VSEBINA S PORTALA WWW.KLOPOTEC.NET
 
Ljutomer 16.12.2013
Perspektive prleške mladine ?
, Dejan Razlag in www.prlekija-on.net v AKCIJI !

Perspektive prleške mladine ?

LAS Prlekija bo sofinancirala projekt »Prleška mladina«, ki ga je pripravil mladi podjetnik Dejan Razlag, in ki je že pričel pozivati mlade iz vseh enajstih lokalnih skupnosti v Prlekiji k aktivni udeležbi pri sami realizaciji. Da tako mladi dokažejo, da jim ni mar, da bi bili v senci aktualnega dogajanja. V projektu bosta med drugimi aktivno sodelovala tudi Mladinski center Prlekije-Pokrajinski center NVO ter Mladinski svet Ljutomer s svojimi kolektivnimi članicami.

Dejan Razlag je mladi, perspektiven podjetnik, doma iz Spodnjega Kamenščaka 16/b, ki se je profesionalno posvetil računalniškemu ustvarjanju. Bil je pobudnik in izdajatelj prleškega neodvisnega časopisa, pozneje je svoje dejavnosti nagradil s spletnim medijskim portalom www.prlekija-on.net , ki je tudi zapisan v razvidu elektronskih medijev pri Ministrstvu za kulturo ter ustvarja v okviru svojega samostojnega podjetništva StudioEfekt. S svojo projektno idejo PRLEŠKA MLADINA je nedavno prepričal tudi ocenjevalno komisijo Lokalne akcijske skupine Prlekija, ki bo samo izvedbo projekta tudi sofinancirala. S projektom želijo odgovoriti na številna vprašanja, med drugim tudi na:

Kako je danes biti mlad v pokrajini med Muro in Dravo, torej v Prlekiji? So mladi dovolj kreativni, jim lokalne skupnosti zagotavljajo osnovne pogoje za njihovo organiziranje in aktivnosti? So mladi ambiciozni, so njihovi cilji in vizija še vpeti v domače okolje? So del rešitve ali del problema? Je kozarec napol prazen ali napol poln?

V času trajanja projekta, ki se bo predvidoma zaključil s poletjem 2014, bodo pripravili enajst kratkih video reportaž iz občin Apače, Gornja Radgona, Radenci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Križevci, Veržej, Ljutomer, Razkrižje, Sveti Tomaž, Ormož in Središče ob Dravi. Reportaže bodo predvajane in dosegljive na klik na portalu Prlekija-on.net, predstavljale bodo aktivnosti mladih, skušale nakazati predloge rešitev, ki se porajajo pri mladih in njihovih združenjih. Izvedba projekta vključuje predvsem sodobna komunikacijska orodja, saj se želi doseči večja odzivnost vseh deležnikov, tako mladih posameznikov, njihovih združenj ter pristojnih ustanov. Facebook profil »Domačija Prlekija« bo vključeval nagradno igro za sodelujoče udeležence z izvirnimi predlogi, konstruktivnimi mnenji in ciljnimi rešitvami za organiziran, uspešen razvoj mladih v domačem okolju. Debatni mnogoboj na temo Prihodnost Prlekije za mlade bo pa namenjen srednješolcem, njihovim pogledom in predlogom. Projekt bo zaključen s problemsko konferenco Perspektive podeželske mladine v Prlekiji, ki bo soočila različna mnenja in udeležence omenjenega področja.

V tem jesensko-zimskem času se pričenja z uvodnimi aktivnostmi projekta Prleška mladina, ki bo tako sofinanciran s strani Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja LEADER.ter je namenjen obravnavi problematike mladih, njihovi perspektivi in prihodnosti v domačem okolju. Nosilec projekta je portal Prlekija-on.net, ki bo z naborom predvidenih aktivnosti načel kreativno razpravo o prihodnosti mladih v Prlekiji, poskušal vplivati na izboljšanje njihove samopodobe, okrepil motivacijski naboj mladih za kreativne in poslovne dejavnosti, predstavil primere dobrih praks ter uspešne podjetniške zgodbe v lokalnem okolju.

Energije prihodnosti (tu je seveda mišljena mlada populacija)premagujejo ustaljene ovire, potrebujejo pa le prave priložnosti. In naj bo omenjen projekt eden izmed takih priložnosti.