VSEBINA S PORTALA WWW.KLOPOTEC.NET
 
Ormož 11.06.2009
FESTIVAL »Ormoško poletje 2009«
24.06.2009, , Grad Ormož

sreda, 24. junij

Grad Ormož: ob 18. uri

POKRAJINSKI MUZEJ PTUJ-ORMOŽ:

RAZSTAVA »Taborsko gibanje na Slovenskem in 140. let Ormoškega tabora«

Leta 1869 je bil v Ormožu osmi slovenski tabor, letos, 140 let pozneje, pa v Ormožu pripravljamo številne prireditve v počastitev tega jubileja.

V ormoškem gradu bomo na ogled postavili razstavo z naslovom "Taborsko gibanje na Slovenskem in 140. let Ormoškega tabora". Slovenski tabori zanesljivo sodijo med najpomembnejše in najbolj pozitivne dogodke v celotni slovenski zgodovini. Slovenski narod se je na taborih, lahko rečemo, da kar na nek način plebiscitarno odločili za združitev slovenskega narodnega ozemlja v Zedinjeno Slovenijo in s tem podprl prvi slovenski politični program. Prirejanje množičnih političnih in kulturnih zborovanj na prostem, ki je na Slovenskem potekalo med letoma 1868 in1871, je imelo za Slovence velik afirmativen pomen. O taborih je obširno poročalo domače časopisje, pa tudi številni časniki po monarhiji, predvsem osrednji dunajski. Zanimanje zanje se je širilo tudi prek slovenskih nacionalnih meja. Med letoma 1868 in 1871 je bilo 17 taborov.

Grajsko dvorišče: ob 19. uri

OSREDNJA OBČINSKA PROSLAVA OB DNEVU DRŽAVNOSTI

Na osrednji občinski proslavi ob dnevu državnosti bodo za program poskrbele ljubiteljske kulturne skupine, ki so bile v minuli sezoni zaradi svoje kvalitete, izvirnosti, ustvarjalnosti ali uspehov opažene tudi med širšo kulturno javnostjo v Sloveniji. Nastopili bodo: Ormoški rogisti zveze lovskih družin Ptuj - Ormož, Miklavževski oktet, Harmonikarski orkester GŠ Ormož pod vodstvom dirigentke Darinke Vidovič, prof. ter KUD Simon Gregorčič Velika Nedelja.

Kerenčičev trg: ob 21. uri 6. ORMOŠKI NOČNI ULIČNI TEK

Ormoški nočni ulični tek v počastitev dneva državnosti organizira Atletski klub Ormož, ki tudi sprejema prijave.