VSEBINA S PORTALA WWW.KLOPOTEC.NET
 
Slovenija 07.03.2011
Kulinarični pohod
, Slovensko primorje

Vonj morja, okusi Istre, barve narave, ki se prebuja, morje, ki buči in valovi, Malvazija, ki ti v ustih pusti okus po »daj še eno rundo«, bakala, kroštole, bobiči, grenak okus oliv. Ribiči, ki v daljavi vlečejo svoje mreže, solinarji, ki pripravljajo kavedine, galebi, ki se kričeče zaletavajo v morje, turisti, ki se lenobno predajajo sončnim žarkom... in kaj si lahko človek želi več od življenja?

Mojmir Kovač z ekipo te vabi na:

kulinarični pohod

Povežimo soline

nedelja 27.3.2011

Za vas in vaše prijatelje smo letos ločili tek in pohod. To pa zato, da vam lahko dodamo še kakšen kilometer, vključimo (tisti, ki boste želeli) ogled cerkve, kjer se je pred 499 leti prikazala Marija in poleg katere je mogočen križ, ki se bohoti nad najlepšim zalivom, Mesečevim zalivom. Pravijo, da naj bi tu iz vode prihajale morske deklice, ki so igrale na »strune«. Seveda je vse to v Strunjanu.

Proga bo malo spremenjena, bo malo daljša, dolga bo kakšnih 12km, a po ravnici ob morju. Daljša pot, večji prostor, več stojnic z Istrskimi dobrotami. Ker ne bo tekačev, se bomo posvetili samo vam, vašim družinskim članom, prijateljem in vsem, ki jih boste pripeljali s seboj.

Štart bo v Luciji, gre se k vhodu v soline na Sečo, opravi se solinarski ritual za srečo, »Solinado« in junaško proti Strunjanu. Pot vodi tudi mimo spominske ploščice najboljšemu ultramaratonskemu kolesarju na svetu, Juretu Robiču, ki jo je odkrilo preko 400 kolesarjev, njegovih navijačev. Od tu dalje je pot znana. Ob morju, preko plaže, skozi tunel, okoli solin... Še bolj se bomo potrudili kot lani, stojnic bo več in bolj bogato bodo obložene z istrskimi dobrotami. Postavili bomo tudi vinsko ulico, predstavili se bodo vinarji iz cele slovenske Istre. POZOR, na koncu ulice bo policijska kontrola

Vse, kar bo na stojnicah, bo možno tudi kupiti, s seboj vzemite košaro in drobiž!

Kaj vse bomo videli po poti?Največje soline na Jadranu, Škver (izedlava čolnov na stari način), Formavivo (najstarejšo razstavo kipov na prostem, letos praznuje 50 let), Portorož z morske strani, spominsko ploščo najboljšemu ultramaratonskemu kolesarju Juretu Robiču, tunel ozkotirne železnice, ki je povezovala Trst in Poreč, strunjansko dolino in strunjanske soline, cerkev, kjer se je pred 499 leti prikazala Marija in ogromen križ, ki bdi nad mešečevem zalivom. Spoznali bomo Solinado, solinarski ritual za srečo... Resnično se splača biti zraven!

Pohod se bo zaključil v Strunjanu s porcijo bobičev. Razdelili bomo eno tono soli in se zabavali.

Dan pred pohodom bomo za vas organizirali Istrske delavnice:

kuharsko delavnico, delavnico more in briškule, zvečer bo voden ogled Pirana z baklami, ogled Tartinijeve hiše in degustacija naših vin.

Vse informacije o možnostih prenočitve in udeležbe na Istrskih delavnicah in kulinaričnem pohodu dobite na www.skid.si

Na pohod je OBVEZNA predprijava do 21.3.2011

PRIDI, SKUPAJ NAM BO LEPO!

Osnovni podatki o kulinaričnem pohodu

Kaj:kulinarični pohod Povežimo soline 2011

POZOR!!! Kdaj: nedelja, 27.3.2011 POZOR!!!

Kje:štart na parkirišču pred Marino Portorož v Luciji

Kdaj štart:drseč urnik štarta med 9.00 in 11.00 , pohod ne bo voden, proga bo označena, na progi bodo stojnice z istrskimi dobrotami. Izvedli bomo Solinado-solinarski ritual za srečo.

Zakaj:povezali bomo sečoveljske in strunjanske soline ter preživeli prekrasen dan!!!

Koliko:pohod je dolg približno 12 km, je ravninski, večinmao poteka ob morju in je primeren za vse starosti, fizično ni zahteven

Cilj:cilj pohoda bo v Strunjanu na plaži s porcijo bobičev (istrska mineštra)

Prevoz: s cilja na štart ne bo organiziran a nihče ne bo ostal v Strunjanu

Štartnina: je 15€ Kaj je všteto v ceno: bobiči, certifikat pripadnosti rodu Povezovalcev, degustacija na stojnicah, darilo ...in sodelovanje na POVEŽIMO SOLINE 2011, ob plačilu štartnine prejmete bone za kulinariko.

Boni za kulinariko: na štartu prejmete bone za degustacijo istrskih dobrot, brez bona žal ne bo možna degustacija na stojnicah , niti topel obrok v cilju.

Kako:predprijava na www.skid.si do 21.3.2011, prijava velja le s plačilom štartnine na TRR 1010 0003 6852 817 (škid, Obala 47, 6320 Portorož) obvezno napiši pohod, za koga plačaš ime in priimek!!!

Solinada- ritual sreče - metanje soli čez ramo za srečo obvezno pred štartom

Preseneti prijatelje, naredi jim uslugo in jih povabi na kulinarični pohod 2011!

Za vse informacije sem ti na voljo na www.skid.si 041 72 42 62 najboljsi@gmail.com

Mimogrede

Če se teka ali pohoda ne moreš udeležiti, te kljub vsemu prosim, da o naši prireditvi obvestiš tvoje prijatelje. Hvala!

Vsak udeleženec sodeluje na lastno odgovornost. Za poškodbe ljudi in stvari ali odujitve lastnine udeležencev organizator ne odgovarja. Prireditev bo v vsakem vremenu. Letos bo toplo in sončno.

Za vse informacije sem ti na voljo na www.skid.si 041 72 42 62 najboljsi@gmail.com

Druge prireditve, ki bi te lahko zanimale:

17.4.2011: Velik pohod in živ obroč okoli jezera v Fiesi
24.4. 2011: Posvečeno Tartiniju (stare igre + tek, pohod,...)
27, 28, 29.5.2011: Otroci na trgu (športne delavnice, množično rolanje, tek med zvonenjem...)
Avgust 2011: Portoroški nočni tek - ko bo ognjemet (okrog 15.8.)

10.9.2011: Baklada pohod z baklami med tuneli in najdaljša rolada v tunelu
8.10.2011: množično kolesarjenje v spomin na Jure Robičevo kolesarjenje v Portorožu

26.12.2011: božično novoletni pohod z baklami

Na pohod je OBVEZNA predprijava do 21.3.2011

PRIDI, SKUPAJ NAM BO LEPO!