VSEBINA S PORTALA WWW.KLOPOTEC.NET
 
Tujina 25.05.2009
BO ODDAJAL!
, Trst

Povzemamo:

RADIO TRST A BO ŠE NAPREJ ODDAJAL

MZZ protestiral proti ukinitvi na italijanski ambasadi
14. maj 2004 ob 19:49
Ljubljana

Ukinitev oddajanja Radia Trst A na srednjem valu je po odločitvi italijanskega RTV-ja začasno odpovedana zaradi številnih protestov.

V uredništvu radia so pojasnili, da so protestirale tudi nemško in francosko govoreče manjšine v Italiji, ki bi jih ta ukrep prav tako prizadel.

Toda druge manjšine so pred takšnimi ukrepi zaščitene na pokrajinski ravni: torej bi jim v primeru, da bi država izklopila določene oddajnike, na pomoč priskočila pokrajina. V Furlaniji - Julijski krajini pa te stvari niso urejene.

Ukinitev oddajanja je bila napovedana za 15. maj, a so iz Rima sporočili, da se vprašanje še rešuje.

Protest tudi iz Slovenije
Tudi slovensko zunanje ministrstvo je v verbalni noti italijansko ambasado opozorilo na posledice ukinitve oddajanja Radia Trst A. Ministrstvo je izrazilo pričakovanje, da bodo pristojne italijanske oblasti posredovale pri državni radiotelevizijski ustanovi RAI za preklic predvidenega ukrepa in za nadaljevanje oddajanja sporedov radijske postaje. Zunanje ministrstvo še poudarja, da radio pokriva celotno območje, kjer živi slovenska manjšina, in tudi velik del območja Slovenije.

Slovenska stran v noti še opozarja, da bi odločitev družbe RAI o ukinitvi oddajanja Radia Trst A na srednjem valu onemogočila večjemu delu pripadnikov slovenske manjšine v Italiji spremljanje slovenskega programa omenjenega radia, saj samo z oddajanjem na UKV-frekvencah ni pokrito celotno ozemlje, na katerem živi slovenska manjšina.