VSEBINA S PORTALA WWW.KLOPOTEC.NET
 
Murska Sobota 24.09.2012
Najnovejši ukrepi vlade RS uravnotežje javnih financ v letu2012
28.09.2012, , V RIS Dvorec Rakičan

S pričetkom ob 10.00 uri.

11.5.2011 je Državni zbor sprejel Zakon o uravnoteženju javnih financ(ZUJF),ki je stopil v veljavo 31.5.2011.TUJF določa vrsto interventnih ukrepov,njegove določbe posegajo tako na

-področje urejanja delovnih razmerij kot na področju urejan ja plač,nadomestil plač,povračil stroškov in drugih prejemkov delavcev iz delovnega razmerja.

ZUJF določa vrsto interventnih ukrepov na področju:

-Plač v javnem sektorju

ureditev plač(odprava nesorazmerij,znižanje osnovnih plač,eskalacija,redna delovna uspešnost,povečan obseg dela,napredovanje v višji naziv,tržna dejavnost,nadomestila plač...)

-Povračila stroškov in drugih prejemkov v zvezi z delom javnih uslužbencev:

povračilo stroškov(uporaba določb ZUJF o povračilih stroškov,določanje višine povračil,vračila previsoko izplačanih povračil,regres za prehrano,nadomestilo za ločeno življenje,prevoz na delo in iz dela,določitev višine prevoza na delo in z dela in izjava za povračilo stroškov,dnevnice,kilometrina,prenočevanje,terenski dodatek).

-Prenehanje delovnega razmerja zaradi izpolniztve minimalnih pogojev za upokojitev:

prekinitev oz.prenehanje pogodb o zaposlitvi delavcem,ki izpolnjuje pogoje za starostno upokojitev(način prekinitve PZ,roki za prekinitev,odpravnina ob upokojitvi,višina...).

-Omejitev zaposlovanja,sklepanje delovnih in avtorskih pogodb ter pogodb o izobraževanju in omejitev dopusta(prepoved zaposlovanja in izjeme,prepoved sklepanja avtorskih pogodb,delovnih pogodb in dela študentov ter dijakov,prepoved sklepanja pogodb o izobraževanju;najdaljši dopust...).

Sprememba pomembnejših predpisov,ki jih je potrebno poznati ali upoštevati v delovnih sredinah(Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju,

Zakon o zdravstveni dejavnosti,Zakon o urejanju trga dela,Zakon o praznikih in dela prostih dneh,Zakon o dohodnini/davčna lestvica).

Drugi prejemki iz delovnega razmerja(regres za letni dopust za leti 2012 in 2013,jubilejne nagrade,solidarnostne pomoči,odpravnine ob upokojitvi,nagrade študentom in dijakom za obvezno prakso,način usklajevanja-eskalacije vrednosti drugih prejemkov iz delovnega razmerja).

-Ravnanja delodajalcev v javnem sektorju ob uveljavitvi ZUJF(priprava aneksov k PZ o odpravi nesorazmerij in znižanju osnovne plače po 1.in 2.ods.49.členu ZSPJ,priprava izjav za povračilo stroškov prevoza na delo in iz dela itd.).