VSEBINA S PORTALA WWW.KLOPOTEC.NET
 
Ljutomer 24.03.2010
NOVA ZAKONODAJA O MLADINSKIH STRUKTURAH
, Ljubljana-Ljutomer

POZIVAMO MLADINSKE STRUKTURE DELUJOČE V LJUTOMERSKI OBČINI IN POMURJU, DA PODAJO SVOJE PREDLOGE.O njih bomo seznanili g. poslanca DZ Jurša Franca, da jih bo zastopal.Omenjeni se je že zanimal o naših pogledih na novo zakonodajo...

Sporočilo za javnost o sklepih, ki jih je Vlada RS sprejela na 72. seji, 11. marca 2010



Foto: Matej Leskovšek/STA



Vlada Republike Slovenije je sprejela Predlog zakona o javnem interesu v mladinskem sektorju

Vlada Republike Slovenije je določila besedilo Predloga zakona o javnem interesu v mladinskem sektorju ter ga pošilja Državnemu zboru Republike Slovenije v obravnavo po rednem postopku.

Glavni razlog za sprejem zakona je omogočanje boljšega razvoja mladinskega sektorja. Potreba po normativni ureditvi področja, saj ne obstajajo ustrezni mehanizmi na državni ravni za razvoj in uresničevanje mladinskih politik. S tem zakonom se zagotovijo normativni pogoji za izvajanje ukrepov vseh vladnih resorjev in programsko povezovanje v okviru nacionalnega programa. S tem bi dosegli boljše pogoje za delovanje tako mladih kot mladinskih organizacij in prav tako organov oblasti v mladinskem sektorju.

Cilj zakona je opredeliti mladinski sektor, določiti javni interes v njem in določiti način uresničevanja javnega interesa v mladinskem sektorju.

Cilj je tudi opredeliti mladinsko delo ter nosilce in subjekte javnega interesa, določiti razmerja med njimi, vzpostaviti prostor in način usklajevanja interesov, razviti mehanizme za pospešitev razvoja ter opredeliti načine sofinanciranja javnega interesa na tem področju.

Zakon opredeljuje področja mladinskega sektorja, določi javni interes v mladinskem sektorju, izpostavi nosilce in subjekte v javnem interesu, opredeli pristojnosti upravnega organa, pristojnega za mladino, določi posvetovalno telo Vlade Republike Slovenije za področje mladine. Zakon določi pogoje za pridobitev statusa v javnem interesu za organizacije v mladinskem sektorju in vse postopke, potrebne za izvedbo podelitve. Z zakonom se določi obvezujoč strateški dokument - Nacionalni program za mladino, ki bo predstavil celovit vpogled v razmere mladih v Republiki Sloveniji ter opredelil strateške cilje po resorjih. Kot takšen bo služil kot podlaga za pripravo ukrepov in kot vodilo pri njihovem izvajanju.

Zakon opredeljuje postopke za sofinanciranje programov v mladinskem sektorju. Posebej je pomemben instrument javnega poziva, ki je v zakonu področno urejen. Omogoča sofinanciranje tistih programov, ki jih izvajajo subjekti s statusom v javnem interesu oziroma mladinski sveti in javni zavodi v mladinskem sektorju. Zakon opredeli fenomen »mladinska organizacija« in ga prepozna v javnem interesu.

Zakon uzakonja (že vzpostavljen) Sveta Vlade RS za mladino, ki postane temeljni organ organiziranega strukturiranega dialoga med vladno in nevladno sfero v polju mladinske politike.

Zakon prinaša okrepljeno vlogo načela avtonomnosti v mladinskem sektorju, saj tudi formalno lokalnim skupnostim prepušča iniciativo na lokalni ravni. Zakon opredeljuje izvajanje občinskih načrtov za mlade in predpostavlja, da bodo mladi dejavno in množično vključeni v dogajanje. Zakona deloma opredeljuje dejavnike znotraj mladinskega polja, omogoča pa tudi razvoj prožne in prilagojene podpore.

Vlada Republike Slovenije je sprejela Predloga zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o mladinskih svetih

Vlada Republike Slovenije je določila besedilo Predloga zakona o javnem interesu v mladinskem sektorju ter ga pošilja Državnemu zboru Republike Slovenije v obravnavo po rednem postopku.

Glavni razlog za sprejem zakona je uskladitev vsebine z vsebino zakona o javnem interesu v mladinskem sektorju, ki je v postopku sprejemanja. Dodatni razlogi so večanje možnosti sodelovanja mladinskih organizacij ter opredeljevanje pristojnosti v zadevah finančnega in materialnega poslovanja, registracije in nadzora nad izvajanjem določb tega zakona.

Cilj zakona je uskladiti vsebino tega posebnega zakona z novim zakonom o javnem interesu v mladinskem sektorju.

Cilj je natančneje opredeliti nacionalne mladinske organizacije, ter posebej opredeliti avtonomijo tistih mladinskih organizacij, ki delujejo v okviru drugih pravnih subjektov, uveljaviti spremembe, ki bodo omogočile širšo participacijo mladih pri odločanju.

Cilj zakona je tudi rešiti vprašanja pristojnosti v vsebinah, ki se nanašajo na finančno in materialno poslovanje, registracijo in nadzora nad izvajanjem določb tega zakona, kar je bilo v dosedanji ureditvi bodisi neprimerno bodisi je manjkalo.