VSEBINA S PORTALA WWW.KLOPOTEC.NET
 
Lendava 16.10.2007
BOLHA V UŠESU ALI KAPLJA ČEZ ROB
23.10.2007, , Lendava, gledališka in koncertna dvorana

BOLHA V UŠESU ALI KAPLJA ČEZ ROB

[ Gledališka in koncertna dvorana, Lendava | 19:00 ]V Gledališki in koncertni dvorani v Lendavi bo komedija BOLHA V UŠESU ALI KAPLJA ČEZ ROB gledališča SNG Nova Gorica.situacijska komedija

Režiser: Janusz Kica

Komedija Bolha v ušesu je nedvomno ena najbolj popularnih bulvark, ki prej ali slej najde mesto v vsakem repertoarnem gledališču, ob stotem rojstnem dnevu (praizvedba je bila leta 1907) tudi v Novi Gorici. V času razcveta vodvila so se resni častilci umetnosti zvečine posmehovali Feydeaujevemu opusu kot ceneni malomestni zabavi, redki posamezniki pa so že takrat cenili njegov »izjemni občutek za opazovanje«.

Če k temu dodamo domišljeno strukturo, ritem, vrtoglavo pospešenost dogajanja ter izkustvo tragikomične izgubljenosti Feydeaujevih oseb, ki se jim zaradi drobne napake začne rušiti varni, mirni, urejeni svet, se izkaže, da je mojster francoskega bulvarja zarisal presenetljivo sodobna občutja stiske in ujetosti posameznika v krute mehanizme modernega časa.

Tako lahko tudi za dogodivščine gospoda Chandebisa, ki ga nenadna izguba spolne potence pripelje do roba norosti, zapišemo, da so neskončno smešne in hkrati grozljivo moreče.