VSEBINA S PORTALA WWW.KLOPOTEC.NET
 
Ljutomer 12.02.2010
OBČINSKA LJUTOMERSKA PROSLAVA OB KULTURNEM PRAZNIKU
, Dom kulture Ljutomer

Spoštovani direktor Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti gospod Igor Teršar,

Častni občan Občine Ljutomer gospod Miroslav Steržaj,

Župani,

Članice in člani Občinskega sveta Občine Ljutomer,

Predstavniki kulturnih društev in sekcij,

Cenjene dame in gospodje, prijeten in lepo doživet večer vam želim na nocojšnji slovesnosti v počastitev Slovenskega kulturnega praznika. Slovenci in Prleki smo ponosni na dan našega velikega pesnika, ki nas je s svojo poezijo razločno vpisal na zemljevid Evrope. Zato nas ta dan navdaja s posebno prešernostjo, hkrati pa z občudovanjem do naše kulturne in narodne samozavesti.

Odkar živimo v samostojni Sloveniji se o narodni zavesti govori precej manj, zelo malo pa je javnega govora tudi o kulturni zavesti. Svoj čas, ko smo se Slovenci trudili za narodno identiteto in obstoj, je bila v pokončni drži in ravnanju prav kulturna zavest tista, ki je dajala zagon in ustvarjalnost temu boju. Kaj drugega kot kulturna zavest je bila gonilo Prešernove ustvarjalnosti? Seveda je poleg nje bila tudi misel na narod, svobodo in demokracijo. Prešernova ustvarjalnost izpričuje predvsem boj za visoko umetniško kakovost, kar je dosežek, ki prispeva k tisti visoki kulturi, ki nas Slovence uvršča v razvito družbo narodov.

Prebivalci Prlekije smo med prvimi v Sloveniji zaznali kulturo kot temelj samozavedanja, samozavesti in družbene rasti. Z narodnostnim in kulturnim gibanjem je tako že leta 1868 bila v Ljutomeru ustanovljena čitalnica, posledično temu pa je še istega leta bil organiziran I. slovenski tabor. Bogato izročilo in kulturno poslanstvo naših prednikov je potrebno negovati in bogatiti še posebej danes, kajti kultura je bila in bo, tisti najbolj uspešni povezovalni dejavnik pri komunikaciji ljudi. Zato si Občina Ljutomer prizadeva zagotoviti čim boljše pogoje za razvoj kulturnih profesionalnih in ljubiteljskih dejavnosti v okviru svojih možnosti, hkrati pa omogoča, da je kulturna ponudba dostopna vsem, ki si jo želijo in čutijo potrebo po njej.

Čeprav nekateri ocenjujejo, da kultura in s tem kulturna zavest v naši družbi v globalnem pogledu stagnirata, pa ni razlogov za pretirano bojazen in strah. Slovenci imamo vero, ki je bila prisotna v naših prednikih in je še danes prisotna kot temelj naše zavesti. To pa je: da se slovenščina in naša kultura ne moreta preprosto izgubiti ali umreti. Kot je nečemu podobnemu verjel Prešeren in številni za njim. Ker morda izvira iz nečesa presežnega in bo živela iz nje tudi v prihodnje. Naj bo naša kultura za vse nas nekaj lepega in osebno doživetega.

Občankam in občanom ter vsem zbranih na prireditvi ob Slovenskem kulturnem prazniku iskreno čestitam.

V Ljutomeru, 5. februarja 2010 Franc Jurša,

Župan