega prostovoljstva, na podlagi Etičnega kodeksa organiziranega prostovoljstva sprejetega na 6. Slovenskem kongresu prostovoljstva, poziva vse zainteresirane posameznike k kandidaturi za člana Etične komisije.

Etična komisija je sestavljena iz 5 - 11 članov in predstavlja neodvisni organ, na katerega se lahko posameznik ali organizacija obrne v primeru vprašanj, dilem in pritožb povezanih z Etičnim kodeksom organiziranega prostovoljstva. Delo članov Etične komisije poteka na podlagi načel Etičnega kodeksa organiziranega prostovoljstva. Od izbranih članov se pričakuje angažirano delovanje v Etični komisiji in sodelovanje pri promociji, uveljavitvi ter razvoju Etičnega kodeksa organiziranega prostovoljstva.j
Več


Razvoj prostovoljstva v Mestni občini Maribor

V imenu Študentske organizacije Univerze v Mariboru in Slovenske filantropije vas vabimo, da se nam pridružite na osrednjem dogodku projekta »Aktivna pomlad, prostovoljna, organizirana mladina« z naslovom »Razvoj prostovoljstva v Mestni občini Maribor«, ki bo potekal v ponedeljek, 25. novembra 2013, ob 14. uri na Štuk-u.
Več


Novice št. 178
15. november 2013

Ali ste vedeli?

veleposlanik.jpg
V sklopu 9. Kongresa prostovoljstva bo nj. eks. Joseph Adamo Mussomeli, veleposlanik Združenih držav Amerike, v Hiši sadeži družbe Murska Sobota delil kosilo socialno ogroženim posameznikom iz regije.


Dodaten datum za uvodno usposabljanje prostovoljcev v decembru

Zaradi izrednega povpraševanja smo v decembru dodali še en termin uvodnega usposabljanja. Zadnjič v letu 2013 se bomo poglobili v osnovne teme prostovoljstva 21. in 22. decembra v prostorih Slovenske filantropije.
Več informacij


140 prostovoljskih del čaka zainteresirane kandidate

Toliko del se danes nahaja v posredovalnici prostovoljskih del. Poiščite tistega, ki vam najbolj ustreza.

Najnovejša so: pomoč pri izvedbi festivala Sonica, učna pomoč, pomoč pri izvedbi klasičnega koncerta, vodenje likovne delavnice ... Več



V Slovenski mreži prostovoljskih organizacij je že 1015 članic
.

Med zadnjimi so se pridružili:

Gerontološko društvo Slovenije, Ažmurk, zavod za razvoj kulturnih dejavnosti ranljivih skupin in Kulturno umetniško društvo MoTA - Muzej Tranzitornih umetnosti.

Pridružite se mreži tudi vi! Vpis je brezplačen.
Iskalnik organizacij



like.jpg

Pridružite se 3355 oboževalcem in nas spremljajte tudi na Facebook profilu Prostovoljstvo.org , kjer objavljamo različne prostovoljske utrinke, zanimivosti tako iz Slovenije kot iz tujine.



Slovenska filantropija, Združenje za promocijo prostovoljstva, Poljanska cesta 12, 1000 Ljubljana
T: 01/433 40 24, 01/430 12 88, info@filantropija.org , www.filantropija.org
Ne želite več prejemati e-novic? Odjavite se TUKAJ !

Poslano s prijaznim orodjem za e-poštni marketing,
Dostavljalec.si.