VSEBINA S PORTALA WWW.KLOPOTEC.NET
 
Slovenija 18.10.2007
IZŠTEKANI
, Val 202

RADIO SLOVENIJA, 2. program - Val 202, petek, 19.10.2007 ob 22.25

IZŠTEKANI MELODROM

V SPOJU ELEKTRONIKE IN AKUSTIKE

MELODROM je bend, ki koncertira malo. Premalo! Njihovi koncerti so namreč doživetja, ki dolgo ostanejo v spominu. In ki utegnejo biti vsakič popolnoma drugačna izkušnja. Zakaj? Zato, ker so izjemni. Izjemno dobri. Melodrom in njihovi koncerti. In zato, ker se ne vračajo. Ker vsakih nekaj let svojo muziko povsem preobrnejo, preoblečejo in jo začno izvajati z dotlej neslutenim čarom. Ker svojo estetiko brusijo tako, da je zmeraj bolj vrhunska - in vedno enako nebrušena.

Pot od nastanka tega ljubljanskega benda leta 1999 ni kratka. Zbrali so se zato, da bi naredili glasbo za film. Za film, ki ga nikoli ni bilo. Ostal je bend, ki vse odtlej snema svoj film. Prikazuje ga z visoko estetskimi videospoti. Z dovršeno podobo. S scensko glasbo za gledališke in plesne predstave. Z albumoma Melodrom (2004) in izrazito konceptualnim The Guide (2006). Ter s številnimi sodelovanji predvsem pevke Mine Špiler z velikimi imeni scene: Laibach, Rotor, DJ Umek. Sodelovanji, ki niso prevara ali beg iz benda, temveč Melodrom le utrjujejo na njihovih koordinatah.

Po nadvse uspešni koncertni postavitvi albuma The Guide v začetku letošnjega leta so Melodrom že skovali nov načrt: skladbe remiksati, jih prevesti v slovenščino, dodati nekaj novih in jih izdati. Načrt se je, ker ni naključij, ujel s povabilom v oddajo IZŠTEKANI. In zgodilo se bo, da boste v njej marsikateri del tega načrta slišali prvič. Repertoar bodo fantje in dekleti zasukali na glavo ter ga iz postpankerskega kitarskega žaganja prestavili v polje krasnega novega popa. Ta tako kot njihov prejšnji zvok temelji globoko v osemdesetih. Pa s tem nikakor ne mislimo, da je muzika na kakršenkoli način zatohla. Obujanje začetka osemdesetih, katerega del so zadnje čase tudi Melodrom, nosi s seboj neverjetno svežino in naboj.

Kako gredo skupaj električni bobni in koncertni klavir? Vnaprej posneta matrica in v živo odigrana električna kitara? Okleščen aranžma in Minin eterični glas? Odkrijte v petek 19. oktobra 2007 ob 22.25 v oddaji IZŠTEKANI na 2. programu Radia Slovenija - Valu 202.

Za zamudnike sta možnosti še dve: v soboto popoldan v kratki ponovitvi oddaje in v ponedeljek 29.10. v ljubljanskem Cankarjevem domu.

Povezave: melodrom.com , rtvslo.si/val202 , poglej.si/izstekani

Vljudno prosimo, da o dogodku po svojih močeh in presoji obvestite javnost. Dodatne informacije dobite na jure.longyka@kiss.si , grega.peterka@rtvslo.si ali po telefonu 041-675-416 (Grega Peterka) oziroma 01/256-38-32 (Jure Longyka). Če želite oddaji prisostvovati in poročati svojemu občinstvu iz zakulisja, ste dobrodošli, vendar se prosim prej akreditirajte pri Gregu.

Najlepša hvala in veliko uspeha, Jure Longyka