VSEBINA S PORTALA WWW.KLOPOTEC.NET
 
Slovenija 09.12.2013
Tedenski napovednik
09.12.2013, , Menza pri koritu






PON, 9. 1., PREBRANEC #8: Julija Potrč, Tanja Petrič, Ana Jasmina Oseban. Večer nove proze.
ČET, 12. 12., T. I. G. (DK). Koncert.
PET, 13. 12., HORA LEGALIS: Black Dynamite, Top Stripper, Pyroxene. Koncert.
SOB, 14. 12., AUTODAFÉ : Koncert z Zverinicami prijateljicami. Prireditev za otroke.
PON, 16. 12., MLADE RIME #83: Maša Danijel, Rok Ferenc, Urban Kontarič, Maruška Šibila, Meta Vražič, Kaja Šoštarec + gosta. Pesniški večer.


Podrobnosti:


Ponedeljek, 9. 12. 2013, ob 21:15
Prebranec #8

Večer nove proze.

Prebranec se vrača z novo porcijo proze, tokrat prevedene. S svojimi prevodi se bodo predstavile Julija Potrč, Tanja Petrič in letošnja najboljša mlada prevajalka Ana Jasmina Oseban. Kot vedno vstopnine ni. Pa tudi praznično vzdušje ni obvezno.
Prebranec na Facebooku .

Prost vstop.
Organizacija: Kud Kentaver in Menza pri koritu.

_____________

Četrtek, 12. 12. 2013, ob 22:00
T. I. G. (Danska)

T. I. G. ali Telepathic International Group je zasedba starega znanca tukajšnjih alternativnih odrov, hrvaško-danskega režiserja in igralca Zlatka Burića - Kića, ki se je v zadnjih dveh desetletjih številnim filmofilom vpisal v srce s kultno kriminalno trilogijo Diler (Pusher) Nicolasa Windinga Refna, igralska brada pa mu raste že vsaj od sredine sedemdesetih let, ko je bil aktiven v eni najpomembnejših eksperimentalnih gledaliških skupin bivše Jugoslavije, zagrebški Kugla glumište. Burić, ki danes živi v Los Angelesu in ga lahko gledamo na velikem platnu ob boku Johna Cusacka (apokaliptična epopeja 2012), se v Menzo pri koritu po dolgih letih vrača v vlogi frontmana avant-rockovske zasedbe T. I. G. Z njo bo pred koncertom na Metelkovi nastopil še v zagrebški Močvari v sklopu dogodka Ples za Šiša: Nogom na oblaku, posvečenem umrlemu soustanovitelju Kugla glumišta, Željku Zorici-Šišu.

Zasedba T. I. G. z nekonvencionalnimi zvočili in instrumenti gradi repetetivni, hipnotični ritem in samosvoj zvok, in nič nenavadnega ni, če vzamejo v roke ozvočeni kovček ali iz odpadnega materiala narejena tolkala. Zvočila izdeluje multiinstrumentalist in avtor skladb Henning Frimann, član avantgardne zasedbe Global Guaranty Orchestra, postavo pa (navadno) dopolnjujeta dva vokalista, že omenjeni Zlatko Burić, ki uspešno igralsko kariero po treh desetletjih življenja na Danskem nadaljuje v Los Angelesu, in nekdanji pevec danske punk skupine Dancing Fools Jørgen Rasmussen, ki v avantgardni zvok zasedbe vpeljuje elemente popa, soula in rock’n'rolla. T. I. G. bi sicer lahko prilepili označevalce, kot so eksperimentalni, avantgardni, punk, varietejski in še kaj, vsekakor pa je treba poudariti, da gre za odlično koncertno zasedbo, ki v svoje nastope spretno vpleta ironijo in humor. Vzporednice: Suicide, Einstürzende Neubauten, The Residents, Frank Zappa, David Thomas, The Fall…
Vstopnina: 3 €.
Organizacija: Menza pri koritu.
_____________

Petek, 13. 12. 2013, ob 21:30
Hora legalis: Black Dynamite, Top Stripper, Pyroxene (Slovenija)

Rock n’ roll požrtija.

Black Dynamite je mlada heavy metal skupina s člani, ki prihajajo iz Krope, Moravč in Ljubljane. Skupina se je prvič zbrala na začetku januarja 2009. Od takrat se je zamenjalo kar nekaj članov, a to zasedbi ni preprečilo, da ne bi odigrala dobrih nastopov in kreativno glasbeno ustvarjala. Sedanjo zasedbo sestavljajo mladi glasbeniki v starosti od 18 do 22 let: Žiga (vokal), Izzy (solo kitara), Luti (bas), Titi (bobni) in Hippy (kitara). Ustvarjajo in igrajo avtorsko, pa tudi tujo glasbo. So polni novih idej in ustvarjalnega entuziazma. Skupina ima za sabo že kar nekaj dobro obiskanih koncertov, kakor tudi nekaj izkušenj v studiu - posneli so že demo ploščo. Pri sebi poudarjajo veliko impulzivnost in gibanje na odru. Na njihovo glasbo so vplivali Iron Maiden, Alice Cooper, Guns’n'Roses, Slash, Rolling Stones, vendar ima njihova glasba vseeno drugačen pridih.

Skupino Top Stripper najbolje opisuje njihov moto: »The Soul of Blues and the Heart of Rock’n'Roll«. So ljubljanski hard rock band, ki deluje od leta 2009. Izvajajo večinoma avtorsko glasbo, ki temelji na močnih kitarskih rifih in udarni ritem sekciji, visokem vokalu, večglasnem petju in dolgih kitarskih solažah. Proti koncu leta 2012 so posneli in oblikovali demo album High Heels Avenue, na katerem je zbranih devet avtorskih skladb, od teh dve akustični.

Black Dynamite na Facebooku .
Top Stripper na Facebooku .
Pyroxene na Facebooku .

Vstopnina: 3 €.
Organizacija: Menza pri koritu.
_____________

Sobota, 14. 12. 2013, ob 17:00
Autodafé: Koncert z Zverinicami prijateljicami

Prireditev za otroke.

Gotovo ste že slišali za Zverinice iz Rezije. No, zdaj so tukaj Zverinice prijateljice in vljudno vabljeni na koncert pesmi, v katerih poleg tujca, foresta, nastopajo še volk, lisjak, vešče, čuk, kavka, pèsek, mačka, miška, dinozaver in še in še zverinic … Napisal jih je priljubljeni avtor za majhne in velike otroke Matjaž Pikalo, čigar »zavezanost poeziji se občuteno izpoje v preurejeni otroški semantiki, ki spaja besede in igrive besedne zveze v jezikovno posodobljeno izročilo,« kot piše v časopisu.

Glasba Zverinic nekoliko spominja na beneško, torej na ljudsko, pa tudi na bluz, rege, ska, pank, kolo, uspavanko, koračnico in še kaj … Pesmi sta uglasbila Matjaž Pikalo in Luka Ropret, izvaja pa jih ansambel Autodafé, ki igra na akustična glasbila. V zasedbi je pet članov: Matjaž Pikalo (harmonika, glas), Luka Ropret (kitara), Andrej Hawlina (violina), Jaka Hawlina (bariton, trobenta), Petra Pikalo (bobni, tolkala, glas). Pesmi-refrene jim pomaga peti otroški pevski zbor.

Koncert je dolg petinštirideset minut (z dodatkom petinpetdeset). Pesmi so primerne za otroke stare med pet in petindevetdeset let!

Vstopnina: 5 €.
Organizacija: Kud Mreža in Menza pri koritu.
_____________

Ponedeljek, 16. 12. 2013, ob 21:15
Mlade rime #83

Pesniški večer.
Svoje pesmi berejo: Maša Danijel, Rok Ferenc, Urban Kontarič, Maruška Šibila, Meta Vražič, Kaja Šoštarec.
Gostjo, oz. gosta še iščemo …

Mlade rime na Facebooku .
Prost vstop.
Organizacija: Kud Kentaver in Menza pri koritu.


_______________________________________________
Menza mailing list
Menza@mail.ljudmila.org
https://mail.ljudmila.org/cgi-bin/mailman/listinfo/menza