VSEBINA S PORTALA WWW.KLOPOTEC.NET
 
Slovenija 18.06.2008
MLADI V AKCIJI
, Slovenija

1. Posvet "Vključevanje, participacija in aktivno državljanstvo mladih preko članskih oblik mladinskega dela", 30.6.-1.7. 2008, Bled

2. Obvestilo NA zainteresiranim prijaviteljem: Posebna pričakovanja do projektov v akciji 5.1

3. Vabilo na delavnico s predstavitvijo programa Mladi v akciji, 18. 6. 2008, Kranj


1. Vključevanje, participacija in aktivno državljanstvo mladih preko članskih oblik mladinskega dela, 30.6.-1.7. 2008, Bled


Namen:

Predlagati ukrepe (in politike) za spodbujanje aktivnega državljanstva, družbenega vključevanja in participacije preko članskih oblik mladinskega dela.

Leta 2006 je Evropska komisija sprejela Komunikacijo na ravni evropskih politik, ki se dotikajo participacije mladih in informiranja (COM 2006 417, 20 Julij 2006), v kateri je bila prvič izpostavljena potreba za razvoj „izboljšanega strukturiranega dialoga z mladimi v okviru evropske agende...” Aktivnost poteka v obliki posveta vseh prisotnih. Vsak sklop je razdeljen na 4 uvodne referate in razpravo. Vsak udeleženec se lahko prijavi k razpravi in tudi odda svoj pripevek na temo.

Število in profil udeležencev:

Posvet je namenjen predstavnikom ključnih akterjev (mladinski funkcionarji, mladinski delavci, mladinski voditelji, animatorji ...) na področju mladinskega dela, njihovemu dialogu in razpravi na nekaterih ključnih področjih mladinskega dela z aktivno udeležbo vseh prisotnih.

Ta razpis je odprt za 6 dodatnih mest:

3 nacionalne mladinske organizacije in ostale nacionalne mladinske sekcije, katerih predstavniki niso vabljeni kot govorci.
1 lokalni mladinski svet, katerih predstavniki niso vabljeni kot govorci.
1 mladinski center, katerih predstavniki niso vabljeni kot govorci.
1 ostale nacionalne mladinske sekcije in ostale organizacije, katerih predstavniki niso vabljeni kot govorci.

Rok za prijavo jesreda, 18. junij 2008.

Več informacij na http://www.mva.si/mladi-v-akciji/aktualni-razpisi/ .


2. Obvestilo NA zainteresiranim prijaviteljem: Posebna pričakovanja do projektov v akciji 5.1


Vodnik po programu MLADI V AKCIJI določa, da je cilj Akcija 5.1 osredotočen na podporo sodelovanju, seminarjem in strukturiranemu dialogu med mladimi, osebami, ki so aktivne na področju mladinskega dela in v mladinskih organizacijah, na eni strani ter na drugi strani osebami, ki so odgovorne za mladinsko politiko. Vodnik v programu v nadaljevanju podrobneje določa možne namene in cilje projekta, ki se želi potegovati za podporo iz programa MvA v okviru Akcije 5.1.

Glede na omejena sredstva, ki so na voljo za dodelitev v akciji 5.1 v Sloveniji, ter v skladu z usmeritvami Evropske komisije, bo Nacionalna agencija programa MvA v Slovenije v okviru akcije 5.1 v nadaljevanju izvajanja programa MvA v letu 2008 ter v prvi polovici leta 2009 v program sprejela le projekte srečanj mladih na lokalnih ali nacionalni ravni, katerih nameni in cilji bodo v celoti in neposredno povezani z vsebino novega kroga strukturiranega dialoga. Več informacij o novem krogu strukturiranega dialoga lahko pridobite na naslovu: http://ec.europa.eu/youth/news/news780_en.htm

Projekte z drugimi možnimi vsebinami ali cilji ter mednarodne projekte bo mogoče sprejeti le v odsotnosti projektov z zgoraj navedenimi prednostnimi pričakovanji, in sicer ob prijavnem roku 1. november 2008.

Nacionalna agencija pričakuje, da bodo predlogi projektov, ki želijo pridobiti podporo v okviru akcije 5.1. programa MvA, vključevali naslednje elemente:

· s svojim potekom in rezultati bodo neposredno prispevali k novemu krogu strukturiranega dialoga o bodočnosti evropske mladinske politike;

· zagotovili bodo sodelovanje pristojnih organov za razvoj mladinske politike na ravni občin (za lokalne projekte) oziroma na ravni države (za nacionalne projekte) z namenom dialoga z mladimi udeleženci;

· vključevali bodo neposredno izmenjavo mnenj in pogledov do razvoja mladinske politike na lokalni, nacionalni in Evropski ravni;

· vključevali bodo primeren obseg in obliko razpečevanja rezultatov projektov glede na naravo in obseg posameznega projekta.

Z namenom, da se lahko potencialni prijavitelji podrobneje seznanijo s pričakovanji Nacionalne agencije do pričakovanih rezultatov projektov, ki si želijo podpore iz programa MvA v okviru Akcije 5.1, Nacionalna agencija organizira informativno predstavitev možnosti in pričakovanj do projektov, ki si želijo podpore v okviru Akcije 5.1.

Informativna predstavitev bo potekala v torek, 24. junija 2008, s pričetkom ob 15.00 uri v prostorih MOVIT NA MLADINA, Dunajska 22, Ljubljana.


3. Vabilo na delavnico s predstavitvijo programa Mladi v akciji, 18. 6. 2008, Kranj


V zadnjem tednu maja je Regionalno razvojno agencijo Gorenjske, BSC Kranj, obiskal predstavnik norveške pokrajine Hordaland, kjer imajo veliko izkušenj s programom Evropske unije Youth in action/Mladi v akciji in bi želeli z Gorenjsko razvijati sodelovanje tudi na področju dela z mladimi in mladinskih izmenjav.

Teme delavnice:

· Predstavitev programa Mladi v akciji, MOVIT na Mladina

· Predstavitev regije Hordaland in možnosti sodelovanja, RRA Gorenjske, BSC Kranj

· Izmenjava izkušenj in dogovor o nadaljnjih aktivnostih

Delavnica bo potekala jutri, 18. junija 2008, ob 14. uriv učilnici RRA Gorenjske, BSC, d.o.o., Cesta Staneta Žagarja 37, Kranj.

Svojo udeležbo sporočite na elektronski naslov franja.gabrovsek@bsc-kranj.si ali na telefon 04/ 28 17 230.


Kontakt:

MOVIT NA MLADINA

Nacionalna agencija programa MLADI V AKCIJI

Dunajska 22, SI-1000 Ljubljana

Tel.: 01 430 47 47

Fax: 01 430 47 49

E-pošta: info@mva.si

Splet: www.mva.si