VSEBINA S PORTALA WWW.KLOPOTEC.NET
 
Slovenija 18.04.2012
Javni sektor na okopih. Ali res upravičeno?
, Kdo so tisti, ki podžigajo strasti... POVZEMAMO:

V Sloveniji je lepo biti sindikalist

Slovenski sindikati niso pripravljeni razkriti svojih plač. Povprečna plača zaposlenega sindikalista je 2426 evrov bruto, kar je 60 odstotkov več od slovenskega povprečja!

Po podatkih statističnega urada (SURS) je sindikalna dejavnost med najbolj donosnimi v državi, saj je povprečna bruto plača zaposlenega v sindikatu za januar znašala 2.426 evrov (1.451 evrov neto), kar je skoraj 60 odstotkov več, kot je istega meseca znašala povprečna slovenska plača (1.529 evrov bruto). Še bolj presenetljiv je podatek, da so plače zaposlenih v sindikatih višje od tistih dejavnosti, ki jih je SURS januarja opredelili kot najbolje plačane. To velja za finančno in zavarovalniško dejavnost, kjer je bila povprečna bruto plača omenjeni mesec 2.190 evrov bruto.

Štrukelj prek 2.000 evrov


Že prejšnji teden smo na večje slovenske sindikate (članek lahko preberete v spodnji povezavi) med drugim poslali vprašanja, ali so njihovi vidnejši člani pripravljeni razkriti dohodninske napovedi. Kot ste že lahko brali, se je na naš poziv odzvala le peščica sindikatov, a še ti z izgovorom, da jim plač po zakonu ni treba razkrivati, bi jih pa razkrili svojemu članstvu. Jasno sta se o višini svoje plače izrekla le Branimir Štrukelj (SVIZ), ki je leta 2009 zaslužil okoli 2.100 evrov neto, in Lidija Jerkič, ki je istega leta dobivala nekaj prek 1.700 evrov neto plače. Sicer pa so imeli vsi sindikati v Sloveniji leta 2010 skupno skoraj 48 milijonov evrov in pol prihodkov, od tega nekaj več kot 42 milijonov iz članarin, dober milijon evrov pa so pridobili tudi iz proračuna.

"To je zgolj povprečje, plače vodilnih so visoke"


V slovenskih sindikatih je redno zaposlenih okoli 220 ljudi, še veliko več jih delo sindikalista opravlja poleg službe, za kar praviloma ne dobijo velik honorar, pravi poznavalec slovenskih sindikatov, ki želi biti neimenovan. "Tisti, ki to delo opravljajo poleg svoje službe, niso problematični. No, nekateri mogoče dobijo ustrezen honorar, recimo tja do 400 evrov mesečno, ki pa si jih zaslužijo, saj tudi nekaj naredijo. Bolj so sporni tisti redno zaposleni, ki skrivajo svoje plačilne listke in imajo poleg same plače, ki je veliko večja od povprečne, tudi številne druge ugodnosti - med drugim tudi do povračila takšnih in drugačnih stroškov. Ni kaj, nekateri se imajo lepo."

"Enkrat sindikalist, vedno sindikalist"


Kot pravi naš sogovornik, je poleg omenjenega še večji privilegij sindikalistov to, da ko enkrat zasedejo svoj položaj , ga zlahka ne spustijo iz rok. "Samo poglejte imena vodilnih sindikalistov, enaka so z nekaterimi izjemami že vrsto let. Čeprav jih volijo njihovi člani, pa vselej zelo uspešno poskrbijo, da skrbno izberejo svoje najožje sodelavce, ki potem pokažejo, katerega je treba podpreti. So praktično nedotakljivi,", pravi še naš sogovornik.