VSEBINA S PORTALA WWW.KLOPOTEC.NET
 
Slovenija 01.12.2011
SDS je skupaj z ugledno mednarodno nevladno organizacijo ICD (Institute for Cultural Diplomacy) organizirala odprti forum
, Ljubljana

Tuje investicije bodo v prihodnjem mandatu nujnost

sobota, 26. 11. 2011

Odprti forum SDS in ICD: pospeševanje tujih vlaganj, izboljšanje konkurenčnosti ter spodbujanje inovativnosti slovenskega gospodarstva.

SDS je skupaj z ugledno mednarodno nevladno organizacijo ICD (Institute for Cultural Diplomacy) organizirala odprti forum, na katerem je z uglednimi strokovnjaki potekala razprava o konkretnih rešitvah na področju tujih investicij za naslednji mandat.

Predsednik SDS Janez Janša je v svojem nagovoru uvodoma dejal, da je forum o pospeševanju tujih vlaganj, izboljšanja konkurenčnosti ter spodbujanja inovativnosti slovenskega gospodarstva organiziran zato, da tokratna predvolilna kampanja ne bi zgolj vsebovala predvolilne golaže, plakate in televizijska soočenja, ampak da bi ponudila tudi »vsebinsko razpravo o tem, kaj Slovenija v naslednjih letih potrebuje, kot odgovor na izzive, ki so pred nami.« Po njegovih besedah tuje investicije niso zgolj tisto, kar so bile pred petimi leti, torej neka močna dodana vrednost za hitrejši razvoj, niti opcija, ki jo imamo na razpolago, temveč bodo v prihodnjih letih nujnost. »Bodo neizogiben del tistega, kar je treba narediti zato, da Slovenija spet ujame razvojni zagon,« je dejal predsednik SDS in dodal, da v stranki natančno vemo, kaj je treba narediti zato, da bomo imeli okolje, ki bo privlačno za tuje investicije.

Predsednik SDS je izpostavil, da v Sloveniji potrebujemo normalno okolje za podjetništvo nasploh, »kajti če bo Slovenija prijazna do podjetništva, bo to privlačno tudi za tuje investicije, saj gre za isto stvar z nekaj niansami.« Nadalje je dejal, da imamo v programu 10+100 za prvih 100 dni mandata in za celoten mandat natančno razdelano, kaj je treba storiti takoj, kaj v nadaljnjih korakih, za ustvarjanje takšnega okolja.

Opozoril je še, da ima SDS pripravljen ukrep glede postopnega znižanja davka od dohodka od pravnih oseb, iz sedanjih 20 na 15 odstotnih točk. Ob tem je spomnil, da ima SDS s tovrstnim ukrepom pozitivno izkušnjo že iz preteklega mandata, ko smo davek znižali iz 25 na 20 odstotnih točk, pa se je ob nižji davčni stopnji v proračun nabralo več denarja. »Prav tako imamo pripravljen ukrep za razbremenitev dela, kar je druga točka v zvezi z davčno politiko in ki zadeva tudi področje tujih investicij,« je dejal predsednik SDS.

Po njegovem mnenju pomembna tudi promocija. »V teh predvolilnih časih predstavniki vlade govorijo o marsičem, opravičujejo slabe rešitve, niso pa se sposobni pohvaliti s stvarmi, ki so šle naprej, in eno teh področij je turizem,« je dejal Janša. Ob tem je dodal, da je to področje napredovalo, da je bila rast v lanskem letu 10%, letos pa kaže isto. »Ravno tega, kjer smo uspešni, pa nihče ne poudarja, kar je žalostno, kot da turizem ne bi bil pomembna panoga, tudi ko gre za privabljanje tujih investicij,« je dejal predsednik SDS.

V nadaljevanju je spregovoril tudi o projektu iz preteklega mandata, ko je korporacija Harrod's želela investirati v igralništvo, pa je potem bila organiziran silovita kampanja proti temu projektu. »Danes pa smo v situaciji, ko igralništvo zahteva državne intervencije, kar je absurd brez primere,« je dejal predsednik SDS in poudaril, da o tem govori zato, da pokaže, kako je lahko napačna politika na srednji rok slaba in kako negativni rezultati napačnega odnosa hitro pridejo do izraza in jih vsi čutimo.

»Danes marsikdo to razume in da ne bi ponavljali teh napak, smo se zbrali, da o tej temi spregovorimo zelo odkrito, da ugotovimo, kje smo danes, katere priložnosti smo izkoristili in katerih ne,« je dejal predsednik SDS.

Predsednik SDS je še dejal, da je pomembna tudi pravna varnost in funkcioniranje pravnega ter sodnega sistema, saj morajo biti naložbe zaščitene, izvedene aktivnosti morajo biti plačane, če pa niso, pa mora plačilo nekdo izterjati v realnem času. »Če tega država nima, je to ne le moralni problem, ampak gospodarski problem,« je dejal predsednik SDS in dodal, da ima stranka v svojem programu ukrep, s katerim predvideva odpravo blokad in skrajšanje štiriletnega roka za reševanje gospodarskih sporov na sodiščih na eno leto. »Ves ta kompleks problemov je del našega programskega zavedanja in imamo tudi odgovore na to. Ne delamo si iluzij, da smo že vse ugotovili, naš program v tem času sproti dopolnjujemo in tako bo tudi v prihodnje, tudi potem, če nam bodo volivci zaupali mandat,« je zaključil predsednik SDS Janez Janša.

Mark C. Donfried, ustanovitelj in direktor Inštituta za kulturno diplomacijo je v uvodnem nagovoru spregovoril o procesu globalizacije in digitalne revolucije, ki imata velik vpliv tudi na komunikacije. Po njegovem mnenju proces globalizacije tudi povečuje soodvisnost posameznih institucij in držav, pa tudi pomen mednarodnih investicij. V nadaljevanju je spregovoril še o posebnih programih oziroma tem, da države same postajajo blagovne znamke, pri čemer se trudijo vzpostavljati pozitivno podobo države navzven. Po njegovih besedah bo sposobnost razumevanja nacionalne blagovne znamke v prihodnosti zelo pomembna. Donfried še meni, da prihajajoče državnozborske volitve v Sloveniji predstavljajo pomemben vidik, ki bo lahko pomenil tudi novo razumevanje za slovensko gospodarstvo. Dejal je tudi, da bo prihodnja vlada morala dobro preučiti izzive in priložnosti, za to da bo privabila tuje investicije, za kar bo morala takoj sprejeti kratkoročni program ukrepov.

Event Report:

Open Forum

“Facilitating Foreign Investment, Safeguarding Slovenia’s Competitiveness, and Increasing the Rate of Innovation”

(Slovenia, Ljubljana, November 26th, 2011)

The Event was organized by the Slovenian Democratic Party and the Institute for Cultural Diplomacy

For more information please see: http://www.sds.si/news/10253 and http://www.sds.si/news/10254

On the topic of ‘Facilitating Foreign Investment, Improving Competitiveness, and Increasing Innovation in Slovenia’, the conference, which took place in Ljubljana on the 26th November 2011, proved a great success, providing a forum for the exchange of ideas on economic governance. Hosted by the Social Democratic Party (SDS) leader Janez Jansa, and the Institute for Cultural Diplomacy (ICD), the conference sought to address questions which have arisen over the future of Slovenia’s economic policy in light of the fast approaching Slovenian national election. The economy has become increasingly relevant in the face of the deepening Eurozone crisis and the candidates presented their visions for Slovenia in terms of economic output, technical innovation and trade with a specific focus on methods of attracting foreign investment. The SDS Party also portrayed their own vision in an Open Forum discussion in collaboration with ICD Director and Founder, Mr. Mark Donfried.

Program Agenda and Speakers:

The conference officially began with opening remarks from Mr. Janez Janša, Prime Minister of the Republic of Slovenia (2004-2008), accompanied by Mr. Mark C. Donfried, Founder and Director of the Institute for Cultural Diplomacy (ICD). Mr. Jansa’s opening comments discussed the need for Slovenia to re-evaluate its current economic policies, asserting what is required; “substantive discussion about what Slovenia needs in the coming years in order to address the challenges that lie ahead...". Equally, he expressed clear goals and practical aims for the conference; "We are gathered to speak on this subject, very frankly, to figure out where we are today, which opportunities we should take and which we should not". The introductory speeches were followed by a talk from Mr. Marjan Hribar, M.Sc., Director of Tourism and Internationalization Directorate at the Ministry of the Economy, on the broad topic of foreign investments in Slovenia. Other key statements came from such notable Slovenian figures as Mr. Boštjan Jazbec Ph.D., former Member of the Council of Bank of Slovenia and Advisor to the IMF for the Bank of Kosovo, who spoke on the topic of the State as governed by the rule of law and foreign investment. Jazbec stated that innovation in legal practices should be encouraged in order to increase faith within the banking sector; “Slovenian banks are afraid to loan money because the legal system does not provide enough protection for investors, something which would also encourage private parties to invest”.

Innovation, Investment and Internationalization were also addressed by Marko Bitenc of GenePlanet, who highlighted a clear connection between these three areas, a relationship he urged to be recognized. Mr. Andrej Visjak, former Minister of the Economy (2004-2008), also drew upon interesting analyses of how governments can work towards attracting more foreign investment. Mr. Alexandru Radasanu, Vice President of the Romanian Firm “Siveco” explained from the case of Romania, how ICT technologies make the difference in shaping international economies, and he provided a number of successful examples that Slovenia can learn from. Mr. Ziga Turk PhD, former Minister of Growth (2007-2008), concluded the day’s and stressing the need for increased foreign investment in Slovenia and highlighting that in relation to its neighbors, Slovenia has low comparative rates of foreign investment; “Foreign investment is a key to the objectives pursued by the SDS in these elections... to create jobs, we need investments, both domestic and foreign“.

In all, the conference succeeded in bringing together diverse groups of experts in the field of economic governmental policy. From all areas of civil society, the private sector and the public sphere, unanimous support was given to the principle of increased foreign investment during the next presidential term. The diversity of those present served as extremely useful in discussing how Slovenia can go about reaching these ends including; methods of innovation as described by Marko Bitenc, reinforcement of the rule of law with respect to financial regulation and encouraging a culture of faith within the banking sector as described by prominent Slovenian international monetary policy expert Bostjan Jazbec. Mr. Mark Donfried of the Institute for Cultural Diplomacy, discussed the opportunities for Slovenia to adopt Nation Branding with the aim of economic growth.

The ICD News Team

Berlin