VSEBINA S PORTALA WWW.KLOPOTEC.NET
 
Slovenija 22.11.2013
MSS novice št. 46
22.11.2013, , Slovenija

Usposabljanje, Erasmus+, lokalno srečanje Dialoga mladih 2.0, Mentorstvo za mlade, 26. koordinacija MSLS in druge novice
Se sporočilo ne pokaže pravilno?
Odprite v svojem brskalniku .

Usposabljanje - Sistem za zagotavljanje kakovosti NFI


Mladinski svet Slovenije, v sodelovanju z Evropskim mladinskim forumom, organizira usposabljanje na temo vzpostavitve in delovanja sistema zagotavljanja kakovosti pri izvajanju neformalnega izobraževanja v mladinskih in nevladnih organizacijah. Usposabljanje bo potekalo 14. in 15. decembra 2013 v Ljubljani.

Stroške usposabljanja udeležencem v celoti krije organizator, število mest omejeno.

Rok za prijave je 1. december 2013, več informacij o usposabljanju in možnosti prijave pa najdete tukaj .

Začenjamo z lokalnimi dogodki projekta Dialog mladih 2.0


Mladi smo prepričani, da je treba nemudoma ukrepati v smeri izboljšanja vključenosti mladih na vseh področjih našega življenja. Glas mladih mora biti slišan in upoštevan!
Prvi lokalni dogodek, kjer bomo odprli aktualne teme o mladih in skupaj z odločevalci oblikovali ukrepe za reševanje problematik bo potekal med 23. in 24. novembrom 2013 v Ravnah na Koroškem, v prostorih Mladinskega hotela Punkl (Gozdarska pot 18).
Dogodek se bo pričel v soboto ob 9.00 uri in zaključil v nedeljo ob 15.00.
Namen srečanja je ustvariti prostor za dialog med mladimi in odločevalci s poudarkom na zaposljivosti mladih in izboljšanju položaja mladih v posameznem lokalnem okolju.

Lokacije in termini naslednjih lokalnih dogodkov strukturiranega dialog.

Več informacij in prijavnica na dogodek je na voljo tukaj .

Evropski parlament potrdil program Erasmus+ in shemo Jamstva za mlade


Evropski parlament je v včeraj (19. novembra 2013) potrdil dve pomembni orodji za mlade v naslednjem proračunskem obdobju (2014-2020). To sta shema Jamstvo za mlade in Erasmus +, program za izobraževanje, usposabljanje, mladino in šport.
Več informacij o programu Eramus+ in višini proračuna na naši spletni strani.

Nov program za mlade iskalce zaposlitve - Mentorstvo za mlade


Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je v petek, 15. novembra, na novinarski konferenci predstavilo nov program, namenjen zaposlovanju mladih, in sicer program Mentorstvo za mlade. Sklad za razvoj kadrov in štipendije je namreč danes tudi objavil javno povabilo za ta program, namenjen prvim iskalcem zaposlitve, starim do 30 let.

V program bo vključenih 500 mladih, iskalcev prve zaposlitve, starih do 30 let, od tega pol moških in pol žensk, pri tem pa ni pogoj, da je posameznik prej prijavljen pri Zavodu RS za zaposlovanje, vključi se lahko tudi neposredno po zaključku šolanja. V usposabljanje za mentorje je predvidena vključitev 300 zaposlenih.

Več o programu in dostop do javnega povabila za prijavo na program najdete tukaj .

Opolnomočenje mladih bo osrednja tema naslednja cikla strukturiranega dialoga


Znana je osrednja tema četrtega cikla strukturiranega dialoga, ki se bo odvijal v času predsedovanja EU držav Italije, Latvije in Luksemburga. Izbrana tema je opolnomočenje mladih (Youth Empowerment).
Izbrali so jo ministri, zadolženi za mladinske politike iz predsedujočega tria držav, v sodelovanju z Evropskim mladinskim forumom in Evropsko komisijo. Pri izbiri teme so izhajali predvsem iz rezultatov preteklih povezovanj in iz potreb mladih, ki so jih države članice EU (tudi Slovenija) prepoznale kot relevantne.
Četrti cikel strukturiranega dialoga se začne julija 2014 in zaključi decembra 2015. Do takrat poteka tretji cikel dialoga. Njegova osrednja tema je socialna vključenost mladih, ki jo pokrivamo tudi s projektom Dialog mladih 2.0: Vključujemo! V projektu bomo na lokalnih srečanjih, mladi skupaj z odločevalci, razpravljali o naši prihodnosti.

Usposabljanje za izvajanje zagovorništva


Med 4. in 12. novembrom je v Litvi potekalo mednarodno usposabljanje namenjeno opolnomočenju nacionalnih mladinskih organizacij, mladinskih svetov in nevladnih organizacij na področju zagovorništva mladih.

Delegacija MSS, ki so jo sestavljale podpredsednici
Sara Karba in Kaja Dekleva ter članica Bazena trenerjev Mojca Mikac se je tja odpravile z nalogo, da na podlagi novih znanj in izkušenj z usposabljanja, v letu 2014 pripravijo in izvedejo nacionalno usposabljanje za izvajanje zagovorništva mladih. Poleg naših predstavnic so se usposabljanja udeležili predstavniki iz Slovaške, Poljske, Romunije, Rusije, Bulgarije, Litve, Cipra in Turčije.

Na blogu Sare Karba se lahko bolje seznanite z vsebino in dogajanjem na usposabljanju.

26. koordinacija mladinskih svetov lokalnih skupnosti


V Mariboru je v nedeljo, 26. novembra 2013, v organizaciji Mladinskega sveta Slovenije, potekala 26. koordinaciji mladinskih svetov lokalnih skupnosti (MSLS).

Srečanja se je udeležilo 10 predstavnikov mladinskih svetov in nekaj mladih, ki načrtujejo ustanovitev lokalnega mladinskega sveta. Koordinacijo je vodil podpredsednik MSS za participacijo in organiziranje mladih Miha Mohorko, udeležila pa se ga je tudi predsedinica MSS Tea Jarc.


Več o dogajanju na koordinacija si lahko preberete tukaj .

Evropska mladinska nagrada Karla Velikega


Namen evropske mladinske nagrade Karla Velikega je spodbuditi razvoj evropske zavesti med mladimi ter njihovo vključevanje v projekte evropskega povezovanja.
Nagrado prejmejo projekti mladih, ki krepijo razumevanje, spodbujajo razvoj skupnega občutka evropske identitete ter prikazujejo praktične primere Evropejcev, ki živijo kot ena skupnost.

Nagrada za najboljši projekt je 5000 EUR, druga nagrada znaša 3000 EUR, tretja pa 2000 EUR.


Več o projektu evropske mladinske nagrade in predvsem kje se lahko prijavite nanaši spletni strani .

Obvestila Evropskega mladinskega foruma

Obvestila Evropskega mladinskega foruma vam prinašajo novice s področja mladih na evropski ravni, pozive za prijave na različne mednarodne dogodke in novice organizacij članic Foruma in vam je na voljo na tej povezavi .

Publikacija Kakovostne zaposlitve za mlade


Evropski mladinski forum je objavil novo publikacijo o kakovosti zaposlitev, ki analizira, do katere mere so mladi vključeni v začasne zaposlitve, zaposlitve za skrajšani delovni čas, pripravništva in vajeništva. Dostopna je tukaj .

Evropske priložnosti za mlade


Vas zanimajo pripravništva, natečaji in drugi evropski razpisi za mlade? Evropski mladinski portal je objavil seznam evropskih priložnosti za mlade. katerih roki za prijavo se zaključijo do konca leta.Več...

Aktualni razpisi programa Mladi v akciji


Program Mladi v akciji nudi podporo za evropske in mednarodne mladinske projekte, ki spodbujajo mladinsko delo in neformalno učenje. Več...
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Spletna stran
Spletna stran
Copyright © 2013 Mladinski svet Slovenije, Vse pravice pridržane.
To sporočilo ste prejeli, ker ste se ali vas je vaša organizacija uvrstila na seznam prejemnikov Obvestil Mladinskega sveta Slovenije.

Our mailing address is:
Mladinski svet Slovenije
Dunajska 5
Ljubljana1000
Slovenia

Add us to your address book


odjava od prejemanja novic posodobite vaše podatke

Email Marketing Powered by MailChimp