VSEBINA S PORTALA WWW.KLOPOTEC.NET
 
Ormož 21.05.2008
OKROGLA MIZA
, Gospodarsko razstavišče v Ljubljani

Vabilo na okroglo mizo

Ustvarjalne ulice so gospodarski potencial

Urad RS za mladino vabi na okroglo mizo Ustvarjalne ulice so gospodarski potencial, ki bo izvedena v okviru festivala Ustvarjalnost in inovativnost pri učenju, v petek 23. maja 2008, ob 11.00 na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.

V razpravi bodo sodelovali minister za šolstvo in šport dr. Milan Zver, predsednik uprave Gorenja d.d. Franjo Bobinac, Goro Osojnik iz festivala Ana desetnica, dr. Borut Likar, izr. profesor in raziskovalec ter Patricia Čular, direktorica zavoda mreže mladinskih centrov Mreža Mama in podžupanja občine Brežice.

Razprava se bo v kontekstu ustvarjalnosti ozrla tako na posameznika kot na javni prostor, želja pa je izpostaviti konkretne odnose in primere, ki nakazujejo, da imamo nemajhen del gospodarskega potenciala tudi kar na ulici. Kako lahko z majhno spremembo v svojih ravnanjih kot družba dosežemo ogromno?

Udeleženci so ugledni glasniki in pomembne avtoritete na svojih področjih.

Razprava bo aktualizirala ustvarjalnost ulice kot premalo izkoriščen razvojni potencial slovenske družbe. Namreč, mesta, ki želijo zadržati ali pritegniti ustvarjalne ljudi, morajo poznati njihove življenjske navade in notranje potrebe. Ulična umetnost sicer je del kulturne in turistične ponudbe, je pa tudi sestavni del tistega dela gospodarstva, ki stavi na večje dodane vrednosti in preboje. Nekateri urbani prostori v Sloveniji imajo zadržke do različnih ustvarjalnih centrov, čeprav na ravni novih razvojnih načrtov zagovarjajo hitro rast in izražajo potrebo po višanju dodane vrednosti. Po drugi strani imamo primere iz gospodarstva, ki neposredno črpajo ustvarjalnost ulice ali pa imajo to kar v svojih kreativnih skupinah. Da bi slovenski urbani (razprava se bo omejila na urbane centre) prostor dosegal zastavljene cilje, bi torej moral dodatno namensko zagotavljati odprtost in živo umetnost. To je hkrati tudi prostor, ki mu Ministrstvo za šolstvo in šport ter Urad RS za mladino predstavljata partnerja - tako s sistemom vzgoje in izobraževanja kot s področjem neformalnih učenj - obakrat z ohranjanjem odprtega in živega, za ustvarjalnost prijaznega prostora.

Vabimo vas, da se razprave udeležite.

Zorko Škvor

Vodja po pooblastilu ministra