VSEBINA S PORTALA WWW.KLOPOTEC.NET
 
Slovenija 07.02.2007
KONCERT
07.02.2007, , Glasbena šola Ptuj

GLASBENA ŠOLA KAROL PAHOR PTUJ

vabi na

KONCERT DIJAKOV SREDNJE GLASBENE ŠOLE LJUBLJANA

iz razreda profesorja klavirja, g. Siavusha Gadjieva,

v torek, 6.2.2007 ob 19.00 v koncertni dvorani GŠ

VSTOP PROST!

PROGRAM

1. W.A.Mozart: Sonata KV 281 v B duru,1 s

F.Schubert: Impromtu op.90 v Es duru

Gregor Spacal - klavir

2. J.S.Bach Troglasna invencija v g molu

L.v.Beethoven Sonata io.10.st.2 v F duru,1 st.

Hana Juric - klavir

3. L.v.Beethoven Sonata op.54.v F duru,1 st.

K.Saint-Saens Allegro appassionato

Zarja Vatovec - klavir

4. R.Schumann Allegro op.8

Sara Sajko - klavir

5. J.Haydn Sonata v C Duru,1st.

F.Chopin Scherzo st.2, op31.v B molu

Ingrid Macus - klavir

6. B.Bartok Suita op.14

F.Liszt Gnomenreigen

S.Prokofjev Toccata op.11

Anze Vrabec - klavir

Pianist Siavush Gadjiev je svoje glasbeno izobraževanje bleščeče zaključil na Konservatoriju P.I. Čajkovski v Moskvi v razredu velikih pianistov in učiteljev kot so Bella Davidovich, Michail Voskresenski in Boris Zemliansky. Po končanem podiplomskem študiju je prevzel mesto profesorja na prestižni Specialni glasbeni šoli za izredno nadarjene talente pri moskovskem konservatoriju, kjer je poučeval mlade glasbenike tako iz držav nekdanje Sovjetske zveze kot iz Japonske, Madžarske, Jugoslavije, Romunije, Koreje in Združenih držav Amerike. Vzgojil je veliko število pianistov, mnogi med njimi so nosilci laskavih priznanj in dobitniki absolutnih prvih nagrad na uveljavljenih mednarodnih tekmovanjih širom Evrope, v ZDA in Avstraliji (tekmovanje Čajkovski, Axa Dublin, Schumann...).

Gadjiev uživa ugled vrhunskega metodika. Razvija pedagoško aktivnost, vodi mojstrske tečaje, seminarje in prireja koncertne lekcije (tudi monografskega značaja na osnovi ruskega repertoarja) v Rusiji, Sloveniji, na Hrvaškem, v Nemčiji, ZDA in Italiji (med drugimi na Akademiji Ferenca Liszta v Budimpešti, Ibach Akademie v Nemčiji...). Posebno pozornost namenja specifičnim tečajem interpretacije Mozarta, Beethovna, Rahmaninova in Prokofjeva ter tečajem oblikovanja bodočih pedagogov.

Sijajne ocene kritike in publike nagrajujejo njegove pogoste koncerte v deželah bivše SZ in Jugoslavije, na Poljskem, v Nemčiji, Sloveniji, na Hrvaškem, Slovaškem, v ZDA in Italiji. Izvrsten muzik, odličen interpret klavirske literature Mozarta, Beethovna, Chopina, Schumanna, Rahmaninova in Prokofjeva nastopa kot solist in komorni izvajalec v zasedbah dua, tria in kvinteta. Sodeluje z raznimi simfoničnimi orkestri in slovitimi dirigenti kot so S. Kogan, K. van Alphen, K. Trevor...

Na mnogih klavirskih tekmovanjih (Bartok - Liszt, Hummel, Cantu, Pavia...) je član ali predsednik ocenjevalne komisije. Je ustanovitelj in idejni vodja mednarodnega pianističnega tekmovanja »Giuliano Pecar« v Gorici.

Kritik in muzikolog Renato della Torre je Gadjieva označil kot umetnika »z velikim talentom, podprtim z zavidljivo pianistično tehniko...« (»Messaggero Veneto«).

»Gadjiev je hipnotiziral publiko s sedmo sonato v B-duru S. Prokofjeva« (Maria Baratta, »Corriere dell'arte«, Torino).

»Interpertacija Brahmsove glasbe je bila glasbeni dogodek, ki bo dolgo živel v našem spominu...Gadjiev je ponovno oživil bogato tradicijo ruske pianistične šole.« (Olga Jovanović, »Promuzika«, Beograd).

»Fenomenalen pianist Gadjiev je izvedel Schumannov kvintet kot bi ga izklesal iz marmorja.« (J. Šetinc, »Večer«, Maribor).

»Številna publika je lahko prisostvovala izredno tenkočutni, filozofski izvedbi z lahkotnim in občutljivim stilom...zna ustvariti, kot bi čaral, trenutke velike napetosti in zvočnosti...« (Rudolf van der Vecht, »Westfalische Post«, Wuppertal).