VSEBINA S PORTALA WWW.KLOPOTEC.NET
 
Tujina 10.08.2007
EVROPSKI NATEČAJ ZA MLADE
20.08.2007, , Evropa

Evropska unija in nediskriminacija: Evropska komisija razpisuje natečaj, namenjen vsem mladim v EU
Skupni cilji Unije in njenih držav članic so odpraviti diskriminacijo, zagotoviti enako obravnavanje in enake možnosti vsem državljanom in prebivalcem Evropske unije - še zlasti najmlajšim.

„Evropska unija in nediskriminacija“ je naslov natečaja, ki ga je Franco Frattini, podpredsednik Evropske komisije, odgovoren za pravosodje, svobodo in varnost, predstavil 30. julija 2007, to se pravi v sredini „evropskega leta enakih možnosti za vse“. Vabijo evropske otroke in najstnike, stare med 12 in 18 let, da oblikujejo plakat na temo nediskriminacije znotraj EU. Namen natečaja je ozavestiti mlade evropske državljane o dejavnostih EU na tem področju.

www.evromladina.eu ,

„Skupni cilji Unije in njenih držav članic so odpraviti diskriminacijo, zagotoviti enako obravnavanje in enake možnosti vsem državljanom in prebivalcem Evropske unije - še zlasti najmlajšim.Biti PROTI DISKRIMINACIJI pomeni utrjevati temeljno vrednoto Evrope in je hkrati vsakodnevni boj,“ je potrdil podpredsednik Frattini in dodal: „Zato v okviru tega natečaja in ob praznovanju petdesetletnice Unije mladim predlagam, naj na temo nediskriminacije sodelujejo v skupini, da bodo lažje uveljavljali in zagovarjali to načelo.“

Mladi, ki se bodo odločili sodelovati na natečaju, morajo zasnovati plakat, ki bo ponazarjal idejo nediskriminacije v Evropski uniji.Udeleženci bodo razdeljeni v dve kategoriji glede na svojo starost (od 12 do 14 let in od 15 do 18 let), ustvarjati pa morajo združeni v skupinah vsaj štirih mladih.

Prvi izbor del bo potekal na nacionalni ravni, nato bodo prve tri zmagovalne skupine iz obeh starostnih kategorij 20. novembra, na Mednarodni dan otrokovih pravic povabljene na slovesno podelitev nagrad, ki bo organizirana v vsaki državi. Prvo nagrajena dela na nacionalni ravni bodo vključena v drugi izbor na evropski ravni, nato pa bodo tri zmagovalne skupine iz obeh starostnih kategorij od. 15. do 17. decembra vabljene v Bruselj, kjer bodo odkrivale mesto in evropske institucije ter sodelovale na evropski slovesnosti podelitve nagrad, ki jo bo vodil podpredsednik Frattini.

Najboljši plakati bodo predstavljeni na spletnih straneh predstavništev Komisije v državah članicah in na strežniku Europa. Morda se jih bo uporabilo tudi v prihodnjih evropskih kampanjah za boj proti diskriminaciji.

Ta pobuda je primerna še zlasti zato, ker je, kakor je navedeno že zgoraj, Evropska komisija leto 2007 razglasila za „evropsko leto enakih možnosti za vse“. Poleg tega je ta pobuda del politike Komisije na področju boja proti diskriminaciji ter je zajeta tudi v želji Komisije po integraciji tega načela v vse notranje in zunanje politike.

Več informacij je na voljo na spletišču www.evromladina.eu , s katerega je omogočen dostop na spletno stran natečaja.