VSEBINA S PORTALA WWW.KLOPOTEC.NET
 
Slovenija 17.05.2010
Svetilnik hrepenenja
23.05.2010, , Ljubljana


MELANIJA FABCIC

"Projekt Svetilnik hrepenenja vsestranske kantavtorice Ksenije Jus z motom Tudi zenske smo glas 21. stoletja me je pritegnil predvsem zato, ker je k sodelovanju povabila zelo raznoliko skupino umetnic, ki so oz. smo vse uspele najti neko identifikacijsko tocko v Ksenijinem glasbenem (in liricnem) vesolju. In moja tocka identifikacije ni dejstvo, da gre za glasbenico, umetnico zenskega spola, ampak dejstvo, da so Ksenijine pesmi poezija ¨optimisticnega upora¨ (in sicer tudi v njenih ¨najtemnejsih¨ pesmih), ki se mi zdi zelo dobra ¨prezivetvena strategija¨ v svetu, ki je nenaklonjen vsakrsnemu umetniskemu izrazu, ki zahteva od poslusalca/gledalca vec kot bezno (beri: 5-minutno) pozornost. Moj najljubsi Ksenijin verz: ¨Predstavljam se kot posledica zivljenja."

MOJCA KREVEL

"Za sodelovanje pri Svetilniku hrepenenja sem se odlocila zato, ker sta mi Xenijina poezija in glasba vsec in ker se mi je zamisel o dogodku ze v zasnovi zdela zanimiva. Pomemben razlog je seveda tudi dejstvo, da je Xenia dobra prijateljica, ki jo spostujem in imam rada, kar pomeni, da mi je sodelovanje z njo - kot tudi s sodelujocimi pevkami, ki jih zelo cenim - v cast in v veselje. Glede rdece niti predstave: po mojem mnenju so zenske ze relevantni glas 21. stoletja, kar dokazuje tudi Svetilnik hrepenenja. Ne pristajam na samoumevnost zenske drugorazrednosti, ker je to druzbeno vsiljen pojem in klise, na katerega bi se zlasti same zenske lahko pocasi prenehale obesati."

IRENA PREDA

"Medsebojna povezanost, spostovanje in v tem duhu sodelovanje so potrebni za razvoj clovestva. Zato spolov in razlik med njima ne dojemam kot nasprotujoce si, temvec koplementarne. Tako je v ( tudi mojem) zivljenju. Tako je v umetnosti. Kot Svetilnik."

KATANA:

"Za sodelovanje pri projektu Svetilnik hrepenenja, tudi zenske smo glas 21. stoletja sem se odlocila zaradi zdruzitve razlicnih umetniskih ustvarjanj, ki lahko s skupnimi mocmi zenski glas ponesejo v 21. stoletje in poklona vsem zenskam, ki se z umetnostjo ukvarjajo."

ALENKA CILENSEK

"Za sodelovanje v Svetilniku hrepenenja sem se odlocila zaradi Ksenije, njenih odlicnih besedil in ideje, da bomo njene pesmi interpretirale tako razlicne zenske in predstavile zenski glas 21. stoletja tako in drugace ..."


Vec informacij in nakup vstopnic:

http://www.spanskiborci.si/glasba/svetilnik_hrepenenja

http://www.mojekarte.si/mojekarte/step_1/36590/#36590


http://www.dnevnik.si/tiskane_izdaje/nika/1042357201


www.hexenya.com


DANES:

Radio Slovenija - Val 202, ponedeljek, 17. 5. 2010 ob 16.30
TELSTAR: INTERGALAKTICNI KONCERT SVETILNIK HREPENENJA

Avtor in voditelj: Jure Longyka


Za morebitno podvajanje medijskega sporocila se opravicujemo.

Simona KropecAnika Horvat
Tinkara KovacJerica & KatanaIrena Preda

foto:

Uros Mikelj (Simona Kropec, Anika Horvat, Tinkara Kovac, Jerica Mrzel in MC Katana), Goran Antlej (Irena Preda)

Drustvo SKUC // Stari trg 21, SI-1000 Ljubljana // info@skuc.org