VSEBINA S PORTALA WWW.KLOPOTEC.NET
 
Ormož 17.11.2007
INFOKALIPSA ZDAJ !
, Ljubljana

POZOR - DANES : v projektu sodeluje tudi Mladinski center Prlekije, regionalni pomurski multimedijski center, predstavitev kmalu tudi na Spodnjem Kamenščaku :
Sašo Sedlaček
INFOKALIPSA ZDAJ!
galerija Kapelica, Kersnikova 4, Ljubljana

Otvoritev razstave:
torek, 20. november 2007 ob 21. uri
Vstop prost

Vljudno vabljeni!



INFOKALIPSA ZDAJ!
INICIATIVA ZA USTANOVITEV MEDIJSKE AVTONOMNE CONE

V torek, 20. novembra 2007 ob 21. uri boste na razstavi Infokalipsa zdaj! v galeriji Kapelica izvedeli vse o pobudi za ustanovitev avtonomne medijske cone na 700 MHz spektru, na katerem sedaj oddajajo analogne televizijske postaje. Z uvedbo digitalnega signala, do leta 2012, bo velik del spektra, tako kot današnja analogna tehnologija, postal odpad, ki si ga bo prilastil kapital.

Dejstvo, da bo velik del frekvenčnega prostora postal neizkoriščen in da je analogna tehnologija, potrebna za oddajanje in sprejemanje, izredno dostopna in poceni, kar kliče po tem, da del frekvenc zavzame civilna sfera, kateri so javne dobrine, kot so voda, zdravstvene usluge, frekvenčni spekter itd., navsezadnje tudi namenjene.

Večja dostopnost do 700 MHz spektra - izredno uporabnega nizkofrekvenčnega pasu - bi poleg ponudbe nekomercialnih televizijskih vsebin in neodvisne produkcije spodbudila razvoj inovacij na področju brezžičnega interneta, izboljšala lokalno komunikacijsko omrežje, pripomogla k razvoju malega podjetništva in ne nazadnje zagotovila, da gospodinjstva, posamezniki in skupine z nizkimi dohodki ne zaostanejo za razvojem, medtem ko tehnologija napreduje.

V galeriji bo začel delovati gverilski studio, v katerem bo stekla prva oddaja. V njej bo dr. Sandra Bašič Hrvatin spregovorila o plateh digitalizacije televizijskih kanalov, o katerih državni uradi najraje molčijo.
Predstavili bomo »doma narejeni« mobilni televizijski oddajnik in navodila, kako ga sestaviti.
Na otvoritvi bomo premierno prikazali video Rekviem za umirajoči medij.


Avtor in izvedba: Sašo Sedlaček
Koncept: Sašo Sedlaček in Janez Janša
Svetovalka: Sandra Bašič Hrvatin
Izvršna producentka: Marcela Okretič

Produkcija in organizacija: Aksioma - Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana
Soprodukcija: Galerija Kapelica - Zavod K6/4

Posebne zahvale: Moderna galerija, Marko Sedlaček, Igor Štromajer


Marcela Okretič
Aksioma | Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana
Neubergerjeva 25, 1000 Ljubljana, Slovenija
tel.: + 386 - (0)591 - 90876
gsm > sms: +386 - (0)41 - 250 830

Zavod Aksioma je član Asociacije - slovenskega društva nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in umetnosti