VSEBINA S PORTALA WWW.KLOPOTEC.NET
 
Ljutomer 03.02.2011
ONEŽIMO SVET
06.02.2011, , Dom kulture Veržej

Neža Maurer slavistka, pesnica, pisateljica, novinarka, urednica, Slovenka leta …

Težko bi našli sodoben pesniški opus s toliko velikimi besedami, kot jih zmore izreči Neža Maurer. Med njimi izstopa glagol ljubiti, ki v književnosti in nasploh zahteva previdnost, pesnica pa ga ob pojmih otrok, dom, prijateljstvo, življenje, smrt … uporablja prav prostodušno naravno. Najraje prvoosebno: ljubim.

Kdor je mlajši kot sto let, bo razumel, da nekateri v bistvu vedno ostanejo otroci! In kdor pozna Nežo Maurer, ve, da je njena moč neskončna, njena krhkost navidezna, njena milina stkana iz preizkušenj, časa in življenja, resničen, radoveden, radoživ in radosten otrok v njej pa - večen. Zato je kljub letom, ki jih nosi, kljub samoti, ki jo zna približati lepoti, in kljub modrosti njena želja - "želim si malo otročje brezskrbnosti" - pravzaprav že uresničena. Ker se nekateri ljudje v resnici nikoli ne postarajo!

Recital poezije Neže Maurer nosi simboličen naslov ONEŽIMO SVET. Deklamatorke iz Ljutomera, Križevec, Veržeja in Razkrižja in odlični glasbeniki se tako na svoj način priklanjajo Nežinim 80. letom in skušali bodo ONEŽITI tudi vas

v Ljutomeru, 4. februarja, ob 19.00 v Domu kulture,

v Veržeju, 6. februarja, ob 18.30 v Domu kulture in

v Križevcih, 7. februarja, ob 18.00 v Kulturnem domu.