VSEBINA S PORTALA WWW.KLOPOTEC.NET
 
Ljutomer 05.02.2008
IV. - zaključni del :TRIČLANSKA DRUŽINA SREDI ZIME V MRZLEM STANOVANJU !
, Cezanjevci

SPLANIRALI REŠITVE : VSI DRUGAČNI - VSI ENAKOPRAVNI TUDI V CEZANJEVCIH !
MCP, Spodnji Kamenščak

VSI DRUGAČNI - VSI ENAKOPRAVNI !

SREDI ZIME MLADA DRUŽINA Z DVELETNIM FANTOM V MRZLEM STANOVANJU IN Z 102 EUR ZA MESEČNO PREŽIVETJE !?

V prostorih MCP je v ponedeljek, 05.02.2008 potekal delovni razgovor, ki ga je usmerjala sekretarka MLADINSKEGA SVETA LJUTOMER in sodelavka-moderatorka Mladinskega centra Prlekije Rosvita Kokol. Na razgovoru sta aktivno sodelovala tudi partnerja Zvezdana Brumen in Milan Novak iz Cezanjevec 40/a, ki sta se znašla z dveletnim sinom v težki situaciji. Skupno so splanirali rešitve za čim prejšno uspešno in trajno rešitev nastale situacije. Na MCP upajo, da se bodo druge institucije v občini pridružile in tvorno sodelovale v skladu s svojimi pristojnostmi in možnostmi, nenazadnje jih k temu zavezuje tudi izredno močno financiranje njihovih dejavnosti iz državnega oziroma občinskega proračuna in samo njihovo poslanstvo. Mlado družino bodo vključili v aktivno državljanstvo, tako se bodo med drugim v četrtek skupno udeležili občinske proslave v ljutomerskem domu kulture ob kulturnem prazniku.

Govorili so tudi o evropski kampaniji VSI DRUGAČNI - VSI ENAKOPRAVNI, katerega sofinancira REPUBLIKA SLOVENIJA, Ministrstvo za šolstvo in šport - URAD RS ZA MLADINO in o večletnem izvajanju projekta SOŽITJE, ki ga MCP sofinancira REPUBLIKA SLOVENIJA, Ministrstvo za delo družino in socialne zadeve in v katerega se med drugimi vključuje tudi mlada družina iz Cezanjevec.

Urad RS za mladino z nacionalnim odborom kampanje, ki ga sestavljajo različne vladne in nevladne institucije, se je v letu 2006 odzval klicu Sveta Evrope k spoštovanju raznolikosti, človekovih pravic in spodbujanju participacije.

Vsi drugačni - vsi enakopravni je sporočilo, s katerim je Svet Evrope leta 1995 začel kampanjo spodbujanja strpnosti. Slogan in črno-beli logotip sta takrat prišla v Slovenijo in se obdržala vse do danes, ko ponovno vabimo, da se nam pridružite pri izgradnji miroljubne družbe, ki temelji na vključevanju in spoštuje sočloveka in razmišlja o možnih načinih so-bivanja, pri tem pa ne ponavlja napak, na katere nas opozarja zgodovina, ampak sledi izzivom, ki jih prinaša razvijajoča se večkulturna in nadnacionalna družba.

Mladi, mladinske in druge organizacije, ki delate z mladim, ste vabljeni k pripravi različnih aktivnosti, s katerimi se boste priključili mladim v 49-ih evropskih državah, ki so se odzvale klicu Sveta Evrope in pobudi predsednikov vlad in držav, da je potrebno spodbujati raznolikost, vključevanje in participacijo v družbi (3. vrh predsednikov vlad in držav članic Sveta Evrope, Varšava, maj 2005).

V Sloveniji smernice za kampanjo oblikuje Nacionalni odbor pri Uradu RS za mladino, ki ga sestavljajo predstavniki vladnega in nevladnega sektorja. S kampanjo želimo pokazati, da je raznolikost ključnega pomena pri izgrajevanju naših skupnih vrednot, zagotavlja gospodarsko rast in bogati kulturno sfero.

Evropska konvencija za človekove pravice je skupna vsem v Evropi. Kampanja bo le še utrdila pomen razumevanja in spoštovanja človekovih pravic in spodbudila sodelovanje vseh pomembnejših dejavnikov s področja človekovih pravic.

Participacija je ključnega pomena, če hočemo zgraditi bolj demokratično, vključujočo in uspešno družbo. Kampanja bo spodbudila participacijo in tudi s tem prispevala k boju proti vsem oblikam diskriminacije.

V času Kampanje bo Urad RS za mladino skupaj z mladinskimi organizacijami pripravil številne aktivnosti. K sodelovanju bomo poskušali pritegniti še druge vladne in nevladne organizacije, oblikovali partnerstva z javnimi in zasebnimi ustanovami, delovali na lokalni in nacionalni ravni, v mestih in podeželju.

Za namen promocije kampanje je Urad v letu 2006 izdelal naslednja promocijska gradiva, ki so na voljo organizacijam, ki bodo izvajale aktivnosti v okviru kampanje:

  1. plakat Prispevaj k spremembi z logotipi kampanje v različnih jezikih
  2. letak z osnovnimi informacijami o Evropski mladinski kampanji
  3. Dnevnik Zemljana - rokovnik za leto 2007
  4. kemični svinčniki z logotipom Vsi drugačni - vsi enakopravni
  5. Felix kartice z logotipi kampanje v različnih evropskih jezikih
  6. Izobraževalni priročnik z idejami, pripomočki, metodami in aktivnostmi za neformalno medkulturno vzgojo in izobraževanje mladostnikov ter odraslih (prevod druge posodobljene in dopolnjene izdaje priročnika Sveta Evrope)
  7. T-kit Socialno vključevanje (prevod priročnika Sveta Evrope in Evropske komisije z idejami, metodami in pripomočki za spodbujanje socialnega vključevanja in dela z mladimi).

Za več informacij o kampanji, njeni strukturi in ciljih kliknite na