VSEBINA S PORTALA WWW.KLOPOTEC.NET
 
Tujina 12.03.2008
DANES: FORUM CIVILNE DRUŽBE V ZAGREBU
, Stara mestna hiša v Zagrebu, Ćirilometodska ulica 5

Na forumu sodelujeta v imenu POKRAJINSKEGA CENTRA NVO,prleško-prekmurskega združenja-MLADINSKEGA CENTRA PRLEKIJE in POPOTNIŠKEGA ZDRUŽENJA SLOVENIJE, Rudi Stegmüller ter Igor Jurišič.

Predmet: Povabilo na forum civilne družbe z naslovom Civilni dialog na Hrvaškem in v Sloveniji: izmenjava izkušenj in dobrih praks

Spoštovani,

v veliko veselje nam je, da Vas lahko povabimo na forum civilne družbe z naslovom Civilni dialog na Hrvaškem in v Sloveniji: Izmenjava izkušenj in dobrih praks, ki bo potekal 19. marca 2008 v Stari mestni hiši v Zagrebu, Ćirilometodska ulica 5. Forum bo organiziran pod okriljem Urada za nevladne organizacije Vlade Republike Hrvaške.

Vlada Republike Hrvaške je leta 2006 s sprejemom Nacionalne strategije ustvarjanja spodbudnega okolja za razvoj civilne družbe za obdobje 2006-2011 in njenega Operativnega izvedbenega načrta, sistematično pistopila k ustvarjanju institucionalnega in pravnega okvirja za podporo in razvoj civilne družbe. Eden od ključnih ciljev te reforme je spodbujanje razvoja demokratične družbe, temelječe na participativni demokraciji, kar vključuje akitvno participacijo državljanov v procesih oblikovanja javnih politik. V skladu z Operativnim izvedbenim planom Nacionalne strategije je Urad za nevladne organizacije v sodelovanju s Svetom za razvoj civilne družbe začel s pripravo dokumenta, imenovanega Kodeks dobre prakse posvetovanja, ki bo vseboval osnovne smernice za vključevanje predstavnikov civilne družbe v vse segmente postopkov sprejemanja političnih odločitev. Kodeks bo torej služil kot izhodišče za ustvarjanje ustreznih pogojev za razvoj kulture državljanske participacije, ki bo temeljila na sistemskem civilnem dialogu med vsemi relevantnimi partnerji.

Upoštevajoč kontekst priprave omenjenega kodeksa, bo cilj foruma po eni strani omogočiti izmenjavo izkušenj, znanja in dobrih praks na področju civilnega dialoga med Hrvaško in Slovenijo, po drugi strani pa se bo skušala med udeleženci spodbuditi razprava na temo možnosti za izboljšanje obstoječih praks demokratične participacije. Celotna razprava bo istočasno umeščena tudi v širšo evropsko perspektivo, h kateri bodo prispevali predstavniki institucij Evropske unije in evropskih nevladnih organizacij.

Forum bo vključeval dve panelni razpravi. Prva se bo osredotočala na institucionalne in pravne okvirje državljanske participacije v Sloveniji in na Hrvaškem, ki jih bodo predstavili in medsebojno primerjali predstavniki organizacij civilne družbe in državnih organov, odgovornih za sodelovanje z organizacijami civilne družbe iz obeh držav. Druga panelna razprava pa bo posvečena konkretnim primerom dobre prakse civilnega dialoga, ki bodo predstavljeni s strani predstavnikov slovenskih in hrvaških organizacij civilne družbe. Na obeh panelnih razpravah bodo sodelovali tudi govorci, ki bodo v celotno debato vnesli tudi evropsko dimenzijo.

Uradni jeziki foruma bodo hrvaščina, slovenščina in angleščina, pri čemer bo poskrbljeno za simultani prevod.

V priponki vam pošiljamo osnutek programa foruma in prijavni obrazec. Rok za prijavo je ponedeljek, 14. marca 2008, število udeležencev pa je omejeno. Prijavni obrazec nam lahko pošljete na elektronski naslov jasa.jarec@uzuvrh.hr , na katerem lahko dobite tudi vse dodatne informacije, ali na telefaks +385 1 610 99 72.

S spoštovanjem,

Jaša Jarec

Spoštovani,

najlepše se Vam zahvaljujemo za Vašo prijavo!

Lep pozdrav,

Jaša Jarec