VSEBINA S PORTALA WWW.KLOPOTEC.NET
 
Slovenija 13.01.2011
BREZDOMSTVO
, Kino udarnik, Grajski trg 1, Maribor

Javna diskusija o brezdomstvu

http://www.maribor2012.eu/index.php?ptype=3&ntype=1&id=272

Javna diskusija: Brezdomstvo - med negotovostjo obrobja in aktivnim ustvarjanjem sobivanja

3. 1. 2011 Urbane brazde v okviru Maribor 2012 - Evropska prestolnica kulture ter v sodelovanju s Kralji ulice - Društvom za pomoč in samopomoč brezdomcev vabijo na javno diskusijo o brezdomstvu, ki bo v četrtek, 13. januarja 2011 ob 17.uri v Kinu Udarnik, Grajski trg 1, v Mariboru.

Urbane brazde, programski sklop evropske prestolnice kulture Maribor 2012, bodo v naslednjih dveh letih načrtno odpirale razprave in prostore za artikuliranje tistih vprašanj, ki so potisnjeni v družbeno zaodrje. Dr. Marta Gregorčič, vodja programskega sklopa Urbane brazde: ”S konkretnimi akcijami in delovanjem na terenu bomo skušali intervenirati v ustaljene predstave, predsodke ter osvetljevati zakulisje predstav iz vsakdanjega življenja.”

S tem namenom Urbane brazde organizirajo prvo gostovanje Kraljev ulice, društva, ki že šesto leto ustvarja alternativne prakse na področju samoorganiziranja brezdomk in brezdomcev v Ljubljani in v katerem poleg brezdomnih aktivno delujejo tudi raziskovalci, socialni delavci in študentje. Predstavili bodo nekatere aktivnosti, ki jih danes zasledimo v obliki časopisa, gledališča, univerze, športnih aktivnosti, socialnega podjetništva, programov ponovne nastanitve in v delovanju dnevnega centra. Diskusijo bodo obogatili tudi poznavalci in strokovnjaki iz Maribora, ki življenje brezdomcev že vrsto let spremljajo na ulici, v zavetišču ali prek drugih aktivnih oblik pomoči, sočutja in solidarnosti.

Dr. Marta Gregorčič: ”Na diskusijo vabimo vse, ki želite brezdomstvo spoznati prek izkušenj brezdomnih, njihovih sodelavcev ter strokovnjakov na terenu ali pa vam tovrstne tematike niso tuje in se želite v okviru Urbanih brazd aktivno vključiti v sodelovanja in interakcije z brezdomnimi v naslednjih dveh letih.”

Program:
17:00 Film Marko (15 min) iz produkcije Kraljev ulice
17:15 Javna diskusija:

  • Špela Razpotnik (Društvo za pomoč in samopomoč brezdomcev Kralji ulice, Pedagoška fakulteta v Ljubljani): Družbeni kontekst brezdomstva;
  • Primoz Časl (Društvo za pomoč in samopomoč brezdomcev Kralji ulice): Predstavitev dejavnosti Kraljev ulice;
  • Marta Stajduhar (Društvo za pomoč in samopomoč brezdomcev Kralji ulice): Univerza pod zvezdami;
  • Anja Žnidaršič in Bojan Kuljanac (Društvo za pomoč in samopomoč brezdomcev Kralji ulice): Posredovalnica rabljenih predmetov;
  • Ljubomir Gagič (Center za socialno delo Maribor, Zavetišče za brezdomce): O delovanju zavetišča v Mariboru;
  • Boštjan Cvetič (Nadškofijska karitas Maribor): Brezdomstvo v Mariboru - problemi in vizije;
  • Urška Breznik (MISC INFOPEKA, Pekarna-magdalenske mreže): Sprejemanje in/ali zavračanje brezdomstva v mestni četrti Magdalena.
20:00 Gledališka predstava Kraljev ulice: Cirkus negotovosti (gledališka skupina OdPISANI):Odrski performans z video elementi, katerega rdeča nit je komuniciranje. Skoznjo nastopajoči raziskujejo povezanosti in prepade znotraj odnosov z bolj in manj bližnjimi osebami ter posamezniki, ki »le« prečkajo njihove življenjske poti. Fokus kritičnega pogleda v predstavi so tudi moderni načini komunikacije. Znotraj teh vsebin se člani OdPISANIH čutijo predvsem kot nenehni iskalci ravnotežja.