VSEBINA S PORTALA WWW.KLOPOTEC.NET
 
Ljutomer 11.12.2007
PRVO USPEŠNO LETO ŽUPANOVANJA JE ZA NJIM !
, Prleška prestolnica-Ljutomer

POROČILO O DELU ŽUPANA FRANCA JURŠE v obdobju od 29.11.2006 do 29.11.2007


1. Ugotovitev finančnega stanja in obveznosti ter ustrezna organiziranost občinske uprave za opravljanje kvalitetnega strokovnega dela.
Finančno stanje in prevzete obveznosti so bile predstavljene ob sprejetju občinskega proračuna za leto 2007 v mesecu marcu letošnjega leta.
Odlok o organizaciji in delovnem področju občinske uprave je bil sprejet v decembru 2006. Z njim so se uvedle notranje organizacijske enote. V marcu 2007 je bil sprejet Akt o notranji organizaciji in sistemizaciji delovnih mest. Sistemiziranih je 29 delovnih mest, zasedenih pa 27. Občina Ljutomer je v obdobju november 2006 - november 2007 zmanjšala število zaposlenih za 3,5 javnih uslužbencev (od 30 na 26,5 zaposlenih v decembru 2007). V mesecu septembru 2007 je bil ustanovljen medobčinski inšpektorat z ostalimi štirimi občinami Križevci, Veržej, Razkrižje in Sv. Jurij ob Ščavnici. Pričel bo delovati s 1.1.2008.

2. Hitrejši gospodarski razvoj.
Občina se zaveda odgovornosti za zagotavljanje pogojev za razvoj gospodarstva, malega gospodarstva, obrti in turizma ter vlaganja v kmetijstvo.
Občina sofinancira programe drobnega gospodarstva z investicijskimi krediti in s subvencioniranjem programov mikrokreditov. Pri posameznih projektih občina podpira javno zasebno partnerstvo. Občina veliko pozornost namenja strategiji in razvoju turizma na cesti VTC 13 in 15 z Dvorcem Jeruzalem, razvoju kopališkega in športnega turizma Bioterme Mala Nedelja.
Zgrajena je industrijska cona za bivšim MTT (sedaj Ulica za Hipodromom), občina pripravlja vso potrebno dokumentacijo za izgradnjo poslovne Puhove cone.
V letu 2007 sta bili sofinancirani dve nabavi novih gasilskih vozili in sicer za PGD Radomerje v višini 14.893,98 EUR in delno PGD Pristava v višini 6.806,02 EUR, razliko bomo poskušali zagotoviti še iz sredstev požarne takse za leto 2007.
30. 11. 2007 se je iztekel rok za sprejemanje vlog za kreditiranje drobnega gospodarstva v Občini Ljutomer.
Razdeljeno je bilo za 241.404,00 EUR sredstev v obliki investicijskih kreditov pod ugodnejšimi pogoji. Krediti so bili dodeljeni sedmim podjetnikom. Dodeljen je bil tudi en mikrokredit v višini 4.173,00 EUR za samozaposlitev. Sredstva ki so bila planirana za namen pospeševanja drobnega gospodarstva so bila v celoti razdeljena.

Občina Ljutomer je prejela predloge poravnav v zvezi z vračilom sredstev za vlaganje v javno telekomunikacijsko omrežje in sicer za KS Cven, KS Radoslavci, KS Mala Nedelja, KS Stara cesta in KC Cezanjevci.
Odškodninska družba je po prejetih sklenjenih poravnav nakazala sredstva za KS Cven, KS Radoslavci, KS Mala Nedelja, KS Stara cesta. Sredstev za KS Cezanjevci še občina Ljutomer ni prejela.
Postopki za sklenitev poravnav še potekajo za KS Ljutomer, KS Stročja vas, KS Železne dveri in KS Krištanci Šalinci Grlava.

3. Odlaganje odpadkov, sanacija odlagališča odpadkov v Ljutomeru.
Odpadki z območja občine Ljutomer se s 5.11.2007 odlagajo na odlagališču v Puconcih. Obveznosti po Aneksu II. v višini 535.106 EUR so v celoti poravnane. Program sanacije odlagališča v Ljutomeru je pripravljen. V postopku finančno sodelujejo tudi občine Križevci, Veržej in Razkrižje.

4. Ureditev Glavnega trga in omogočiti širšo ponudbo.
Občina Ljutomer je pričela s Celovito prenovo Glavnega trga v Ljutomeru v začetku meseca septembra, ko je bila podpisana pogodba z izbranim izvajalcem del SEGRAP rudarstvo, proizvodnja in gradbeništvo d.o.o.
Za izvedbo Celovite prenove Glavnega trga v Ljutomeru je Občini Ljutomer na podlagi izvedenega postopka Prvega javnega razpisa za prednostno usmeritev »Regionalni razvojni programi« v okviru Operativnega programa krepitve regionalnih razvojnih potencialov za obdobje 2007-2013, razvojne prioritete »Razvoj regij«, odobreno sofinanciranje s strani Službe Vlade Republike Slovenije za lokalno samoupravo in regionalno politiko v višini 1.231.333,00 EUR oziroma največ 85% verodostojno izkazanih in plačanih upravičenih stroškov operacije.
Osnovna pogodbena vrednost del po sistemu »fiksne cene po enoti mere« je znašala 1.163.588,28 EUR z DDV- jem. Ker pa je v obsegu investicije veliko instalacijskih del v zemlji, so se tekom izvedbe del pojavila nujna dodatna in več dela ter nekatere projektantske spremembe, ki pa jih pred pričetkom del ni bilo mogoče predvideti.
Vse spremembe so vplivale na vrednost pogodbenih del, kot tudi na rok izvedbe del. Dne 30.10.2007 je bil sklenjen aneks št. 1 k osnovni gradbeni pogodbi, v katerem so opredeljena in ovrednotena dodatna in več dela ter spremembe, ki znašajo 348.531,64 EUR ( z vključenim DDV-jem ), tako da znaša skupna vrednost vseh del 1.512.119,92 EUR ( z DDV-jem ). Pogodbeni rok za zaključek del je podaljšan do 15.12.2007.
V sklopu te investicije bodo urejene tudi mestne ulice Joška Berdena, Kerenčičeva ulica, del Prešernove in Ormoške ulice.
Obnovljeni Glavni trg v Ljutomeru bo omogočal široko ponudbo prireditev.

5. Ljutomer potrebuje letno kopališče.
Letno kopališče v Ljutomeru je bilo odprto v začetku avgusta 2007. Vrednost pogodbenih del je znašala 1.109.492 EUR. Sofinanciranje s strani Ministrstva za šolstvo in šport Republike Slovenije ter Fundacije za šport je znašalo 240.206 EUR. Športno rekreacijski center v Ljutomeru z nogometnim stadionom, hipodromom, parkom I. slovenskega tabora ponuja nadaljnji razvoj dejavnosti, mesta in okolja.

6. Pristopiti k dogovoru za ureditev pokopališča in vežice v Ljutomeru.
Imenovan je gradbeni odbor za pripravo in izvedbo aktivnosti glede gradnje mrliške vežice na pokopališču v Ljutomeru. Člani so se seznanili z dosedanjimi aktivnostmi in s premoženjsko pravnim stanjem. V sodelovanju s predsedniki KS Ljutomer, Stročja vas, Cven in Železne Dveri, ter Županijskim uradom bomo pristopili k dogovoru za najprimernejšo rešitev na podlagi danih možnosti. Projekt bo v pripravah in reševanju v naslednjih letih.

7. Ceste bodo prioriteta tega mandata.
V letu 2007 so se izvedle naslednje investicije na področju cest: rekonstrukcija ceste v naselju Mota (53.593 EUR), asfaltiranje dela ceste Cven - Pristava (10.013 EUR), modernizacija ceste Ljutomer-Veržej (388.397 EUR) modernizacija ceste Babinci-Cven (97.983 EUR), rekonstrukcija javne razsvetljave, ceste in komunalne infrastrukture v Ulici Jana Baukarta ( 462,691 EUR), rekonstrukcija mestnih ulic v Ljutomeru (212.193 EUR), ureditev protihrupnih ograj ob železniški progi (1.500.000 EUR). V letu 2007 je bilo za tekoče vzdrževanje lokalnih cest porabljenih 193.582 EUR, za zimsko službo na lokalnih cestah 40.935 EUR, za tekoče vzdrževanje javnih poti 157.904 EUR, ter za zimsko službo na javnih poteh 19.456 EUR.
V letu 2007 se je izdelala projektna dokumentacija za rekonstrukcijo mestnih ulic 9.324 EUR, za rekonstrukcijo Ulice V. Prekomorske brigade v Ljutomeru 5.280 EUR, za rekonstrukcijo ceste v območju železniškega prehoda na Grlavi 3.004 EUR, ter za rekonstrukcijo ceste Bučkovci - Moravski vrh 11.280 EUR.

8. Za ve občane zagotoviti zdravo pitno vodo.
V letu 2007 se je izvedla rekonstrukcija vodovodnega omrežja na področju Ulice Vinka Megle, Ulice Janka Ribiča, Ulice Bratov Pihlar in Užiške ulice (delno) ter v Ulici Jana Baukarta . V tem letu je Občina Ljutomer pristopila k reševanju celovite oskrbe prebivalstva s pitno vodo, s tem da je pristopila k pripravi projekta za prijavo na sofinanciranje s sredstvi iz Kohezijskega sklada. Zastavljen projekt pomeni celovito oskrbo s pitno vodo na področju celotne občine vključno z zamenjavo salonitnih cevi. V omenjenem projektu Občina Ljutomer nastopa kot nosilec projekta. Pri projektu sodelujejo še občine Veržej, Sveti Jurij ob Ščavnici ter Ormož. Ocenjena vrednost projekta znaša 22.000.000,00 EUR.

9. Priključevanje uporabnikov na čistilno napravo.
V letu 2007 se je izvedla rekonstrukcija kanalizacijskega omrežja na področju Ulice Vinka Megle, Ulice Janka Ribiča, Ulice Bratov Pihlar in Užiške ulice (delno). Na področju omenjenih ulic je v celoti urejeno primarno kanalizacijsko omrežje ter rekonstruirani vsi hišni priključki.
Izdelana je projektna dokumentacija za urejanje odvajanja odpadnih voda na področju KS Krištanci, Šalinci, Grlava (že pridobljeno gradbeno dovoljenje) in KS Cven (za naselja Cven, Mota ter Spodnje in Zgornje Krapje).
Potrebe za ureditev odvajanja odpadnih voda so velike, sredstva potrebna za dograditev kanalizacijskega omrežja še večja. V ta namen je Občina Ljutomer pristopila k pripravi dokumentacije za sofinanciranje izgradnje kanalizacijskega omrežja s sredstvi Kohezijskega sklada. V projektu, v katerem nastopa Občina Ljutomer kot nosilec projekta, sodelujejo še občine Gornja Radgona, Apače, Radenci, Križevci in Veržej.

10. Projektna dokumentacija in sredstva za OŠ Stročja vas in prijava na razpis OŠ Cezanjevci.
Projektna dokumentacija za novogradnjo OŠ, vrtca in telovadnice v Stročji vasi je že v izdelavi. Pričakujemo, da bo Ministrstvo za šolstvo in šport Republike Slovenije do konca leta izdalo sklep s katerim bomo lahko pristopili k izgradnji. Sredstva za izgradnjo so planirana v občinskem proračunu.
Za OŠ Cezanjevci je v teku pridobivanje zemljišča za novogradnjo, izdelana pa je tudi idejna zasnova.

11. Obnova Kulturnega doma v Mali Nedelji, Golarjeve hiše v Ljutomeru. V načrt razvojnih programov vključili zadružni dom Cven in v Krištancih.
Občina Ljutomer je v letu 2007 zaključila z obnovo Kulturnega doma Mala Nedelja. Skupna vrednost vlaganj v Kulturni dom Mala Nedelja v obdobju 2000-2007 je znašala 313.254 EUR. Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije je sofinanciralo investicijo v višini 96.321 EUR.
Občina Ljutomer je postala lastnica Golarjeve domačije v letu 2002. K adaptaciji notranjosti hiše je občina pristopila v letu 2006, končala pa v letu 2007. Skupna vrednost vlaganj v Golarjevo domačijo je znašala 147.668 EUR. Sredstva za financiranje adaptacije in nabavo notranje opreme je zagotovila Občina Ljutomer v višini 86.151 EUR del sredstev v višini 61.537 EUR je občina pridobila s strani Vlade RS za lokalno samoupravo in regionalno politiko.
Sanacijo zadružnih domov na Cvenu in v Krištancih bo občina vključila v načrt razvojnih programov.

12. Študija o izkoriščanju alternativnih virov-bioplin, biomasa.
Na območju Občine Ljutomer, na Cvenu se bo zgradila bioplinska naprava, katere osnovni cilj je predelava gnojevke, gnoja, kmetijskih pridelkov in drugih organskih odpadkov v toplotno in električno energijo in s tem varovanje okolja pred prekomernim onesnaženjem. Občina Ljutomer je že oktobra 2005 podala Pobudo na Direktorat za prostor pri Ministrstvu za okolje in prostor za izdelavo lokacijskega načrta, Vlada RS pa je aprila 2006 sprejela ugotovitveni sklep, da gre za prostorsko ureditev, ki se zaradi zasledovanja ciljev okoljevarstvenih politik v javnem interesu šteje za prostorsko ureditev državnega pomena. Javna razgrnitev predloga Državnega prostorskega načrta je potekala v mesecu avgustu in septembru, javna obravnava pa 5. septembra 2007 na Cvenu. Postopek se nadaljuje v skladu s Programom Priprave državnega lokacijskega načrta za bioplinsko napravo na Cvenu v Občini Ljutomer, objavljenem v Uradnem listu št. 36, dne 20.04.2007.

13. Izdelava prostorskih aktov, načrtovanje individualne in skupne stanovanjske gradnje, obrtnih in industrijskih con.
Prostorsko načrtovanje predstavlja temelj gospodarskega razvoja in pomembno vpliva na ohranjanje okolja in narave. Občina Ljutomer ni izdelala celovitih prenov plana od leta 1987, ampak samo spremembe in dopolnitve (zadnja dopolnitev je bila izvedena v letu 2004) zato osnovo za prostorsko načrtovanje predstavlja Odlok o spremembah in dopolnitvah dolgoročnega plana Občine Ljutomer za obdobje 1986-2000 ter srednjeročni družbeni plan Občine Ljutomer za obdobje 1986-1990 ter ostali veljavni izvedbeni akti.
Ker je novi Zakon o prostorskem načrtovanju, ki je začel veljati 28.03. 2007 v marsičem na novo uredil sistem prostorskega načrtovanja, smo v občinski upravi pregledali že izvedene naloge in opravljene aktivnosti na področju Zakona o urejanju prostora in se dogovorili o novih nalogah in aktivnostih, ki jih bo potrebno opraviti preden se bomo lotili same priprave izdelave novega prostorskega akta - Občinskega prostorskega načrta za celotno območje Občine Ljutomer.
Meseca junija je župan sprejel sklep o začetku priprave občinskega prostorskega načrta, občinska uprava pa je izvedla postopke oddaje javnega naročila za izdelavo občinskega prostorskega načrta in kot najugodnejšega ponudnika za izdelavo izbrala podjetje URBIS iz Maribora. Pogodba je bila podpisana meseca septembra in izdelovalec je v sodelovanju s strokovnimi sodelavci že pričel z delom.
Z novim občinskim prostorskim načrtom bomo pripravili izhodišča, določili pogoje in merila za možnosti nadaljnjega razvoja Občine Ljutomer in to tako na področju gospodarstva kot na področju območja stavbnih zemljišč - območij za možnost gradnje individualnih stanovanjskih stavb, med drugim tudi energetsko varčnih.


14. Projektna dokumentacija za cestno obvoznico ter realizacija dogovora iz leta 2000.
Dogovor iz leta 2000, takrat podpisan s strani Občine Ljutomer in Ministrstvom za promet in zveze kljub pretečenemu času ni dal nobenih rezultatov. Za dosego slednjega ni bilo realnih osnov, ustreznih strokovnih podlag, niti virov.
V zadnjem času so bili opravljeni razgovori in pogajanja s predstavniki Direkcije Republike Slovenije za ceste in Ministrstva za promet, ki kažejo rezultate v podpisu Dogovora o sofinanciranju dokumentacije za izgradnjo objekta skupnega pomena - Obvoznice Ljutomer. Omenjen dokument bo osnova za pripravo Sporazuma z Ministrstvom za promet, katerega podpis se predvideva še pred iztekom letošnjega leta. Po do sedaj opravljenih razgovorih se predvideva začetek izgradnje Obvoznice Ljutomer najkasneje jeseni leta 2011.
V izdelavi je državni lokacijski načrt za izven nivojska križanja železniške proge Pragersko - Ormož - Hodoš z regionalno cesto R1-230 Ljutomer - Križevci, ki predvideva začetek izgradnje izven nivojskih križanj pri podjetju Ljutomerčan d.d. in Pomurske mlekarne d.d. (obrat Mlekopromet) v letu 2010.

15. Sredstva za društveno dejavnost, mlade in kadrovsko štipendiranje ter stimulacijo študija.
Občina Ljutomer je v proračunu za leto 2007 povečala sredstva za sofinanciranje dejavnosti društev na področju kulture, športa, mladine, turizma, sociale in zdravstva, prostovoljnih gasilskih društev od 5-12%. Občina je sprejela nov Pravilnik o kadrovskem štipendiranju, stimuliranju študentov in študijskih pomočeh.

16. Odprti za medobčinsko sodelovanje pri projektih.
Na podlagi Pogodbe o vzpostavitvi območnega razvojnega partnerstva za območje Prlekije občina sodeluje pri pripravi in izvajanju skupnih in povezanih projektov na območju 7 vključenih občin.
Občina Ljutomer je članica Razvojnega sveta Pomurske regije.
Občina Ljutomer nastopa kot nosilec projekta Izgradnja kanalizacijskega omrežja s sredstvi Kohezijskega sklada v katerem sodelujejo še občine Gornja Radgona, Apače, Radenci, Križevci in Veržej.
Občina Ljutomer nastopa kot nosilec projekta Celovita oskrba s pitno vodo s sredstvi Kohezijskega sklada v katerem sodelujejo še občine Veržej, Sveti Jurij ob Ščavnici in Ormož.

Pokrajine:
V letu 2007 je Vlada Republike Slovenije pripravila predlog za določitev območij pokrajin, njenih sedežev in imen. Občine v postopku sprejemanja pokrajinske zakonodaje, dajejo Državnemu zboru Republike Slovenije in Vladi Republike Slovenije, samo mnenje. Končno besedilo bo sprejel Državni zbor, koliko pa bomo uspele posamezne lokalne skupnosti iztržiti v postopku do zaključka zakonodajnega postopka.

Občinski svet Občine Ljutomer je dne 25. 7. 2007 ob obravnavi Predloga območij pokrajin v Sloveniji, z imeni in sedeži, sprejel naslednje sklepe:
1. Občinski svet Občine Ljutomer se ne strinja in ne daje pozitivnega mnenja k Predlogu območij pokrajin v Sloveniji, z imeni in sedeži, ki ga je pripravila Vlada RS in po katerem Občina Ljutomer spada v Pomursko pokrajino s sedežem v Murski Soboti ter s predlogi pokrajinske zakonodaje, zato se naj projekt ustanavljanja pokrajin in sprejemanja pokrajinske zakonodaje, za nekaj časa ustavi in odloži.
2. Vlada Republike Slovenije naj prouči vse materialne in druge posledice ustanavljanja pokrajin in sprejetja pokrajinske zakonodaje.
3. Sočasno s pripravo pokrajinske zakonodaje se naj pripravijo vse spremembe zakonov in podzakonski predpisi s področja pokrajin.
4. Občinski svet Občine Ljutomer zahteva, da se v novem Predlogu območij pokrajin v Sloveniji, z imeni in sedeži, določi in opredeli pokrajina z imenom Prlekija. Občinski svet Občine Ljutomer namreč ugotavlja, da se po sedanjem predlogu območje Prlekije in Slovenskih Goric deli med tri predlagane pokrajine, kljub temu, da je to območje zgodovinsko, gospodarsko, kulturno, jezikovno, razvojno in drugače, povezano. O povezovanju v pokrajine naj državni zbor razpiše poizvedovalni referendum.

Kakšna je bila podpora in politična volja ostalih občin, kjer bi se naj razprostirala pokrajina Prlekija, pa je razvidno iz Povzetka sklepov občinskih svetov k Predlogu Vlade RS, ki so objavljeni na spletnih straneh Službe vlade RS za lokalno samoupravo in regionalno politiko.

Ravno zaradi navedenega gradiva, je bil na 8. seji Občinskega sveta Občine Ljutomer dne 19.09.2007 podan predlog za ponovno obravnavo predloga območij pokrajin v Sloveniji, z imeni in sedeži. Ob obravnavi navedene tematike, je občinski svet župana pooblastil, da ne glede na prvotno sprejeti sklep o imenu pokrajine Prlekija, poskuša doseči, da se pokrajina imenuje Prleško Prekmurska pokrajina.

Zadnji predlog Zakona o ustanovitvi pokrajin Vlade Republike Slovenije z dne 15.11.2007, vključuje ustanovitev Prekmursko- prleške pokrajine. Sedež pokrajinskega sveta Prekmursko-prleške pokrajine je v Ljutomeru, sedež pokrajinske uprave pa v Murski Soboti.
Končno besedilo bo sprejel Državni zbor RS.

Proračun Občine Ljutomer:
Občina Ljutomer se je v letu 2007 odločila, da bo pristopila k pripravi proračuna za dve proračunski leti. Občinski svet Občine Ljutomer je Odlok o proračunu Občine Ljutomer za leto 2008 in Odlok o proračunu občine Ljutomer za leto 2009 v prvi obravnavi sprejel na seji dne 22. oktobra 2007 in ju posredoval v javno razpravo do vključno 16. novembra 2007. V tem času je potekala široka in dinamična javna razprava. Župan je organiziral sestanek s predsedniki vseh krajevnih skupnosti, organiziral delovno srečanje z gospodarstveniki, izvedel predstavitev za člane svetov vseh krajevnih skupnosti in zainteresirane javnosti ter dokumenta predstavil ravnateljem in direktorjem javni zavodov na področju družbenih dejavnosti.
Občinskemu svetu Občine Ljutomer bo Odlok o proračunu Občine Ljutomer za leto 2008 in Odlok o proračunu občine Ljutomer za leto 2009 v drugi obravnavi posredovan v sprejem na naslednji seji dne 19. decembra 2007.

Za realizacijo široko zastavljenih ciljev so potrebni številni kvalitetni projekti za prijavo na sredstva iz državnega proračuna in evropskih strukturnih skladov. Garancija je podpora članov občinskega sveta, koalicije in strokovno delo sodelavcev občinske uprave.

Ljutomer, 29.11.2007

Franc Jurša, župan