VSEBINA S PORTALA WWW.KLOPOTEC.NET
 
Murska Sobota 26.10.2007
JAVNI RAZPIS ZA JD OBJAVLJEN! NATAŠA SE TRUDI...
, OS ZRSZ Murska Sobota

NATAŠA SE TRUDI s tolmačenjem nedavno objavljenega razpisa za izbor programov javnih del za leto 2008

"Šefica" pomurskih javnih del na murskosoboškem Zavodu RS za zaposlovanje Nataša Škrilec je 26.10.2007 poskušala podrobno raztolmačiti letošnji razpis javnih del in pri tem več ali manj uspešno tudi odgovorila na vsa zastavljena vprašanja.Sicer so ji pa pomagale tudi sodelavke, med njimi je še posebaj izstopala nekje tam pri vhodnih vratih, v pozitivnem smislu, se razume, "finančnica" Majda Kovač. Občinstvo je letos imelo še posebno čast, saj jim je v uvodu celo spregovorila predstojnica murskosoboške območne službe mag. Cvetka Sreš, ki je takoj po svojem izlaganju vihravo zapustila prizorišče in očitno odhitela novim (ne)zaposlitvenim izzivom nasproti.Udeležence so organizatorji tokrat kot sardelice natrpali v svojo sejno sobo ( glej galerijo), na Zavodu so zmanjkali sedeži, tako da jih je kar nekaj med napetim tolmačenjem tudi v praksi pokazalo svojo pokončno in neumorno držo.Saj res, kje so že tisti časi ko je Zavod prišel med izvajalce na terenu, jim poslal vabila in tudi na demografsko ogroženem območju predstavil program JD?! Nekaj, kar je v vesolni Sloveniji samoumevno in vsi ki smo v mrežnem povezovanju slovenskega nevladnega sektorja in mladinskih struktur vsaj malo prisotni, razpolagamo s primerjavami tolmačen in samega izvajanja javnih del v drugih slovenskih območij opažamo, da so tukaj še zmerom "bolj papeški od papeža" in da zavest o izrednem pomenu NVO in mladinskih struktur zelo počasi ( pa vendar ! ) prodira tudi v "birokratske strukture" murskosoboškega zaposlitvenega zavoda.No, sicer pa so lansko leto bili dodobra poučeni, da so javna dela JAVNA in so morali posredovati seznam vseh odobrenih JD v Pomurju, pa tudi sestavo izborne komisije ( ki so jo na vsak način želili prikriti ) so morali poimensko predstaviti. Minister za javno upravo dr. Gregor Virant je tako dobro, v korist in dobrobit državljanov, popestril dogajanje tudi na OS, mogoče bi še le nekatere aktivnosti kazalo izpeljati do konca.

Ob tem še je seveda ostalo med drugim odprto vprašanje :

1.Kdo v letošnjem letu zastopa v komisiji za izbor JD v OS in centralni službi ZRSZ kompetentno NVO in mladinske strukture ?

2. Kake so bile sprožene sankcije proti odgovornim osebam, ki so kar 34 vlog zavrnili in jih je nato v pritožbenem postopku "NAŠA DOBRA LJUBLJANA" odobrila 12 ter je tako 42 oseb našlo vsaj del svojega dostojanstva in zaposlitev ?

Razumljivo, da je nekdo ob tej informaciji v sejni sobi razpravljal, da bi naj tako na Zavodu skrbeli za nezaposlovanje naših ljudi in tako še zdaleč ne izvajajo v celoti vzorno svojega poslanstva.Ali mogoče poskušajo nagajati Janševi vladi ( ki se odločno trudi za zmanjšanje nezaposlenosti v Sloveniji in demografsko ogroženih območij!) in ustvarjati dodatno nezadovoljstvo med nezaposlenimi ? Mogoče bi pa pomagala kaka kadrovska osvežitev in to iz vrst nezaposlenih na samem vrhu OS ...

Iz spletne strani ZRSZ :

19. oktober 2007: Zavod RS za zaposlovanje je v petek, 19.10.2007 objavil v Uradnem listu št. 95/07 javni razpis za izbor programov javnih del v RS za leto 2008 (javni razpis v PDF-obliki ). Prvi rok za predložitev vlog je 12.11.2007.

Objavljeni razpis temelji na naslednjih dokumentih:

Več o razpisu za JAVNA DELA na spletni strani ZRSZ:http://www.ess.gov.si/slo/Dejavnost/JavniRazpisi/19-10-07JDela/19-10-2007.htm