VSEBINA S PORTALA WWW.KLOPOTEC.NET
 
Slovenija 26.10.2010
JAVNA DELA 2011
, Slovenija

Vlada sprejela Program Javna dela za leto 2011

Vlada RS je na današnji seji sprejela Program Javna dela za leto 2011, ki v Zakonu o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti predstavljajo eno izmed aktivnosti ukrepa za povečanje socialne vključenosti Programa ukrepov aktivne politike zaposlovanja za obdobje 2007-2013.

Program Javna dela za leto 2011 je namenjen aktiviranju brezposelnih oseb, njihovi socializaciji - socialni vključenosti, ohranitvi ali razvoju delovnih sposobnosti ter spodbujanju razvoja novih delovnih mest in vključitev lokalnih skupnosti v reševanje brezposelnosti na njihovem območju.

Cilj programa je predvsem znižanje števila brezposelnih oseb. Dosežen bo z vključevanjem ciljne skupine brezposelnih oseb v izvajanje programov javnih del in s prehodom udeležencev iz programov javnih del v zaposlitve. Pri vključevanju v programe javnih del bodo imele prednost brezposelne osebe, ki so prejemniki denarnega nadomestila, denarne socialne pomoči, in invalidi, katerih invalidnost je ugotovljena z odločbo pristojnega organa.

Kazalniki programa za leto 2011 na ravni učinka:
a.) v programe javnih del bo vključenih:

  • povprečno 1.600 brezposelnih oseb mesečno,
  • do 2.600 brezposelnih oseb letno,
  • najmanj 40 odstotkov brezposelnih oseb, ki so prejemniki denarnega nadomestila in denarne socialne pomoči,
  • najmanj 10 odstotkov invalidov,

b.) v programe usposabljanja in izobraževanja za izvajanje programov javnih del bosta vključena 2 odstotka udeležencev programov javnih del.

Za izvedbo programa se načrtujejo sredstva v okvirni višini 16.974.186,00 evra. Program se bo uresničeval z izborom in izvajanjem lokalnih in nacionalnih programov javnih del, ki bodo izbrani na podlagi javnega razpisa za izbor programov javnih del v Republiki Sloveniji za leto 2011. Za pravočasno vključevanje brezposelnih oseb v izbrane programe javnih del v januarju 2011 se načrtuje objava javnega razpisa še v letu 2010.

Služba za odnose z javnostmi