VSEBINA S PORTALA WWW.KLOPOTEC.NET
 
Slovenija 16.02.2008
ZA POSNEMATI...
, Ljubljana

Premier Janez Janša: Vlada bo še dodatno omejila javne izdatke

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša je na današnji novinarski konferenci ponovno pojasnil nekatere ukrepe, ki jih je vlada že sprejela za ublažitev negativnih učinkov inflacije in o katerih bo državni zbor odločal v kratkem. Ob tej priložnosti je predstavil tudi odzive na včerajšnjo predstavitev slovenskega programa predsedovanja v Evropskem parlamentu v Strasbourgu.

(Foto: Stanko Gruden/STA)

Predsednik vlade Janez Janša je dejal, da bo zaradi ukrepov za omilitev inflacije prišlo do znatnega izpada prihodkov v proračun, povečali pa se bodo tudi nekateri izdatki. Po vladinih izračunih bo, zaradi dviga splošne olajšave pri zakonu o dohodnini, izpad v letošnjem proračunu preko trideset milijonov evrov. Dvig otroškega dodatka pa posledično prinaša več kot trideset milijonov evrov dodatnih izdatkov. Zaradi tega bo vlada, po napovedih premierja, že za letošnje leto predlagala rebalans proračuna, v katerem bo dodatno omejila določene izdatke.

Predsednik vlade je povedal, da je ministrom danes dal navodilo za pripravo predlogov za zmanjšanje javne porabe. »Vsaj polovica vsote, ki jo je zaradi teh ukrepov potrebno dodatno privarčevati, bo šlo na račun nekaterih planiranih in tudi že načrtovanih izdatkov ministrstva za obrambo,« je poudaril premier. Po njegovih besedah vlada razmišlja tudi o dodatnih ukrepih, s katerimi bi dodatno razbremenila družinske proračune. Eden od možnih ukrepov je tudi dodatno znižanje RTV naročnine, ki predstavlja reden mesečni izdatek slovenskih gospodinjstev oziroma oprostitev plačevanja naročnine za tiste, ki imajo najmanjše dohodke.

Predsednik vlade Janez Janša je na današnjem srečanju z novinarji izrazil tudi zadovoljstvo nad zelo pozitivno sprejetim programom slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije v Evropskem parlamentu. Po njegovih besedah je slovenski program doživel veliko podporo, pohvale pa je naša država prejela tudi za dosedanji uspešen razvoj. »Bilo je nekaj zelo čustvenih trenutkov, ko so poslanci iz drugih držav citirali slovensko Zdravljico ali naštevali dobre produkte slovenskih podjetij«, je dejal premier. Ob tem je poudaril, da so Sloveniji v času predsedovanja podporo obljubili vodje najpomembnejših političnih skupin in tudi predsednik Evropskega parlamenta Hans-Gert Pöttering.