VSEBINA S PORTALA WWW.KLOPOTEC.NET
 
Slovenija 12.01.2010
BORCI ZA MURO!
12.01.2010, , Slovenija-Hrvaška-Madžarska

Dragi prijatelji in borci za Muro,
v zadnji številki Vestnika je bila objavljena novica o hrvaško-madžarski odločitvi, da razglasita Biosferni rezervat Mura-Drava-Donava. V zvezi s tem vam posredujem spletni naslov http://www.panda.org/what_we_do/where_we_work/black_sea_basin/danube_carpathian/news/?174122/Croatia-and-Hungary-to-establish-Europes-largest-river-protected-area---20-years-after-the-fall-of-the-Iron-Curtain
kjer si lahko ogledate, da sta hrvaški in madžarski minister za okolje, 17.9.2009 dejansko podpisala deklaracijo o ustanovitvi prekomejnega rezervata. Obe vladi pričakujeta, da bo UNESCO v letu 2010 sprejel in potrdil njun predlog. Obenem pozivata Avstrijo,Slovenijo in Srbijo, da storijo enako.
Do podpisa je prišlo predvsem zaradi iniciativ in vztrajnosti nevladnih organizacij iz vseh petih držav, ki si prizadevajo za ohranitev tega območja (evropska Amazonija). Status rezervata bi bil pomemben korak, da se preprečijo kakršne koli gradnje. Slovenijo pri tem zaenkrat zastopa Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (BirdLife Slovenia).