VSEBINA S PORTALA WWW.KLOPOTEC.NET
 
Ljutomer 14.09.2010
Janko Potočnik in Jožica Škrlak - pomurec in pomurka meseca avgusta
, Pomurje, Murska Sobota

POVZEMAMO : Akcije

Poslušalci Murskega vala in bralci Vestnika ste odločili, da je Pomurka meseca avgusta policistka Jožica Škerlak, Pomurec pa prostovoljec Janko Potočnik. Tukaj pa so že predlogi za septembrski izbor. Za Urško Potočnik glasujete tako, da pošljete na 2929 SMS-sporočilo: RMV P A. Za Marinko Rantaša glasujete tako, da pošljete na 2929 SMS-sporočilo: RMV P B. Za Silvestro Krajnc Bezjak pošljite na 2929 SMS-sporočilo: RMV P C. Za Mitjo Mencigarja oddajte svoj glas na 2929 s sporočilom: RMV P D. Za Vlada Škafarja oddajte svoj glas na 2929 s sporočilom: RMV P E. Za Matjaža Fariča glasujete tako, da pošljete na 2929 SMS-sporočilo: RMV P F.
Pomurka meseca

Urška Potočnik iz Radomerja, odlična 17- letna judoistka, članica Judo kluba Ljutomer, ki je na nedavnih prvih mladinskih olimpijskih igrah v Singapurju v kategoriji do 78 kilogramov osvojila bronasto medaljo. Bila je edina slovenska judoistka na igrah in je imela med vsemi slovenskimi športniki verjetno najtežji spored tekmovanja. Bronasta medalja je njen največji uspeh doslej. V slovenskem pokalu v kategoriji mladinke je šesta, med mlajšimi članicami
pa 18, odlična pa je bila na spomladanskem državnem prvenstvu z osvojenima prvim in drugim mestom.

Marinka Rantaša, gospodarica Naj domačije 2010, iz Bolehnečic, ki skupaj z očetom in mamo ter sinom zelo uspešno vodi kmetijo in vzorno nadaljuje tradicijo domačije od nekdaj poznane po imenu Županovi. Kmetija je ena najtrdnejši govedorejskih kmetij v Pomurju s kravami molznicami in pasemsko najbolj čistim lisastim govedom. Delo na kmetiji je predvsem po zaslugi Marinke zelo dobro organizirano. Suvereno vodi vse posle in je obenem glavna, tudi kar se dela tiče, pri vseh opravilih. Je ambiciozna in aktivna v raznih dejavnostih, se veliko izobražuje in išče nove priložnosti, ob tem pa vzorno skrbi za urejenost doma in okolice. Maksimalno se je angažirala pri obnovi tradicionalne kmečke hiše, ki je zaščiten kulturni spomenik, in pri izgradnji novega govejega hleva.

Silvestra Krajnc Bezjak, zdravnica, direktorica Zdravstvenega doma Gornja Radgona. Z njeno pomočjo so bile ambulante ob 3. dnevu odprtih vrat spet polne. Vsako leto si v zdravstvenem domu prizadevajo, da obiskovalcem ponudijo kaj novega, naloga zdravstvenega doma pa je po besedah direktorice tudi preventivno delo. Tako se poskušajo približati ljudem in v sproščenem vzdušju z njimi poklepetati, tudi o tem, kako naj poskrbijo za svoje zdravje.
Tokrat so bili zadovoljni vsi, tako obiskovalci kot osebje zdravstvenega doma.

Pomurec meseca

Mitja Mencigar, policist Postaje mejne policije Petišovci, ki je rešil življenje 27- letnemu ribiču. Zadnjo avgustovsko soboto ga je na cesti pri gramoznici ustavil sedemletni otrok in mu razložil, da se je oče ponesrečil in da prosi za pomoč. Čeprav policist ni bil v službi, je takoj sledil prav tako pogumnemu otroku in začel z reševanjem ribiča, ki je po slabosti padel v vodo in tam obležal nezavesten. Brez oklevanja je stopil v vodo, ribiča potegnil na kopno in ga obrnil na bok, da je prišel k zavesti. Ker je sumil, da je podhlajen, je stekel v avto po spalno vrečo in ga pokril. Priseben policist je potem takoj poklical še operativno komunikacijski center, od koder so h gramoznici takoj napotili reševalno vozilo. S prisebnim, strokovnim in požrtvovalnim ravnanjem je policist preprečil najhujše, zdravniki
pa so lahko ribiča po oskrbi odpustili v domačo nego.

Vlado Škafar, filmski režiser, Prekmurec v Ljubljani, ki je sodeloval na letošnjem beneškem filmskem festivalu s filmom Oča, posnetem v našem okolju. Na tenkočuten način predstavlja zgodbo očeta in sina, ki po dolgem času dan preživita skupaj, ganljivo pa je v zgodbo vpeta tudi usoda Murinih delavcev in njihovih družin. Film je posnet v prekmurščini, jeziku njegovega otroštva, ki ga ima še vedno rad, vendar ga ne govori, ker ga, pravi samokritično, ne obvlada dovolj dobro. S filmom Oča se je na beneškem festivalu potegoval za najboljši prvenec in za nagrado odličnosti. Že to, da je bil v tej konkurenci, pa je odličen dosežek. Vlado Škafar pa ni le običajen režiser, ampak zmore iz vsakodnevnih zgodb izvabiti tisto najbolj intimno, kar se nas dotakne. Taki so tudi njegovi filmi Otroci, Nočni pogovori z Mojco, Pod njihovo kožo, Peterka: leto odločitve…

Matjaž Farič, koreograf, ki je Mursko Soboto za teden dni spet spremenil v središče sodobnega plesa, pod njegovim umetniškim vodstvom je namreč potekal že 5. festival sodobnega plesa Fronta. S predstavami, ki jih je pripeljal v Mursko Soboto, je dokazal, da so najpomembnejši umetniški dogodki lahko tudi zunaj prestolnic in velikih kulturnih središč, s številnimi gosti iz tujine in domačimi obiskovalci pa Fronta že zdaj soustvarja pomemben del programa Evropske prestolnice kulture 2012.

Izpolnjene glasovnice, objavljene v Vestniku, pošljite najkasneje do petka, 15. oktobra na naslov: Vestnik, Ulica arhitekta Novaka 13, 9000 Murska Sobota, s pripisom Za Pomurko in Pomurca leta. SMS-sporočila pošiljajte prav tako do petka, 15. oktobra. Uporabniki Mobitela in Debitela lahko glasujete tako, da pošljete SMS na 2929. Cena povratnega sporočila je 0,417 EUR.

Za Urško Potočnik glasujete tako, da pošljete na 2929 SMS-sporočilo: RMV P A. Za Marinko Rantaša glasujete tako, da pošljete na 2929 SMS-sporočilo: RMV P B. Za Silvestro Krajnc Bezjak pošljite na 2929 SMS-sporočilo: RMV P C. Za Mitjo Mencigarja oddajte svoj glas na 2929 s sporočilom: RMV P D. Za Vlada Škafarja oddajte svoj glas na 2929 s sporočilom: RMV P E. Za Matjaža Fariča glasujete tako, da pošljete na 2929 SMS-sporočilo: RMV P F.