VSEBINA S PORTALA WWW.KLOPOTEC.NET
 
Ljutomer 14.05.2010
PREDANA NAMENU RAZSTAVNA GALERIJA RUDIJA STEGMüLLERJA STAREJŠEGA IN ŽE ODPRTA PRVA FOTOGRAFSKA RAZSTAVA "SLOVENSKO PORABJE"Odlučojoča pomoč Ministrstva za kulturo RS in centralne službe Javnega sklada za kulturne dejavnosti.
, MCP, Spodnji Kamenščak

NEPOZABLJEN POGUM IZPRED 69-LET. GALERIJA RUDIJA STEGMÜLLERJA ST. ODPRTA IN V NJEJ ŽE PRVA UMETNIŠKA RAZSTAVA KARLA HOLECA IZ MADŽARSKE. ODLOČUJOČA POMOČ MINISTRSTVA ZA KULTURO IN CENTRALNEGA JAVNEGA SKLADA ZA LJUBITELSKO KULTURNO DEJAVNOST

Programska voditeljica regionalnega pomurskega multimedijskega in kulturnega centra, delujočega kot samostojna programska enota znotraj pravnega subjekta MCP-PC NVO, Vesna Pintarič je v pozdravnem govoru obiskovalcem in gostom na kulturni prireditvi na Spodnjem Kamenščaku minuli petek omenila, da se s tem dogodkom simbolično spominjamo meseca maja-meseca mladosti in da se tako konkretno tudi pričenja mednarodno kulturno delovanja. Spominjamo pa se tudi pogumnega dejanja iz leta 1941, ko je slovenski rodoljub, takrat 21-letni mladenič Rudi Stegmüller starejši prav v mesecu maju v zavetje zemlje na območju sedanjega kompleksa MCP pred barbarskim poskusom uničenja rešil spomenik dr. Franca Miklošiča, ki sedaj krasi ljutomerski Miklošičev trg. Ravno tako je pred ognjenimi zublji rešil več tisoč slovenskih knjig, ki so gorele v Ljutomeru na Glavnem trgu in jih varno spravil v dvojno steno prav tukajšnje zgradbe /vir:knjiga Prlekija med NOB, avtorja-profesorja Draga Novaka in Ljutomerski muzej/. Tudi sam je bil predan ljubiteljski kulturnik in si je zelo prizadeval za vsestranski povojni razvoj prleškega dela pomurske regije. Bil je zvest katoličan, pa tudi že za časa njegovega življenja njegove zasluge niso ostale neopažene. Nekdanji predsednik Jugoslavije, maršal Josip Broz Tito ga je namreč 25. maja 1971.leta odlikoval z Redom dela s srebrnim vencem. Od danes dalje pa bo na njegovi domačiji, na predlog in priporočilo osrednje in neodvisne asociacije mladinskih struktur - Mladinskega sveta Ljutomer, po njem poimenovan novo pridobljeni prostor-razstavna galerija. Svečano otvoritev galerije in v njej že prve fotografske razstave Karla Holeca iz Madžarske je opravil ter priložnostno spregovoril ljutomerski razvojno naravnani podžupan Franc Slokan. Obiskovalci so si nato ogledali umetniška dela in sledili razlagam njihovega avtorja, spregovoril pa je tudi predsednik Zveze Slovencev na Madžarskem Jože Hirnök. Za dodatno popestritev pa je poskrbela še performerka Mojca Šalamun-Kraner s svojim potopisnim izvajanjem »Bali«.

Že v juliju bo organizirana tedenska mednarodna likovna kolonija za ljubiteljske ali profesionalne ustvarjalce pod vodstvom umetnika Simona Svetlika ter mesec dni pozneje še kulturno večzvrstna - multimedijska kolonija, letno pa se bo v galeriji predstavilo najmanj šest ljubiteljskih oziroma profesionalnim umetnikov. MCP-PC NVO je tudi letos pri načrtovanih aktivnost na področju kulture v programskem smislu in pri investicijah v opremo ter prostor odločujoče na podlagi pozitivno rešenih vlog na javnih razpisih priskočilo na pomoč Ministrstvo za kulturo RS in centralni Javni sklad za kulturne dejavnosti in seveda že njihovi »tradicionalni« zavezniki Urad RS za mladino in Zavod RS za zaposlovanje, Območna služba Murska Sobota in Občina Ljutomer.

Na sliki: Ljutomerski podžupan Franc Slokan predajana namenu novo pridobitev- razstavno galerijo in že otvarja v njej prvo fotografsko razstavo umetnika Karla Holeca iz Madžarske. Štirje predstavniki kulturnega in multimedijskega centra so ponesli svečo in cvetje na grob kulturnega branitelja po katerem se bo galerija, na njegovi rojstni domačiji, tudi imenovala.

T.K.