VSEBINA S PORTALA WWW.KLOPOTEC.NET
 
Slovenija 01.10.2012
V SKRBI ZA ZDRAVO PRIHODNOST
01.10.2012, , Slovenija

Nagradni razpis, ki ga lahko izvajajo tudi mladinski centri!



''V SKRBI ZA ZDRAVO PRIHODNOST''


Društvo za Združene narode za Slovenijo vabi mladinske centre, da se priključijo k natečaju ob obeležitvi mednarodnega dneva človekovih pravic. Čeprav je razpis namenjen osnovnim in srednjim šolam, pa smo se v društvu odločili, da k sodelovanju letos povabimo tudi mladinske centre, ki lahko organizirajo delavnice za mladino na razpisano temo.


Društvo je za naslov letošnjega natečaja izbralo temo ''V SKRBI ZA ZDRAVO PRIHODNOST'', saj želimo med mladimi dvigniti raven ozaveščenosti o 6. milenijskem razvojnem cilju.

Človeštvo dandanes pestijo številne bolezni s katerimi se srečujemo vedno bolj pogosto - rak, bolezni dihal, srčne bolezni, cerebralna paraliza, astme, celiakija; te bolezni so se pridružile virusu HIV/AIDS-u, malariji in drugim boleznim, s katerimi se srečujemo po vsem svetu in proti katerim se bori OZN. Leta 2015 si je OZN zastavila cilj zaustaviti in začeti zmanjševati širjenje virusa HIV/AIDS-a ter zagotoviti univerzalno dostopnost do zdravljenja okuženih s tem virusom. Enako velja za malarijo ter vse ostale bolezni. Za izpolnitev 6. milenijskega cilja je potreben razvoj učinkovitega nacionalnega zdravstvenega sistema; zagotovitev finančnih sredstev za boj proti nevarnim boleznim in povečanje vlaganja v raziskave v vseh državah sveta. Izobraževanje ter ozaveščanje mladih o pomenu zdravstvene oskrbe za vse ljudi pa je ključni del promocije OZN na tem področju. Skrb za zdravje je namreč bistvenega pomena, v kolikor želimo imeti zdravo prihodnost.

Ob teh besedah se nam v glavah zbudijo podobe svojih najbližjih, ki so preboleli različne bolezni, ter porajajo ideje, kako bi jim pomagali. Podobe zdravnikov, katere obiščemo in nam dajo zdravila, da bomo čim prej okrevali. Otroci, ujemite te ideje na list papirja ter nam sliko, fotografijo ali esej pošljite na društvo.

Rok za oddajo del je 31. oktober 2012.

Več informacij o podrobnostih nagradnega natečaja najdete v priloženih datotekah za osnovne in srednje šole ali na spletni strani društva: http://www.unaslovenia.org/danCP

Za morebitne dodatne informacije se lahko obrnete na Društvo za Združene narode za Slovenijo v času uradnih ur, in sicer vsak delavnik med 10. in 14. uro na tel. 01/25 10 708, ali pišete na tomaz.cebela@unaslovenia.org .


Veselimo se sodelovanja z vami!


Društvo za Združene narode za Slovenijo