VSEBINA S PORTALA WWW.KLOPOTEC.NET
 
Slovenija 17.11.2010
Prostočasne aktivnosti, kot preprečevanje
, Precetinci

Direktor Urada RS za mladino, mag. Peter Debeljak je v pozdravnem pismu sporočil:

Turistično društvo Nočni pohodniki so nevladna organizacija na področju dela z mladimi, ki z Uradom RS za mladino sodeluje že vrsto let. Veseli nas, da so uspeli tudi s projektom prostočasnih aktivnosti kot preprečevanjem kriminalitete mladih v okviru razpisa Ministrstva za notranje zadeve. To seveda kaže, da Urad RS za mladino v skrbi za mlade med državnimi organi ni osamljen, temveč da se pomembnosti takih projektov zavedajo tudi drugi. Hkrati pa dokazuje pravilnost usmerjenosti v podpiranje tovrstnih iniciativ.

Ključni del projekta pomeni aktivno preživljanje prostega časa mladih, pri čemer je vključeno spoznavanje pomena osnovnih vrednot, ki jih danes v družbi že pričenja močno primanjkovati. Izpostavimo lahko predvsem prostovoljstvo in etiko. V Uradu RS za mladino vidimo kot pomembno prednost projekta tudi dejstvo, da se ne osredotoča zgolj na posamezno regijo, temveč se projekt izvaja v različnih regijah po Sloveniji. Projekt je še posebej namenjen mladim z manj priložnostmi. Zanje in obenem tudi za okolja, ki so iz različnih vzrokov depriviligirana, so taki projekti še posebej pomembni in potrebni. Tako rekoč hvalevredni.

Po projekcijah Evropskega statističnega urada (EUROSTAT) se bo število mladih v Sloveniji s približno 387.000 v letu 2010 zmanjšalo na približno 307.000 do leta 2020. Take napovedi le še povečujejo pomembnost tega in drugih podobnih projektov, saj kažejo, da imajo izrazi kot npr. »mladina je naša prihodnost« pravzaprav iz leta v leto večjo težo. Zato z veseljem ugotavljamo, da so bili na področju mladinskega sektorja narejeni pomembni premiki (npr. s sprejemom Zakona o javnem interesu v mladinskem sektorju ter s povečanimi sredstvi za raziskave o mladih, npr. »Mladina 2010«, z vzpostavitvijo nacionalnega programa za mlade ipd.), ki bodo omogočili tudi strateško načrtovanje dela z mladimi. Pričakujemo, da bomo tako osnovali dobre temelje tudi za izvedbo različnih drugih projektov, katerih pomemben del bodo zagotovo izvajale nevladne organizacije na področju dela z mladimi, kot je to primer Turističnega društva Nočni pohodniki.

V Uradu RS za mladino zato projekt pozdravljamo ter obenem upamo, da se njegova vsebina v taki ali podobni obliki nadaljuje še naprej.

Mag. Peter DEBELJAK

D I R E K T O R