VSEBINA S PORTALA WWW.KLOPOTEC.NET
 
Ljutomer 12.04.2009
DRUGAČNOST NAS ZDRUŽUJE
, Pomurje

Uspešna promocija MEDGENERACIJSKEGA SOŽITJA, MEDKULTURNEGA DIALOGA, akcije Sveta Evrope VSI DRUGAČNI-VSI ENAKOPRAVNI in počastitve PROSTOVOLJSTVA:

DRUGAČNOST NAS ZDRUŽUJE

Pokrajinski center NVO-Mladinski center Prlekije v okviru katerega deluje samostojna programska enota Regionalni pomurski multimedijski in kulturni center, katerega dejavnost sofinancira Ministrstvo za kulturo, je nedavno (10. aprila 2009) pripravil novi multimedijski performans z naslovom DRUGAČNOST NAS ZDRUŽUJE. Celotna prireditev je bila posvečena PROSTOVOLJSTVU, trajnosti MEDKULTURNEGA DIALOGA in MEDGENERACIJSKEGA SOŽITJA ter klicu Sveta Evrope k spoštovanju raznolikosti, človekovih pravic in spodbujanju participacije. Tako kampanija VSI DRUGAČNI-VSI ENAKOPRAVNI poteka tudi v Sloveniji, kjer se Urad Republike Slovenije za mladino z nacionalnim odborom kampanije, ki ga sestavljajo različne vladne in nevladne institucije odziva pozivu Sveta Evrope.

Izvajalec kulturno umetniškega dogodka na Spodnjem Kamenščaku v prostorih tamkajšnjega pokrajinskega nevladnega in mladinskega centra je bil glasbenik, arhitekt in predstojnik Društva DREVO za strpnost, Joseph Rakotorahalahy iz Madagaskarja. Z uporabo sodobne informacijsko komunikacijske tehnologije in čudovitimi glasbenimi instrumenti, z besedo, pesmijo in fotografijami so obiskovalci spoznali Madagaskar in neprecenljivo pomembnost vseh segmentov aktivnosti, katerim je sama prireditev posvečena. Poizkusili pa so se tudi v igranju madagaskarskih glasbil ter kar pogumno formirali novi raznoliki pa vendar združujoči se bend, ki je uspešno zaigral več sklad.

Organizatorji so pred pričetkom gosta obdarili s priložnostnim darilom, ta pa se je spomnil slovenske naj prostovoljke leta 2004 Jožice Ficko, ki je to postala po zaslužnem prostovoljnem delu na adaptaciji sedanjih trajnih prostorov nevladnega in mladinskega centra na predlog Mladinskega sveta Ljutomer in Marjana Pintarič, slovenskega naj prostovoljca v letu 2007, na predlog Turističnega društva Nočni pohodniki iz Precetinec zaradi nacionalnih zaslug pri pomoči beguncem zatečenih v Slovenijo.

Joseph je prišel v Slovenijo pred 30-leti, še takrat v Jugoslavijo v okviru študentskih izmenjav. V Ljubljani je uspešno zaključil študij arhitekture, si tukaj s Slovenko ustvaril družino ter je že deset let slovenski državljan. Kot glasbenik je nastopil na številnih koncertih, zelo veliko od teh je bilo dobrodelnih, s predvsem najpomembnejšim razlogom: iskren doprinos k kulturi strpnosti, sobivanje v našem skupnem domu-planetu Zemlji. Obiskovalci njegovih prireditev vsepovsod po Sloveniji z navdušenjem sprejemajo njegovo sporočilo, da je drugačnost, raznolikost, bogastvo v nas in drugih in stvareh okrog nas.

Joseph se bo tudi kmalu s svojim izvirnim nastopom vrnil v Pomurje, saj bo že 26. aprila po deseti sveti maši izvedel dobrodelni koncert duhovnih cerkvenih pesmi v farni cerkvi Mala Nedelja, 4. julija pa bo v isti cerkvi izvedel po večerni sveti maši za domovino in slovenski nevladni sektor ob 18.30 uri ponovitev kulturno-umetniškega dogodka DRUGAČNOST NAS ZDRUŽUJE.

Foto zapis v galeriji, avtorji fotografij: Mario Kovačič, Romana Rožman in Tomo Köleš.