VSEBINA S PORTALA WWW.KLOPOTEC.NET
 
Slovenija 30.11.2010
29.november
30.11.2010, , DAN SREČE

Tovariši, še pomnite.

Danes mineva 62 let od drugega zasedanja Avnoja v Jajcu. In zakaj je ta dan tako poseben? Danasnja mladina se tega verjetno niti vec ne spominja, ampak takrat je bila ustanovljena federativna Jugoslavija . Nacionalni komite pod vodstvom Tita je imel funkcijo zacasne vlade, ukinil je monarhijo, kralju Petru II. In dinastiji Karadordevic so bile odvzete vse ustavne pravice oziroma prepovedana vrnitev v domovino. Sprejet je bil tudi sklep o prikljucitvi Slovenskega Primorja, Istre, Reke, Zadra in drugih delov, ki so bili po prvi svetovni vojni dodeljeni Italiji. Titu so na predlog Mose Pijada podelili naziv maršala. In tako je bilo to do leta 1991. Vse ostalo je zgodovina :)
Pa se zanimivost:
1 stranka
2 pravopisa
3 veroizpovedi
4 jeziki:
5 narodov
6 republik
7 sedem sosednjih držv

Pa se malce nostalgije:
Danes ko postajam pionir dajem castno pionirsko besedo da se bom pridno ucil in delal da bom spostoval starše in starejse ljudi da bom ljubil svojo domovino in vse njene bratske narode…

Mi smo slovenski pionirji mi cvet slovenske smo zemlje smo nove dobe inzenirji življenje ustvarjamo za vse Sedaj so puske nam lesene za boj presibka nam je pest ko zrastemo ne bo vec vojne prosto privriskamo do mest..