VSEBINA S PORTALA WWW.KLOPOTEC.NET
 
Slovenija 07.02.2008
Iz kabineta predsednika vlade
, Ljubljana

Premier Janez Janša z grškim kolegom predvsem o Zahodnem Balkanu

Na povabilo predsednika Vlade Republike Slovenije in predsednika Evropskega sveta Janeza Janše je bil drevi na delovnem obisku v Sloveniji predsednik Vlade Helenske republike Kostas Karamanlis. Tokratno srečanje, že tretje te vrste v zadnjem letu dni, je bilo namenjeno zlasti izmenjavi pogledov na skupna vprašanja, ki so v ospredju v času slovenskega predsedovanja Svetu EU, še zlasti na področju Zahodnega Balkana.

(Foto: Srdjan Živulovič/Bobo)

»Tako Slovenija kot Grčija podpirata evropsko perspektivo vseh držav Zahodnega Balkana - ob tem, da te države izpolnijo nujne pogoje za vstop v Evropsko unijo, kot so veljali tudi za druge, zdaj že države članice,« je dejal predsednik slovenske vlade. Državi imata enako stališče tudi v zvezi s prizadevanji za stabilizacijo razmer ter napotitvijo civilne misije EU na Kosovo. »Oboji se zavzemamo za takšno rešitev, vezano na prihodnji status Kosova, ki bo dolgoročno stabilizirala regijo in ohranila Evropsko unijo enotno,« je dejal premier Janez Janša.

(Foto: Srdjan Živulovič/Bobo)

Slovenski in grški premier sta tudi pozdravila nedavno končane predsedniške volitve v Srbiji, na katerih se je Srbija, po oceni slovenskega premierja, odločila za nadaljevanje evropske poti. »Upamo, da bodo dogodki v prihodnjih tednih in mesecih - vezani na stabilizacijo razmer v regiji in določanje prihodnjega statusa Kosova - vplivali na razmere v regiji na način, da se bo evropska perspektiva držav Zahodnega Balkana okrepila in da bo regija ob koncu slovenskega predsedovanja Evropski uniji bolj stabilna ter vsaj z enim nerešenim vprašanjem manj,« je po pogovoru z grškim kolegom povedal predsednik vlade Janez Janša.

(Foto: Srdjan Živulovič/Bobo)

Sogovornika sta se dotaknila tudi evropske perspektive Makedonije, pri čemer je slovenski premier izrazil pričakovanje, da bo le ta pristopila k resnim pogovorom za iskanje konstruktivnega kompromisa z grško stranjo glede svojega imena.

Na drevišnjih pogovorih je beseda tekla tudi okoljsko-energetskem svežnju, ki ga je pred kratkim predstavila Evropska komisija. Le ta, po mnenju slovenskega premierja, predstavlja dobro in konkretno osnovo, na podlagi katere bo mogoče v prihodnjih mesecih bremena pri uresničevanju okoljsko-energetskih zavez in boju proti klimatskim spremembam konkretizirati na pravičen način.

(Foto: Srdjan Živulovič/Bobo)

V zvezi z dvostranskim sodelovanjem med Slovenijo in Grčijo je slovenski premier izrazil zadovoljstvo, da bo od konca marca vzpostavljena tudi neposredna letalska povezava med državama, ki bo še dodatno prispevala k večji medsebojni izmenjavi dobrin, storitev in tudi turistov.