VSEBINA S PORTALA WWW.KLOPOTEC.NET
 
Tujina 10.01.2011
APEL
, Belorusija

Dragi članice in člani mreže nujnih akcij,

Tokrat vas prosimo za pošiljanje apelov v Belorusijo, kjer so Andreija Sannikaua, beloruskega opozicijskega aktivista in predsedniškega kandidata na volitvah 19. decembra, v priporu mučili. Njegov odvetnik navaja, da so njegove noge očitno zlomljene in način, na katerega govori in se drži kaže, da ima morda možgansko poškodbo. Nujno potrebuje zdravstveno oskrbo.

Apel zanj lahko v nekaj sekundah podpišete na http://www.amnesty.si/sl/node/2884

Hvala vsem, ki boste pisali apele zanj!

V letu 2011 bo koordinacijo mrež začasno prevzel/-a nov/-a koordinator-/ka. Vsem, ki pošiljate apele za žrtve kršitev človekovih pravic, se za vaš trud iskreno zahvaljujem. Hkrati vam želim vse dobro v novem letu.

S prijaznimi pozdravi,

Sanja Cukut,

Koordinatorka mreže nujnih akcij


OPOZICIJSKI AKTIVIST MUČEN V PRIPORU

Andreija Sannikaua, beloruskega opozicijskega aktivista in predsedniškega kandidata na volitvah 19. decembra, so v priporu mučili. Njegov odvetnik navaja, da so njegove noge očitno zlomljene in način, na katerega govori in se drži kaže, da ima morda možgansko poškodbo. Nujno potrebuje zdravstveno oskrbo.

Andrei Sannikauje bil poškodovan potem ko je policija razdrla domnevno manipulacijo volitev med predsedniškimi volitvami 19. decembra. Po poročilih očividcev ga je policija napadla tako, da ga je vrgla na tla z oklepom, ki se uporablja v primeru demonstracij in nanj večkrat skočila, pri tem pa močno poškodovala njegove noge. Prijatelji so ga poskušali odpeljati v bolnišnico, a je avto zaustavila policija, ki je Andreija Sannikaua odvlekla iz avta in aretirala. Priče trdijo, da takrat ni imel vidnih poškodb glave. Njegovo ženo Irino Khalip, ki je z njim potovala v avtu, so udarili v obraz in aretirali.

Njegovemu odvetniku so dovolili, da ga v priporu obišče 20. decembra zvečer. Po navedbah odvetnika je Andrei Sannikau takrat imel nove ureznine in brazgotine na rokah, obrazu in glavi, ni mogel stati in se je komaj premikal. Nove poškodbe so močan dokaz za domnevno, da so ga med pridržanjem spet pretepali. Odvetnik je njegovo stanje opisal kot ‘grozljivo’ in rekel, da njegov način govora in drža kažeta na to, da je utrpel možganske poškodbe.

Amnesty International močno skrbi, da bi Andrei Sannikau lahko utrpel nepopravljive možganske poškodbe in druge poškodbe, če ga takoj ne premestijo v bolnišnico, kjer mu lahko nudijo ustrezno zdravstveno oskrbo. Amnesty International skrbi tudi, da mu, dokler je pridržan pod nadzorom policije, grozi mučenje.

PROSIMO, TAKOJ PIŠITE APELE, v ruskem ali svojem materinem jeziku, v katerih:

- zahtevate, naj Andreija Sannikaua takoj premestijo v bolnišnico, kjer bo lahko prejel zdravstveno oskrbo, ki jo potrebuje;

- odbeloruskih oblasti zahtevate, naj takoj zagotovijo, da bodo Andrei Sannikau in drugi predsedniški kandidati zaščiteni pred mučenjem in drugim grdim ravnanjem s strani policije;

- opozorite, da ga Amnesty International smatra za zapornika vesti, ki je pridržan samo zato, ker je izražal svojo pravico do mirnega protesta;

-zahtevate njegov takojšen in brezpogojen izpust.

PROSIMO, PRED 2. FEBRUARJEM 2011 POŠLJITE APELE NA NASLOV:

President

Alyaksandr Lukashenka

Administratsia Prezidenta Respubliki Belarus

ul.Karla Marksa, 38

220016 Minsk, BELARUS

Faks: +375 17 226 06 10/ +375 17 222 38 72

Elektronska pošta: contact@president.gov.by

Naslavljanje: Dear President Lukashenka

Kopije pošljite:

Veleposlaništvo Republike Belorusije

Agárdi út 3/b

1126 Budimpešta

Madžarska

Faks: (+) 36 1 214 05 54

Elektronska pošta: hungary@belembassy.org

Spletni naslov: www.hungary.belembassy.org

Nje. eksc. ga. Alena N. Kupčina, veleposlanica

V pisarni sekcije preverite, ali naj se pisanje apelov nadaljuje po 2. februarju 2011. To so nadaljnje informacije o UA 264/10. Nadaljnje informacije: http://www.amnesty.org/en/library/info/EUR49/010/2010/en


DODATNE INFORMACIJE

Andrei Sannikau je znan beloruski aktivist, ki je nekoč delal kot urednik Charterja 97, neodvisne spletne strani s poročili in je kot opozicijski kandidat nastopal na predsedniških volitvah 19. Decembra. Predsednik Alyaksandr Lukashenka je na volitvah zmagal z malo manj kot 80 % glasov.

Pred volitvami so opozicijske skupine svoje podpornike pozvale, naj se v osrednjem Minsku zberejo po koncu glasovanja 19. decembra. Tako se je zbralo okoli 30,000 demonstrantov in neovirano prišlo do zgradbe parlamenta, uradne osebe pa so zaustavile promet, da bi demonstranti lahko prišli mimo. Okoli 9. Zvečer so se zbrali pred zgradbo parlamenta in opozicijski voditelji so imeli govore. Okoli 10 zvečer je skupina okoli 20-ih maskiranih mladih mož, ki so pred vrati parlamenta stali oboroženi s palicami, množico pozvala, naj zasedejo zgradbo in začela lomiti okna. Očividci poročajo, da je Mykalau Statkevich, ki je takrat govoril, množico pozval, naj bo mirna. Kmalu po tem se je policija, zadolžena za nemire, premaknila in demonstrante odstranila s trga.

Veliko opozicijskih aktivistov so pridržali med demonstracijami in naslednjo noč. Andrei Sannikau je bil poškodovan med razpustitvijo demonstracij, policisti so ga pridržali na poti v bolnišnico. Njegova žena Iryna Khalip, ki je bila z njim, je o dogodku v živo poročala za rusko radijsko postajo. Drugega aktivista Uladzimirja Nyaklyayeuva so uradne osebe preteple, ko se je skušal prebiti do demonstracij in so ga iz intenzivne nege bolnišnice odvlekli policisti. Med pridržanimi je tudi Natalya Radzina, urednica spletne strani Charter 97. Skupaj je pridržanih 18 oseb.

Amnesty International verjame, da je bila skupina tarča napadov zaradi izražanja svoje legitimne pravice do svobode izražanja in jih bo smatrala za zapornike vesti, če bodo obsojeni za organizacijo ali sodelovanje na dogodkih 19. decembra.

FU UA: 246/10 Index: EUR 49/015/2010 Datum izdaje: 23. december 2010