VSEBINA S PORTALA WWW.KLOPOTEC.NET
 
Slovenija 19.11.2008
Merjenje hitrosti na avtocestah
, RS

Na slovenskih avtocestah se nam obeta nov sistem radarske kontrole.
Dars bo skupaj s policijo namreč kmalu začel nameščati radarje, ki bo sekcijsko meril hitrost.

To z drugimi besedami pomeni, da bodo na dveh delih odseka avtoceste nameščeni radarji, ki bodo z vstopom v 'radarski' odsek zabeležil in definiral vozilo (slikal bo prednjo tablico vozila, določil obliko vozila in čas vstopa vozila na avtocestni odsek). Enak postopek bo nato radar ponovil še pri izstopu iz merjenega odseka. Po pisanju glasila Dars
Avtoceste , bo tako radar sam izračunal povprečno hitrost in če bo ta prekoračena, bo sistem poiskal podatke o vozilu in vozniku na dom izstavil račun.

Sekcijski način merjenja hitrosti na nekoliko drugačen način meri prekoračeno hitrost. DARS


Kot še piše v glasilu, z omenjenim sistemom radarske kontrole ne bo več prišlo do nenadnega zaviranja pred radarjem, kot se zdaj dogaja na območju stacionarnih radarjev. Povečala se bo tudi prometna varnost na celotnem odseku (razdalja testnega odseka bo približno štiri kilometre), hkrati pa bodo s slikanjem in računalniškim izračunom povprečne hitrosti pridobljeni verodostojni dokazi o kršitvi, in sankcioniranje bo hitrejše.

Sicer pa bo sistem upravljala policija, ki bo morala pred začetkom novega načina kontrole za merjenje hitrosti pridobiti zakonsko podlago za delovanje in ustrezne licence, Dars pa bo poskrbel predvsem za namestitev sistema ter preučevanje odziva prometa na sistem sekcijskega merjenja hitrosti.

PRVA LOKACIJA BO MED BREZOVICO IN VRHNIKO