VSEBINA S PORTALA WWW.KLOPOTEC.NET
 
Gornja Radgona 22.08.2007
FORUM - GLOBALNI MARŠALOV PLAN !
30.08.2007, , Gornja Radgona

Direktor Trstenjakove fundacije, spoštovani gospod DUŠAN GERLOVIČ je včeraj ob 23.21 uri press redakciji www.klopotec.net sporočil :
" Spoštovani !
Zelo nas veseli, da ste opazili naše napore za pospešitev razvoja Prlekije in Slovenskih goric.
Zavedamo se, da razvoj lahko zagotovijo neobremenjeni mladi strokovnjaki in prleški ljudje z vizijo in
ustreznim pogumom.
Veselilo nas bo, če boste sodelovali na našem forumu v Radgoni - 28.8., ob 14.00 uri, v dvorani 4 (Pomurski sejem).
Lep pozdrav,
Direktor Trstenjakove fundacije - Dušan Gerlovič "
VABILO na Trstenjakov gospodarski forum

Gornja Radgona, 28. avgusta 2007, ob 14.00 uri, dvorana 4

GMP - GLOBALNI MARŠALOV PLAN

Organizatorji:
- EKO SOCIALNI FORUM SLOVENIJE
- USTANOVA DR. ANTONA TRSTENJAKA
- POMURSKI SEJEM D.D.

Predavatelj: mag. Klemens Rigler - Eko socialni forum EU
Uvodničar: prof. dr. Jože Osterc - predsednik Eko socialnega foruma Slovenije
Pozdravni nagovor: predsednik uprave Ustanove dr. Antona Trstenjaka

Več na spletnih straneh: www.trstenjak.org

Vljudno vabljeni !

Slovenija potrebuje GMP
(GMP je projekt upanja)

Industrializacija in globalizacija sta po mnenju razumnikov, ki so združeni v Rimskem klubu, pripeljala naš planet v popolno neravnovesje. Raziskave so pokazale, da po letu 1980 izkoriščamo naš planet preko meja njegove biotske zmogljivosti. Tako obnašanje bo pripeljalo do katastrof, ki jih lahko omilimo le s spremenjenim obnašanjem.

Posledice takšnega pomanjkljivega razvoja so se zelo hitro pokazale v kmetijstvu. Srednja Evropa je nanj odgovorila z uvajanjem ekosocialnega in tržno usmerjenega kmetijstva.Tako kmetijstvo se je najprej uveljavilo v Avstriji, Švici in sploh v Srednji Evropi. Izkušnje so bile dobre. Ker je bilo ekoloških, socialnih in tržnih problemov čedalje več tudi v drugih gospodarskih dejavnostih, se je porodila ideja o razširitvi tega modela na vse gospodarstvo. Uveljavitev tega pristopa bi naj odločilno prispevala k ponovnemu uravnoteženju našega planeta (sveta), ki je vržen iz ravnotežja. Uveljavljanje takšnega modela gospodarskega razvoja pa zahteva oblikovanje okoljskih, socialnih in vrednostnih standardov za naše ravnanje in obnašanje. Samo dosledno upoštevanje postavljenih standardov bo zagotovilo sonaravnejši razvoj, socialno pravičnejši svet in posledično nov gospodarski čudež.

Ker bi naj uveljavili ta novi model gospodarskega razvoja najprej v Evropi, kjer se je po drugi svetovni vojni odlično obnesel Maršalov plan, so iniciatorji poimenovali ta program »Globalni Maršalov plan (GMP)«. GMP je celosten model ekosocialnega tržnega gospodarstva, ki je pravično, socialno in do okolja odgovorno. V središču odločitev sta kakovost okolja in kakovost življenja. Temelj in motor vsega razvoja pa je pravičen in globalen trg. Evropa se namreč sooča z nepošteno in nepravično globalizacijo ter koncentracijo kapitala v rokah maloštevilnih in to predvsem na račun kmetov in delavcev. GMP je rešitev za te probleme, ker temelji na poštenih razvojnih možnostih za vse in pošteni konkurenčnosti za vse, torej na etičnih temeljih. Snovalci GMP zagovarjajo stališče, da gospodarski razvoj ne sme zasledovati zgolj profita, ampak mora biti njegov cilj koristiti vsakemu človeku in varovanje okolja. Le tako je lahko dolgoročno v interesu vsakega človeka, vseh politik, dežel, gospodarstev, pa tudi civilnih združenj na zemlji. Globalizacija, ki je v marsičem prav gotovo koristna, potrebuje dolgoročne usmeritve v dobro vseh.
Temeljni cilj GMP je strategija miru za uveljavitev človečnosti na osnovi pravičnosti, solidarnosti, sonaravnega razvoja in dialoga med kulturami in religijami ter partnerstva ob spoštovanju drugačnosti. Tak cilj je mogoče uveljaviti le s pravičnim modelom socialnega tržnega gospodarstva, ki mu je dodana odgovornost do okolja v smislu sonaravnosti. Zato zasleduje GMP ekosocialno tržno gospodarstvo, ki je ustvarjalna alternativa neoliberalnemu tržnemu gospodarstvu, v katerem prevladujejo le ekonomski interesi. V ekosocialnem tržnem gospodarstvu obstoji ravnotežje med učinkovitostjo in socialno solidarnostjo ter varovanjem okolja.

Takšno gospodarstvo je temelj politike EU. Zato je takšno gospodarstvo edino sprejemljivo tudi za Slovenijo.
Rodica, 09. 07. 2007


Prof. dr. Jože Osterc